Meniu

Everton – Chelsea

CONTINUĂ RAVIGIILE TORNADEI DIN LONDRA?

Contestat după primele jocuri ale sezonului, Frank Lampard arată că are stofă de antrenor mare și conduce Chelsea într-o serie de invincibilitate ce durează de aproape trei luni. Everton, în schimb, a pierdut forma din startul sezonului și pare victimă sigură în confruntarea de sâmbătă.

Calificată în optimi de pe primul loc al grupei, Chelsea se poate concentra liniștită pe Premier League pentru următoarele două luni, mai ales că lupta din campionat se anunță extrem de aprigă. Cum și sezonul încărcat de fotbal al sărbătorilor engleze pune presiune pe jucătorii tuturor echipelor, meciurile sunt tratate acum cu și mai multă seriozitate.

Start ratat, continuare aproape perfectă

La începutul actualei stagiuni, Chelsea nu a arătat deloc bine. În primele cinci jocuri, londonezii au făcut trei pași greșiți, iar jocul nu se lega deloc. Înfrângerea din campionat cu Liverpool (0-2) a arătat o echipă aproape groggy, iar egalul cu codașa West Brom, care a reușit să marcheze de trei ori, și eliminarea cu Tottenham din Cupa Ligii au ridicat semne de întrebare asupra capacității lui Lampard de a conduce Chelsea spre vârf.

Antrenorul a cerut însă timp pentru a integra achizițiile de sute de milioane făcută în vară și, într-un timp mai scurt decât se aștepta multă lume, Timo Werner, Hakim Ziyech, Ben Chilwell și mai ales surpriza Edouard Mendy au început să dea randamentul scontat. Singurul care pare să necesite timp mai mult de integrare este tânărul german Kai Havertz. Prețul de 80 de milioane de euro obligă la mai mult decât un gol și două pase decisive în nouă meciuri de campionat, dar timpul e de partea sa la cei 21 de ani pe care îi are.

În acest moment, Chelsea este alături de Tottenham cea mai în formă echipă din campionat. Are patru victorii în precedentele cinci meciuri (3-1 cu Leeds este cea mai recentă) și un egal chiar cu rivala londoneză de pe primul loc (0-0) și este la doar două puncte de Spurs și Liverpool.

Everton s-a pierdut pe parcurs

Adversara de sâmbătă a trupei lui Lampard trece printr-un mare impas, care este greu de explicat după startul în trombă. După primele cinci etape, Everton era pe primul loc, cu patru victorii și un egal (2-2 cu Liverpool). Însă nu doar punctele strânse impresionau, ci maniera ultraofensivă pe care Carlo Ancelotti reușise să o imprime echipei sale.

Sezonul a fost început cu o victorie pe terenul lui Tottenham (1-0) și apoi a fost continuat cu încă 11 goluri pe care “caramelele” le-au înscris în următoarele trei etape de campionat contra lui West Brom (5-2), Crystal Palace (2-1) și Brighton (4-2).

Totul s-a rupt însă după egalul cu Liverpool, care a precedat trei înfrângeri consecutive în meciurile cu Southampton (0-2), Newcastle (1-2) și Manchester United (1-3). Chiar dacă ulterior a învins-o pe codașa Fulham (4-3), Everton nu și-a revenit, iar în următoarele două meciuri a mai strâns doar un punct după 0-1 cu Leed și 1-1 cu Burnley.

Culmea e că nici măcar la capitolul accidentări echipa lui Ancelotti nu a stat rău, mai ales că nici n-au avut programul încărcat cu meciuri în cupele europene. Momentan, doar Lucas Digne este indisponibil, iar Seamus Coleman este incert. Chelsea, în schimb, nu se poate baza pe Callum Hudson-Odoi și Hakim Ziyech, dar asta nu ar trebui să fie o problemă în drumul londonezilor către o nouă victorie.

PUNCTE CHEIE:

  • Chelsea a câștigat ultimele cinci deplasări efectuate, patru dintre ele la zero și are un golaveraj de 15-1 în acest interval
  • Londonezii sunt neînvinși în deplasările din Premier League în acest sezon. Au două egaluri și trei victorii, iar în ultimele trei meciuri nu au primit gol (golaveraj 11-4)
  • Echipa lui Lampard are cinci victorii și două egaluri în ultimele nouă confruntări directe cu Everton, în șase dintre partidele în cauză reușind să nu primească gol (golaveraj 17-6 în acest timp)
  • Everton are o singură victorie în cele mai recente șapte meciuri disputate în campionat, perioadă în care a pierdut de patru ori și a strâns un golaveraj de 8-13
  • Echipa lui Ancelotti a pierdut ultimele două meciuri jucate pe Goodison Park, 0-1 cu Leeds și 1-3 cu Manchester United
  • Chelsea e neînvinsă în ultimele 14 meciuri din care nouă sunt victorii (toate obținute în ultimele 11 jocuri) și a închis poarta de nouă ori în acest interval (golaveraj 33-7 în această perioadă)