Meniu

FCSB – Dinamo

Alimentează criza de efectiv a roș-albaștrilor spectacolul în Derby?

Lipsit de strălucirea din anii de glorie a celor două formații, duelul între FCSB și Dinamo rămâne, totuși, un punct de referință al competiției interne din România. În plină criză Covid, care le-a deturnat inclusiv traseul din Europa League, roș-albaștrii vor avea de muncit serios - și de marcat niște goluri - în fața unui Dinamo pus pe fapte mari la derby-ul programat sâmbătă, de la ora 21:00.“Câinii” au pierdut numărătoarea anilor care au trecut de la câștigarea ultimului titlu, trofeu cucerit în 2007, an în care au surclasat rivalele din Liga 1 (inclusiv pe Steaua, pe care a bătut-o tur-retur: 1-0 în Ștefan cel Mare și 4-2 pe Ghencea). De partea cealaltă, FCSB nu a mai pus mâna pe trofeul suprem din 2015, an în care supremația internă a roș-albaștrilor a luat sfârșit.


Degringoladă reglată din mers la Dinamo

Ultimele sezoane au fost dificile pentru ambele combatante din Derby, însă alb-roșii au fost cei mai loviți de soartă (și de amatorismul ce a descris conducerea clubului) în perioada recentă. Un lucru care părea cândva doar un vis urât - retrogradarea în liga secundă - a fost atât de aproape să devină realitate la finalul sezonului trecut. FRF i-a salvat însă pe fanii dinamoviști de o mare rușine prin decizia de a mări numărul de echipe din Liga 1 de la 14 la 16, astfel că reconstrucția cu accent spaniol a putut să înceapă, totuși, de la nivelul decent al primului eșalon.
Cosmin Contra a fost cel pe care noua conducere iberică a “câinilor” l-a ales să revitalizeze o trupă aflată în agonie de ani buni, iar fostul selecționer s-a apucat de treabă. Campania de transferuri aflată încă în desfășurare a adus sub comanda antrenorului în vârstă de 44 de ani jucători importanți pentru Liga 1 și semnele sunt bune în Ștefan cel Mare. Mai e mult de muncă până la integrarea celor 10 noi jucători (ultimul de pe această listă fiind Paul Anton), dar e clar că odată ce Contra va reuși să ungă mecanismul de joc al lui Dinamo, echipa roș-albă va redeveni o forță a Ligii 1.


Gazdele au lot, dar le lipsește echipa

Și FCSB se află în căutări de câteva sezoane, însă în cazul echipei din Berceni e mai ușor de depistat principalul motiv al disfuncționalităților. Numele său e Gigi Becali, patron care parcă vrea să dărâme ziua ce construiește noaptea. Lăudat pentru faptul că a investit în ultimii ani sume importante în fotbaliști transferați și că astfel a ținut în viață Liga 1, proprietarul celor de la FCSB își distruge din mers echipa. Criticile constante adresate jucătorilor, ingerințele în alcătuirea primului “11” și, mai ales, în efectuarea schimbărilor sunt doar câteva din ingredientele ce au dus la traseul sinusoidal al roș-albaștrilor.
În acest sezon, exact când Florinel Coman sau Denis Man ar fi trebuit să strălucească în sfârșit sub oblăduirea lui Toni Petrea și a preparatorului fizic Thomas Neubert, FCSB a fost lovită și de inamicul invizibil, Covid-19. Epidemia a lovit adânc în lotul roș-albastru și, fără o mulțime de jucători, majoritatea titulari, echipa din Berceni nu a reușit să continue parcursul european care s-a oprit în stația Liberec (0-2), o trupă altfel mediocră.


GOLURILE SUNT REMEDIUL PERFECT

Derby-ul de sâmbătă e un prilej perfect pentru ambele formații să își reclădească moralul competițional și ne așteptăm ca jocul să fie unul deschis. În cazul lui Dinamo, labilitățile sunt lipsa de organizare în defensivă și lipsa unor trasee atent lucrate în ofensivă, aspecte ce pot fi speculate ușor de talentații jucători de atac pe care Toni Petrea îi are la dispoziție.

În cazul FCSB-ului, absența unor jucători importanți precum Coman, dar și faptul că apărarea e încă șovăielnică în lipsa unor transferuri importante pentru acea zonă sunt cele mai importante minusuri. Tocmai pentru că aceste aspecte vor produce greșeli, care, atent speculate, se vor transforma în multe goluri, e de așteptat ca FCSB – Dinamo să fie genul de partidă care să confirme ideea de meci-spectacol.


KEY POINTS:

  • Dinamo a încasat câte un gol în toate cele cinci partide ale acestui sezon de Liga 1, golaverajul roș-albilor fiind de 5-5)
  • “Câinii” au un singur succes în campionat până în prezent, 3-1 în ultima deplasare, la Mediaș
  • FCSB a marcat în șapte din cele opt meciuri oficiale jucate ale sezonului, ajungând la un total de 19 reușite
  • Roș-albaștrii au încasat gol în patru din ultimele cinci partide disputate (13 goluri în total, adică o medie de 2,6 goluri pe meci)
  • Derby-ul s-a terminat cu ambele echipe marcând de 12 ori în ultimele 13 jocuri de campionat (de șapte ori a fost GG3+)