Meniu

20 Iunie, la 19:00. Turcia, dezamăgitoare și contra Elveției

În cursul ultimei etapei a fazei grupelor Euro în grupa A, Elveția înfruntă Turcia la Baku. Până acum, ambele echipe au cunoscut rezultate negative, iar acest meci pare a fi cel al ultimei șanse. Chiar dacă Turcia nu poate spera la mai mult de locul 3, Elveția ar putea obține locul 2 al grupei grație unei victorii, însă are nevoie de o diferență mare de scor. După 2 înfrângeri consecutive fără vreun gol marcat, turcii par să se confrunte cu o criză de încredere, iar Elveția ar putea profita de acest lucru.

Elveția, puternică doar cu cei mici

De mai multe luni, Elveția a obținut rezultate destul de amestecate. Chiar dacă a terminat pe primul loc în grupa sa de calificare în fața Danemarcei, echipa nu a reușit să aibă succes în fața acestui adversar (o remiză, o înfrângere). În cursul Ligii Națiunilor, echipa s-a chinuit să câștige, în timp ce se confrunta cu echipe mai bune, precum Spania și Italia, câștigând doar un singur meci (prin forfait) împotriva Ucrainei. Anul acesta, elvețienii au avut rezultate foarte bune, cu 5 victorii în 5 meciuri înainte de începerea Euro, cu o putere ofensivă impresionantă, marcând 16 goluri și permițând echipei să câștige încredere. Totuși, această încredere nu a fost utilă pentru începutul competiției, deoarece echipa nu a reușit să câștige împotriva Țării Galilor (1-1), înainte de a suferi o înfrângere umilitoare în fața Italiei (0-3). În ultimele luni, Elveția și-a dovedit adesea capacitatea de a avea performanțe bune împotriva echipelor inferioare, dar s-a confruntat adesea cu dificultăți în a reuși atunci când s-a confruntat cu adversari adevărați. Cu toate acestea, coechipierii lui Shaqiri nu vor avea de ales pentru acest meci și trebuie să câștige pentru a avea o șansă de a se califica în runda a 6-a. Un succes ar permite echipei să aibă 4 puncte, probabil suficient pentru a fi pe locul 2, sau cel puțin unul dintre cele mai bune 3.

Turcia, ce dezamăgire!

Problemele Turciei au apărut încă din Liga Națiunilor deoarece echipa a terminat pe ultimul loc în grupă, obținând o singură victorie după 6 etape, fiind retrogradată în liga C. În 2021, echipa a avut o evoluție bună în startul calificărilor pentru CM, având 7 puncte după 3 meciuri, datorită succeselor împotriva Olandei și Norvegiei. În schimb, ultimul meci din această competiție a fost destul de îngrijorător, deoarece echipa a încasat 3 goluri în fața Letoniei (3-3), un adversar mult inferior. În continuare, meciurile amicale dinaintea Euro nu au fost extraordinare pentru turci, deoarece echipa se chinuie să câștige împotriva unor echipe inferioare precum Azerbaidjan și Moldova. Începutul Euro a confirmat această tendință medie, deoarece echipa s-a confruntat cu o înfrângere mare în fața Italiei (0-3) și nu a reușit să facă mai mult împotriva Țării Galilor (0-2). În timp ce echipa s-a putut baza adesea pe un atacant puternic, turcii nu au marcat după 180 de minute jucate și, de asemenea, par a fi foarte fragili în apărare. Cu 0 puncte până acum, calificarea pare aproape imposibilă, iar coechipierii lui Yilmaz par să se confrunte cu o mare criză de încredere și motivație.

Elvețienii au făcut o impresie bună în prima zi împotriva Țării Galilor și s-ar putea baza pe acest joc pentru pregătirea acestei partide. În momentul de față și în ceea ce privește prestațiile anterioare ale Turciei, echipa nu pare capabilă să se trezească și să realizeze o mare performanță. Slăbiciunile defensive par a fi foarte mari, iar atacanții Elveției ar putea să le exploateze.
Din toate aceste motive, putem presupune că Elveția va câștiga acest meci și își va păstra șansele de a se califica în următoarea rundă a turneului. Turcia pare să se confrunte cu o perioadă teribilă și va fi logic ca turcii să părăsească competiția după faza grupelor.


PUNCTE CHEIE:

  • Elveția a câștigat 6 din ultimele 8 meciuri;
  • Turcia a pierdut categoric ultimele două meciuri.