Meniu

23 Decembrie. Fenerbahce și Bașakșehir fac din nou spectacol

VEDEM IAR SPECTACOL LA ISTANBUL ÎNTRE FENERBAHCE ȘI BAȘAKȘEHIR?

Fenerbahce are un sezon peste așteptări și după prima parte a sezonului în Turcia este pe podium, la distanță mică de liderii Galatasaray și Alanyaspor. Miercuri, primește vizita campioanei Bașakșehir, o echipă încă în căutarea ritmului după ce succesul suprem a decalibrat-o total, iar prezența echipei lui Okan Buruk aproape că garantează golurile la fiecare meci.

Altădată o candidată la titlu din oficiu, Fenerbahce a suferit un recul în privința performanțelor interne. O spun chiar și ultimele clasări din campionat, acolo unde în anii precedenți a terminat pe locurile 6 (2018/19) și 7 (2019/20). Ca să ne facem o idee despre gravitatea acestui recul trebuie să menționăm că în primii 60 de ani de istorie în campionatul Turciei, Fener a terminat în afara Top 5 doar de trei ori, exceptând aceste ultime două performanțe.

Bașakșehir e mai aproape de retrogradare

În primele patru etape ale acestui sezon, Bașakșehir nu reușise să marcheze niciun gol și obținuse doar un punct, fiind practic țintuită pe ultima poziție a clasamentului (înfrângeri cu nou-promovatele Karagumruk și Hatayspor). Echipa antrenată de Okan Buruk, fostul mijlocaș al lui Galatasaray și Beșiktaș, și-a regăsit forma în următoarea perioadă și a reușit o serie de patru victorii (printre care și un 2-0 în deplasarea de la Trabzon) care i-a asigurat pentru o perioadă liniștea în campionat.

În acest timp, echipa favorită a președintelui Erdogan se duela și pe frontul european cu marile forțe PSG, Manchester United și Leipzig, acolo unde a reușit chiar o victorie acasă contra englezilor (2-1). Totuși, forma bună nu avea să țină pentru prea mult timp, deoarece în ultimele patru jocuri de campionat, Bașakșehir a mai cucerit doar două puncte, dar toate aceste meciuri s-au terminat cu pariul GG câștigător. În acest moment, campioana este pe locul 15, la doar cinci puncte deasupra liniei retrogradării și la șapte de poziția a 4-a, prima care garantează un loc în cupele europene.

Se stinge iar Fener?

Pentru Fenerbahce, actuala stagiune a început cum nu se putea mai bine. Cinci victorii și două egaluri obținute în primele șapte etape i-au dus pe galben-albaștri pe primul loc, acolo unde nu mai fuseseră de multă vreme. În această serie, sunt demne de remarcat victoria cu Trabzonspor (3-1) și egalul sec de pe terenul marii rivale Galatasaray (0-0).

Ulterior, însă, forma singurei echipe de pe malul asiatic al Istanbulului s-a fracturat. În următoarele șase etape, Fener nu a mai câștigat decât de două ori, ambele jocuri în deplasare (5-1 la Gencler și 2-0 la Denizli), iar în rest a pierdut fiecare joc disputat, inclusiv cu Beșiktaș (3-4 acasă) sau cu Gaziantep, formația lui Șumudică (1-3 în deplasare).

În acest moment, Fener se află la trei puncte de primul loc și vrea să profite de forma slabă a campioanei Bașakșehir ca să țină ritmul cu fruntașele Galatasary și Alanyaspor. De partea cealaltă, echipa lui Okan Buruk a arătat că are calitate ofensivă și, cu cele opt jocuri de campionat consecutive în care a marcat, aproape că garantează pariul GG3+ pe care-l întrevedem.

PUNCTE CHEIE:

  • 11 din ultimele 12 meciuri jucate de Bașakșehir s-au terminat GG și tot atâtea 3+ (golaveraj 26-28 în acest interval, deci o medie de 4,5 goluri pe meci);
  • Două din ultimele trei confruntări directe s-au terminat GG3+;
  • Bașakșehir a pierdut trei din ultimele patru deplasări, cealaltă fiind un egal, dar toate s-au terminat GG, trei dintre ele chiar GG3+ (golaveraj 5-13);
  • Șapte din ultimele 12 partide jucate de Fenerbahce s-au calificat pentru pariul GG3+, în timp ce nouă dintre acestea au avut minimum trei goluri;