Meniu

26 August, la 21:30. CFR, înfrângere după gafe copilărești

Încercând să răstoarne cumva un deficit aparent insurmontabil de 4-0, CFR Cluj primește joi, pe stadionul Dr. Constantin Radulescu, pe Steaua Roșie Belgrad, în manșa secundă a meciului din play-off-ul Europa League. Sârbii au făcut un meci solid în tur dar au și profitat din plin de greșelile defensive ale clujenilor și vor încerca acum să își asigure o trecere lină în faza grupelor.

CFR-ul, zmeu doar pe plan intern

Cu toată dominația pe plan intern de când a început noul sezon, Clujul s-a luptat cu greu să concureze pe scena continentală, suferind o înfrângere cu 4-2 la general în fața lui BSC Young Boys în preliminariile Ligii Campionilor, pentru a se mulțumi apoi cu meciul de baraj în Europa League contra lui Steaua Roșie. Nici în meciurile cu Borac sau Lincoln CFR-ul nu a arătat ca o veritabilă campioană, demonstrând mari probleme cu echipele externe care se motivează suficient.

Deși în campionat se apără aproape excelent, oamenii lui Marius Șumudică au avut apărarea spartă după doar 5 minute la Belgrad grație finalizării lui Milan Pavkov, iar apoi poarta ardelenilor s-a deschis larg, Aleksandar Katai, El Fardou Ben și Mirko Ivanic contribuind la un succes categoric.

Șansele Clujului de a obține a treia prezență consecutivă în faza grupelor atârnă astfel de cele mai subțiri fire, iar un loc în Liga Conferințelor Europa îi așteaptă cu siguranță pe septupla campioană a României, care și-a păstrat cel puțin forma solidă din campionat în ciuda problemelor europene.

Într-adevăr, gazdele s-au încălzit pentru acest retur cu un succes în prima ligă cu 1-0 în fața Argeșului, grație reușitei lui Billel Omrani - a șasea victorie din șase meciuri în Liga I 2021-22 - dar un astfel de succes la limită se va dovedi nesemnificativ în încercarea lor de a întoarce cumva situația în această partidă.

Steaua Roșie nu mai pare la fel de puternică ca anul trecut

Lăudată pe bună dreptate pentru că a împins-o pe AC Milan până la capăt în timpul ultimelor 32 de etape din Europa League 2020-21, Steaua Roșie are în vedere cu fermitate o prezență consecutivă la turneul propriu-zis și nu este în măsură să lase acum să scape avantajul sănătos pe care îl are.

În ciuda faptului că a căzut în fața pachetului surpriză moldovean Sheriff Tiraspol în calificările pentru Liga Campionilor, echipa lui Dejan Stankovic nu a stat pe această ieșire dezamăgitoare, deoarece a luat cu asalt o victorie spectaculoasă în prima etapă de săptămâna trecută înainte de a-și extinde seria remarcabilă de neînfrângere în prima ligă sârbă.

Acum neînvinsă în 44 meciuri de campionat de când a fost învinsă cu 2-1 de Backa Topola în iunie 2020, Steaua Roșie, de 11 ori campioană, și-a luat revanșa mărșăluind spre un succes convingător cu 3-1 asupra foștilor lor cuceritori în weekend, cu Nenad Krsticic, Katai și Ben printre goluri.


PUNCTE CHEIE:

  • Ambele echipe au marcat în 10 din ultimele 12 deplasări oficiale ale lui Steaua Roșie;
  • Steaua Roșie are un singur meci din ultimele 9 în care nu a marcat;
  • CFR-ul are un singur meci din ultimele 11 în care nu a marcat (partida de la Belgrad);
  • CFR a primit gol de la toate adversarele europene din acest an, inclusiv de la Lincoln și Borac.