Meniu

2 Ianuarie: Își reia Leverkusen seria victoriilor?

ÎȘI REIA LEVERKUSEN SERIA VICTORIILOR LA FRANKFURT?

Bayer Leverkusen a cedat în cele din urmă, după o serie de 13 meciuri fără înfrângere, în chiar ultimul minut de joc al anului 2020. Totuși, forma arătată de echipa “aspirinelor” o recomandă în fața oricărui adversar care nu poartă numele de Bayern Munchen, iar adversara de sâmbătă, Eintracht Frankfurt, nu face excepție.

Devine un laitmotiv, dar este evident că pandemia a făcut cumva mai spectaculoase competițiile fotbalistice, iar imprevizibilul joacă un rol mult mai important. Evident, asta a adus în cele mai multe din cazuri și un echilibru mai accentuat, iar acest lucru se vede și în Bundesliga, acolo unde tot Bayern Munchen este mare favorită, dar cu o concurență mult mai numeroasă și mai bine grupată.

Leverkusen e peste Leipzig și Dortmund

La începutul acestui sezon, atunci când campioana Germaniei părea de-a dreptul invincibilă, se spunea că principalele rivale vor fi, la fel ca în ediția 2019/20, Borussia Dortmund și RB Leipzig. Dacă “taurii” lui Julian Nagelsmann și-au cam făcut datoria până acum și au rămas în plasa lui Bayern, trupa lui Haaland și Sancho a cam dezamăgit.

În schimb, în locul ei s-a impus o altă formație de tradiție a Germaniei, Bayer Leverkusen, cea care a cam apărut de nicăieri și care a propus câteva nume extrem de interesante pentru viitorul fotbalului european. Fără înfrângere până în ultima etapă din 2020, atunci când a fost învinsă de Bayern (2-1) grație unui gol marcat de Lewandowski în minutul 93, Leverkusen s-a descurcat excelent pe toate planurile. În Europa League a obținut cinci victorii din șase, eșecul cu Slavia Praga fiind efectiv un accident, iar în campionat a strâns opt victorii și patru remize până la confruntarea cu Bayern Munchen.

Printre rezultatele notabile reușite în campionat de echipa lui Peter Bosz sunt victoriile cu Monchengladbach (4-3), Schalke (3-0) sau Hoffenheim (4-1) sau remizele cu Wolfsburg (0-0), Stuttgart (1-1) și Leipzig (1-1). Performerii acestui traseu al lui Leverkusen sunt destui, dar merită menționate numele lui Lucas Alario, golgheterul argentinian care a reușit opt goluri în Bundesliga în cele 586 de minute jucate (adică un gol la 73 de minute), deja consacratul jamaican Leon Bailey (nouă goluri și șapte pase decisive, din care patru, respectiv cinci în Bundesliga) și Patrik Schick, cu patru goluri și un assist în campionat.

O mențiune specială merită Florin Wirtz, un puști care la doar 17 ani și jumătate s-a impus deja în garnitura lui Leverkusen și se anunță un viitor mare superstar al fotbalului german. Acesta a jucat deja în 18 meciuri pe parcursul a trei competiții și a înscris cinci goluri, la care a adăugat tot atâtea pase decisive. În campionat, mijlocașul ofensiv are două goluri și patru assisturi, și a contribuit astfel la zestrea de 28 de reușite a echipei sale, a doua din Bundesliga (13 din faze fixe, record!).

Acesta e meciul pro-gol din Bundesliga

Eintracht Frankfurt, adversara lui Bayer din primul meci pe 2021 este și ea una din performerele primei părți a campionatului și cumva tot grație invincibilității. În primele 13 etape disputate, echipa lui Adi Hutter a reușit să strângă opt egaluri (!) și doar două înfrângeri, una extrem de dură, 0-5 cu Bayern Munchen, și alta cumva ghinionistă, 1-2 cu Wolfsburg, pe final de meci.

Interesant este că în confruntările Frankfurt – Leverkusen din campionat, nu s-a înregistrat niciodată scorul de 0-0, fiind singurul duel din Bundesliga în această situație. În afara duelurilor cu Stuttgart și Schalke, Bayer are cele mai multe victorii din istoria campionatului chiar în fața adversarei de sâmbătă, dar asta nu garantează nimic.

Pentru a obține cele trei puncte și în prima etapă din 2021, Leverkusen va trebui să fie atentă la cuplul din atac format din Andre Silva și Bas Doost. Portughezul este al treilea golgheter al campionatului cu nouă goluri, doar Robert Lewandowski și Erling Haaland reușid să marcheze mai mult ca el, în timp ce veteranul olandez a strâns și el patru reușite și două assisturi.

În condiții normal, Leverkusen ar trebui să poată obține cele trei puncte, mai ales că în fața echipelor care se deschid, precum Frankfurt a avut cel mai mare succes în acest sezon. Cota pe care oaspeții au primit-o pentru un succes este destul de mare dacă punem în balanță performanțele celor două din a doua parte a lui 2020, tocmai de aceea credem că “2 solist” este un pronostic care să merite riscul în comparație cu răsplata.

PUNCTE CHEIE:

  • Frankfurt are o singură victorie în precedentele zece meciuri din Bundesliga, perioadă în care a strâns două înfrângeri și un golaveraj de 11-19;
  • Eintracht are patru remize la rând în jocurile oficiale disputate pe propriul teren;
  • Ultimele 18 confruntări directe disputate la Frankfurt nu au adus niciun egal! Leverkusen a câștigat zece dintre acestea, 13 fiind GG3+;
  • Zece victorii, un egal și o înfrângere (cu Bayern) are Bayer în precedentele 12 meciuri, timp în care a marcat de 37 de ori;
  • Leverkusen a câștigat ultimele șase deplasări efectuate, perioadă în care a acumulat un golaveraj de 20-7.