Meniu

19 Decembrie: Everton a continuat seria bună și cu Arsenal

PROFITĂ EVERTON DE FORMA PROASTĂ A “TUNARILOR”?

Arsenal traversează cel mai prost moment al său de la înființarea Premier League încoace, iar criza pare că se tot adâncește. Sâmbătă, echipa pregătită de Mikel Arteta se deplasează la Liverpool, pentru duelul cu Everton, care e în mare formă. Conjunctura pare perfectă pentru gazde, care au și o cotă foarte bună, astfel că pronosticul “1 solist” pare o alegere logică.

Echipa lui Carlo Ancelotti pare că și-a regăsit forma din prima perioadă a acestui sezon, atunci când părea de neoprit cu cele șapte victorii la rând înregistrate. Momentul pentru o victorie cu Arsenal pare perfect, mai ales că adversara are și câteva absențe importante, dar vine și după o serie de șapte săptămâni în care nu a mai simțit gustul victoriei în Premier League.

Arsenal a sclipit doar în Europa League

Mikel Arteta nu pare să fi găsit cheia succesului la cârma “tunarilor”, chiar dacă o schimbare se vede în jocul echipei. Spaniolul a reglat jocul defensiv al formației sale, care primește acum mai puține goluri decât în trecut și e printre fruntașe la acest capitol, însă performanțele din atac sunt de-a dreptul înfricoșătoare, iar punctele se câștigă marcând...

Doar 11 reușite în 14 etape reprezintă o contraperformanță majoră pentru un atac în care ar trebui să strălucească Aubameyang, Lacazette sau Pepe, extrema de 75 de milioane de lire a lui Arsenal. În Premier, doar Sheffield United, WBA și Burnley au mai puține, ceea ce face locul 15 ocupat de londonezi cumva justificat.

În afară de victoria de la Manchester, cu United (1-0), echipa lui Arteta nu prea are cu ce să se laude. În ultima etapă a smuls un egal acasă cu Southampton (1-1 după ce a fost condusă), iar în cele de dinainte a pus un egal cu Leeds (0-0) printre patru înfrângeri cu Burnley (0-1), Tottenham (0-2), Wolves (1-2) și Aston Villa (0-3).

În plus, oaspeților le lipsesc și câțiva jucători importanți: Xhaka și Bellerin sunt suspendați, în timp ce Thomas Partey e accidentat de o bună perioadă, iar absența lui se simte.

Everton revine în top

Carlo Ancelotti are și el probleme de efectiv, Allan și James Rodriguez fiind accidentați, iar Delph în urmă cu pregătirea după tratarea unei leziuni, dar are la dispoziție un lot echilibrat. În plus, echipa italianului vine cu un moral excelent după victoriile cu Chelsea (1-0) și Leicester (2-0 în deplasare), de care a trecut într-un interval de doar patru zile.

Everton începuse excelent chiar și sezonul, iar după patru etape era lider, cu maximum de puncte. Pe lângă victoriile din campionat (cea mai importantă: 1-0 la Tottenham), reușise câștige de trei ori și în Cupa Ligii, acolo unde urmează să întâlnească în sferturi pe Manchester United săptămâna viitoare. Între timp, după egalul cu rivala Liverpool (2-2), a avut o perioadă mai proastă în care din șase meciuri a câștigat doar unul, patru fiind înfrângeri.

Totuși, cele două victorii din ultima săptămână au readus-o pe Everton în prim-plan (locul 5, la 5 puncte de lider), iar o victorie cu Arsenal pare mai plauzibilă ca oricând. Tocmai pentru că are și jocul, și ascendentul moral, ne bazăm pe o victorie a gazdelor.

PUNCTE CHEIE:

  • Everton are două victorii la zero în ultimele două meciuri în fața unor echipe de top precum Chelsea și Leicester;
  • Gazdele îl au în echipă de Dominic Calvert-Lewin, golgheterul campionatului cu 11 reușite. Cei mai buni marcatori ai lui Arsenal: Aubameyang și Lacazette (3 goluri);
  • Arsenal are șase meciuri (patru înfrângeri) la rând fără victorie în Premier League, în patru dintre ele nereușind să marcheze (golaverajul acest interval e 2-9);
  • Londonezii au o singură victorie în precedentele nouă jocuri de campionat, timp în care au pierdut de șase ori și au strâns un golaveraj de 3-11;
  • Everton nu a primit gol în precedentele două confruntări de pe Goodison Park cu Arsenal, una dintre ele fiind câștigată.