
15 Iulie, la 20:30. Tănase nu găsește golul din penalty
Cu naționala rămasă în afara competitoarelor de la Euro, Liga I a avut una din cele mai scurte pauze competiționale. La doar o lună și jumătate de la ultimele meciuri de baraj, competiția internă își face debutul cu meciul dintre Botoșani și FCSB. Partidele dintre cele două au ridicat mai mereu suspiciuni, cu atât mai mult cu cât unele goluri ale FCSB-ului au fost marcate din faze în care fundașii adverși au făcut un marcaj mult prea larg sau chiar nu au făcut marcaj deloc. Dincolo de aceste suspiciuni, FCSB pornește ca favorită în această confruntare, având totuși lotul mai valoros.
Botoșani, scădere clară de formă
Fără vreo mare miză în play-off, Botoșaniul a fost echipa cea mai slabă dintre cele 6 combatante (e drept, la mică diferență de FCSB, Craiova și Clinceni). Cu doar 3 victorii și un egal (dintre care victoria contra Craiovei a fost de-a dreptul norocoasă), echipa condusă de Mihai Ciobanu a părut mai mult că face figurație. Totuși, probleme arătate în play-off (mai ales cele defensive, după ce echipa a încasat 18 goluri în 10 meciuri) s-au regăsit și în amicale, iar moldovenii s-au văzut învinși de Sandhausen (liga a doua germană) și FC Ufa (Rusia). E drept, au reușit să o învingă pe Tirol (Austria) cu 1-0, dar un singur meci din ultimele 14 fără gol primit nu este tocmai o performanță.
În plus, moldovenii nu se vor mai putea baza pe căpitanul din precedentele ediţii, Jonathan Rodriguez, transferat de CFR Cluj, şi pe Hamidou Keyta, cel mai bun marcator din istoria botoşănenilor pe durata unui campionat, cu 14 reușite chiar în sezonul recent încheiat.
FCSB-ul și-a revenit în amicale
Echipa patronată de Gigi Becali a terminat în genunchi ultimul sezon de Liga I, după două înfrângeri cu principalele rivale la titlu (0-1 cu U. Craiova și 0-2 cu CFR Cluj), asta după ce obținuseră doar două egaluri cu Sepsi și Clinceni (2-2 în ambele partide). E drept însă, FCSB a folosit rezervele în acele ultime două meciuri, căci echipa nu mai avea șanse la titlu dar nici nu mai putea pierde locul secund, astfel că patronul a decis să menajeze titularii și să le ofere o șansă valoroasă juniorilor. Așadar, aceste ultimele rezultate nu ar trebui luate în considerare.
În amicale însă echipa a jucat solid și a părut pregătită de noul sezon, deși pe bancă este un antrenor total necunoscut, Dinu Todoran. E drept, adversarii au fost relativ modești (Chindia Târgoviște, CS Mioveni și Gloria Buzău), dar jocul echipei a fost unul cursiv, ofensiv, iar cele 3 victorii au venit meritat.
În plus, în pauza competițională la echipa ilfoveană au sosit Alexandru Crețu (de la Maribor și cu 4 selecții în națională), Zdenek Onradesk (de la Viktoria Plzen, și el cu 7 selecții și două goluri în naționala Cehiei) sau Gabriel Simion. Cel puțin pe hârtie, FCSB-ul ar trebui să arate mai bine decât în sezonul precedent, așa că ar porni cu prima șansă și în disputa cu Botoșaniul.
Chiar dacă FCSB-ul nu mai este o echipă care să sperie adversarii din prima ligă, mizăm totuși pe o nouă victorie a lor în fața Botoșaniului, așa cum s-a întâmplat la mai toate vizitele ilfovenilor în Moldova (10 victorii în 11 deplasări). Cota de 1.95 pentru FCSB pare cel puțin atractivă dacă ne uităm pe desfășurarea ultimelor întâlniri directe.
PUNCTE CHEIE:
- FCSB a câștigat ultimele 4 întâlniri directe și este neînvinsă în ultimele 7 confruntări (5 victorii și două egaluri);
- FCSB a arătat bine în amicale și a câștigat toate cele 3 meciuri de verificare;
- Botoșaniul traversează o perioadă nefastă, cu 5 înfrângeri în ultimele 6 meciuri (3 în meciuri oficiale și 2 în amicale);
- FC Botoșani a primit gol în 17 din ultimele 19 meciuri, având una din cele mai slabe defensive din Liga 1;
- În disputele pe terenul Botoșaniului, FCSB are un palmares incredibil: 10 victorii și un singur egal.