Meniu

7 Aprilie. Chelsea se apără din nou perfect!

ÎȘI REVINE CHELSEA CONTRA LUI PORTO?

Chelsea și FC Porto se confruntă în sfertul de finală cel mai lipsit de strălucire din cele 4 ale competiției. Totuși, faptul că au ajuns până în această fază a competiției spune ceva despre ambele, mai ales că în turul anterior au eliminat echipe extrem de puternice. Ne așteptăm la o confruntare tacticizată, în care Thomas Tuchel și Sergio Conceicao vor juca un rol important.

Când ai parte de dueluri precum Bayern Munchen – PSG sau Real Madrid – Liverpool, e greu să concurezi într-un concurs de popularitate. Când cel de-al treilea duel o implică pe Manchester City, al cărui adversar este Borussia Dortmund, o echipă și ea populară, e clar că trebuie să te resemnezi în conul de umbră. Cam asta este situația celor de la Chelsea și FC Porto, care își vor purta luptele pentru semifinale într-un semianonimat cumva justificat.

Superdefensiva lui Tuchel are și zile proaste

Chelsea este, totuși, una dintre cele mai în formă echipe din Anglia și ar merita destulă atenție. În ultima etapă, londonezii au pierdut drastic acasă cu West Brom, dar jocul a fost rupt de eliminarea lui Thiago Silva din minutul 29, atunci când echipa sa tocmai deschisese scorul. Chiar dacă a dominat jocul și ulterior (posesia de 66% din repriza secundă o confirmă), echipa albaștrilor a avut ghinionul ca adversarilor să le intre aproape orice șut, în timp ce ei au ratat consistent.

E bine să nu uităm însă seria pe care Chelsea a realizat-o de la venirea lui Thomas Tuchel, în special performanțele defensive. De când neamțul s-a așezat la pupitrul echipei patronate de Roman Abramovich, apărarea a mai cedat doar de două ori, în deplasările la Sheffield United (2-1) și Southtampton (1-1). În acest interval, Chelsea a întâlnit-o pe două ori pe Atletico Madrid, pe care a eliminat-o după un 1-0 în deplasare și un 2-0 acasă, dar și pe Liverpool (1-0), Tottenham (1-0), Everton (2-0) sau Manchester United (0-0).

Porto l-a băgat în depresie pe Ronaldo

Este foarte probabil ca Chelsea să fie marea favorită a acestei duble, mai ales că bookmakerii i-au acordat trupei din Londra o cotă de aproximativ 1.25-1.30 pentru calificare, însă FC Porto a demonstrat în turul anterior din ce fel de material este construită. Împotriva lui Juventus, un mastodont european care venea în vârful sabiei cu Cristiano Ronaldo, portughezii îmbrăcați în alb și albastru au jucat perfect. După 2-1 la Porto, cu un gol venit târziu al lui Chiesa, lusitanii au deschis scorul rapid la Torino prin Sergio Oliveira. Același Chiesa a izbutit o dublă, dar în prelungiri Oliveira a marcat din nou și a făcut inutilă reușita lui Rabiot.

Din păcate pentru Porto, Oliveira este suspendat pentru prima manșă cu Chelsea, la fel ca și Mehdi Taremi, eliminat contra lui Juventus. Totuși, Sergio Conceicao a arătat contra italienilor că are și simț tactic, așa că este foarte posibil să vedem contra englezilor aceeași distribuție tactică din meciul cu Manchester City. Trupa lui Guardiola nu a putut să marcheze pe Dragao, așa că și acum este de văzut dacă Chelsea poate să înscrie în poarta lui Marchesin.

Pentru noi, acest meci se încadrează în cele în care rodul cel mai de preț al sportului, adică golul, nu e prețuit. Practic, miza noastră merge pe NGG, mai ales că și cota, peste 1.70, este foarte bună în contextul dat.

PUNCTE CHEIE:

  • În ultimele 15 jocuri ale lui Chelsea, 12 s-au terminat cu pariul NGG câștigător. Dacă exceptăm înfrângerea din ultimul meci de campionat, albaștrii au strâns un golaveraj de 17-2 în acest interval;
  • În Liga Campionilor, londonezii sunt neînvinși și au terminat 6 meciuri din cele 8 fără să primească gol. Golaverajul englezilor în acest sezon al competiției este 17-2;
  • Meciurile lui Chelsea contra echipelor puternice sunt, în general, sărace în goluri. În 11 partide de campionat disputate împotriva echipelor din Top 8, 10 s-au terminat cu pariul NGG câștigător;
  • Echipa lui Tuchel este a doua cea mai bună din Premier League în privința meciurilor fără gol primit, jumătate din cele 30 de partide din campionat terminându-le cu poarta închisă;
  • Din cele 8 meciuri pe care Porto le-a jucat în acest sezon de Liga Campionilor, 5 s-au terminat fără gol primit, inclusiv un 0-0 acasă cu Manchester City;
  • Din ultimele 4 confruntări directe, 3 au fost câștigate de Chelsea fără să primească gol. În acest interval, golaverajul este 5-2, al patrulea joc fiind câștigat de Porto cu 2-1.