Meniu

28 Decembrie: O antrenează iar Everton pe City la spectacol?

CONTINUĂ SĂ CURGĂ GOLURILE PE GOODISON?

Everton este cu siguranță una din echipele care în acest sezon au depășit deja așteptărilor multora. Albaștrii vin după o serie bună, iar luni primesc acasă vizita vicecampioanei Manchester City, care joacă un fotbal tot mai solid, dar încă departe de prestațiile din anii trecuți. Cum și oaspeții au destule vulnerabilități în apărare, un GG pare cel mai potrivit pentru acest meci.

Echilibrul care planează asupra actualului sezon de Premier League se datorează și numărului mare de echipe considerate “de mijlocul clasamentului” care s-au strecurat printre fruntașe. Everton este una dintre acestea, iar meritul principal îl are antrenorul Ancelotti, care a reușit să asambleze o echipă competitivă într-un timp destul de scurt.

Are o serie de patru victorii la rând

După un început excelent de campionat, Everton a avut un mic recul pentru câteva săptămâni, dar în ultima vreme a redevenit acea echipă dominatoare din start. În ultimele patru meciuri, albaștrii au obținut tot atâtea victorii și chiar dacă primele trei au fost în fața unor echipe cu greutate (1-0 cu Chelsea, 2-0 cu Leicester și 2-1 cu Arsenal), cea mai importantă e cea din ultima etapă (1-0 la Sheffield). Și asta pentru că Everton a ajuns pe locul 2, acolo unde mai are doar rivala din Liverpool în față.

Artizanul principal al acestor succese este Dominic Calvert-Lewin, cel care până acum a înscris de 11 ori și este pe locul 2 în clasamentul golgheterilor, la egalitate cu Son Heung-Min și Mohammed Salah.

City și-a temperat stilul

Un lucru cumva surprinzător la acest sezon este abordarea lui Pep Guardiola, care a abandonat fotbalul spectacol în favoarea unui mai tacticizat. Începutul sezonului a fost poate decisiv în a alege prudența, pentru că atunci s-a petrecut umilința cu Leicester (2-5), iar antrenorul spaniol și-a regăsit cuplul de fundași centrali care-i poate asigura mai puține goluri încasate: Dias – Stones.

Între timp, vicecampioana Angliei a reușit câteva meciuri fără să scoată mingea din poartă, cum ar fi 2-0 la Newcastle, 0-0 cu Manchester United, 1-0 la Arsenal sau 1-0 la Southampton. La capătul celălalt este o înfrângere rușinoasă contra lui Tottenham (0-2 într-un meci în care au avut posesia 66% din timp), dar și un egal cu goluri contra codașei West Brom (1-1).

Practic, City amestecă meciurile excelente cu cele în care are căderi, iar ritmul din această perioadă e clar că va încuraja profunzimea lacunelor. Cum Everton a arătat clar că este o echipă de top în acest sezon, ne așteptăm la un meci pe contre, în care ambele echipe să marcheze.

PUNCTE CHEIE:

  • Cinci din ultimele șase confruntări directe s-au terminat GG (patru GG3+) și tot atâtea au fost câștigate de City (golaveraj 14-6 în această perioadă);
  • City are patru victorii și două egaluri în precedentele șase partide de campionat. Golaverajul în acest timp este de 11-1;
  • Trupa lui Ancelotti a înscris 15 goluri în cele șapte meciuri disputate, inclusiv cu Manchester United, Arsenal, Chelsea sau Liverpool;
  • Everton e neînvinsă în ultimele cinci meciuri de campionat, ultimele patru fiind câștigate. Golaverajul în intervalul indicat este de 7-2