Meniu

Elveția - Ucraina

VA ASIGURA GOANA DUPĂ SUCCES A GAZDELOR UN MECI CU GOLURI?

Elveția este la un pas de retrogradarea în eșalonul doi valoric al Ligii Națiunilor după ce în primul sezon a jucat finala mică a competiției. Pentru a se salva, echipa lui Shaqiri are nevoie de o victorie convingătoare contra Ucrainei, ceea ce, probabil, va deschide mult meciul și ne poate oferi pe tavă GG-ul.

Ediția a doua a celei mai noi competiții dedicate echipelor naționale se apropie de sfârșit, astfel că unele meciuri din ultima etapă se dispută cu sabia deasupra capului. În această situație este Elveția, care trece printr-o formă foarte slabă, dar trebuie e obligată să câștige marți seara contra Ucrainei.

Belgia a luat cinci în Elveția

Gazdele au parte însă de o conjunctură ușor nefericită, deoarece seria de rezultate negative nu reflectă întocmai realitatea din teren. În ultimele șapte partide, fotbaliștii din Țara Cantoanelor nu au obținut nici o victorie și au patru înfrângeri. Acesta însă au venit mereu la limită și, în general, după meciuri destul de echilibrate: 1-2 în Ucraina, 1-2 acasă contra Croației, 0-1 în Spania și 1-2 în Belgia.

Pe latura pozitivă a lucrurilor, se poate remarca faptul că Elveția nu a pierdut tur-retur cu Germania, căreia i-a marcat trei goluri în deplasare (3-3) după ce în prealabil remizaseră și la Basel (1-1). În plus, în ultima etapă a condus Spania, care a egalat abia în minutul 89. E drept, ibericii irosiseră în repriza secundă două lovituri de departajare prin Sergio Ramos.

Ba mai mult, în ediția precedentă, elvețienii au trecut cu 5-2 de Belgia, echipă care și atunci, ca și acum, se afla pe locul 1 în clasamentul FIFA, aceasta fiind cea mai drastică înfrângere a flamanzilor din ultimii 10 ani.

Ucraina își permite și să piardă, dar nu oricum

În acest moment, elvețienii au doar trei puncte în clasament, în timp ce Ucraina are de două ori mai multe grație victoriei pe care au reușit-o în octombrie contra Spaniei (1-0). Vecinii noștri de la nord au trecut în prima etapă de Shaqiri și colegii lui cu 2-1, grație golurilor lui Yarmolenko și Zinchenko. Tocmai de aceea, oaspeții își permit inclusiv o înfrângere, dar trebuie să marcheze de minimum două ori, iar Elveția să nu bată la o diferență mai mare de două goluri.

În ultimele două jocuri, ucrainenii au pierdut clar și amicalul din Polonia (0-2), și în Germania (1-4), chiar dacă în ultima partidă reușiseră să deschidă scorul. Nici în precedentele două deplasări echipa antrenată de Andriy Shevchenko nu s-a descurcat prea bine, fiind distrusă de Franța cu 7-1 (e drept, și pe fondul unei epidemii de Covid declanșată în lotul galben-albastru) și pierzând categoric în Spania, 0-4.

Ce îngreunează situația acum este că lotul oaspeților a fost din nou afectat de pandemie și Ucraina nu poate să folosească mai mulți jucători din cauza Covidului. Cel mai important dintre aceștia este Roman Yaremchuk, care a marcat cinci goluri în ultimele cinci meciuri jucate pentru club și națională.

Pentru că Elveția are nevoie de un succes, ne așteptăm ca gazdele să încerce să rezolve problema încă din prima repriză, ceea ce ar putea lăsat loc și pentru contraatacurile oaspeților. Tocmai de aceea, este destul de probabil să vedem meciuri cu goluri de ambele părți.

PUNCTE CHEIE:

  • Șapte din ultimele opt jocuri ale Elveției s-au terminat cu ambele combatante printre marcatoare. Cinci au fost GG3+, iar golaverajul în acest interval este 14-13, adică o medie de 3,4 goluri pe meci
  • Elveția are șapte meciuri consecutive fără victorie, interval în care a strâns doar trei egaluri
  • Precedentele trei jocuri ale gazdelor de acasă, cu Spania, Croația și Germania, s-au terminat GG
  • Elvețienii au o singură înfrângere în precedentele opt jocuri disputate pe teren propriu. În acest timp, au bătut Belgia și au remizat cu Spania și Germania (golaveraj 18-9 în acest interval)
  • Cele mai recente două meciuri directe între cele două s-au terminat GG3+
  • Ucraina a făcut GG în trei din precedentele cinci deplasări. În acest interval, a primit gol de fiecare dată și are un golaveraj de 4-18. Nu a marcat în Polonia și Spania