Meniu

21 Ianuarie. Atletico își continuă marșul spre titlu.

RĂMÂNE ATLETICO ÎN VITEZA A CINCEA ȘI LA EIBAR?

La Liga nu a ajuns încă la jumătatea sezonului, dar favorita la titlu s-a detașat deja și poartă numele de Atletico Madrid. Echipa lui Diego Simeone este aproape de neclintit în acest moment, lucru subliniat de traseul excelent din prima parte a campionatului, astfel că aproape orice adversar pare condamnat contra liderului din La Liga. Eibar nu face nicio excepție, chiar dacă până acum bascii au obținut câteva rezultate bune cu echipele de top.

Cu două meciuri mai puțin disputate, Atletico s-a detașat la 4 puncte de Real Madrid și la 7 de FC Barcelona. Parcursul aproape fără pată ai “plăpumarilor” i-a făcut pe bookmakeri să îi coteze la 1.55 în privința câștigării titlului, asta în timp ce rivalele sunt mult mai în spate la 3,60 (Real Madrid) și 7.00 (Barcelona).

Luis Suarez e spaima lui Eibar

Diego Simeone lucrează de ceva vreme la construirea unei echipe de titlu, așa cum a avut în 2014, la unicul titlu pe care Atletico l-a câștigat sub comanda argentinianului. Înaintea acestei veri, ceea părea să le lipsească madrilenilor era un vârf de atac, pentru că randamentul dat de Diego Costa din momentul revenirii de la Chelsea nu s-a apropiat de ceea ce arătase în Anglia sau înaintea plecării la echipa lui Abramovich.

Culmea e că soluția le-a fost oferită pe tavă chiar de unii din rivalii la titlu, FC Barcelona mai exact, care au vrut să scape de Luis Suarez cu orice preț. Uruguayanul a fost vândut de catalani la preț de outlet, astfel că Atletico l-a putut înregimenta pentru doar 6 milioane de euro pe atacantul care va împlini luna aceasta 34 de ani.

“El Pistolero” nu a avut nevoie de adaptare și a început încă din primul meci să facă ceea ce știe mai bine, adică să marcheze. Două goluri și o pasă decisivă reușite în cele 20 de minute pe care le-a jucat contra Granadei (6-1) au fost doar începutul, pentru că Suarez a strâns până acum 9 reușite și două assisturi în cele 13 meciuri jucate.

Interesant este că Eibar are de ce să se teamă de uruguayan, pentru că bascii reprezintă una din victimele preferate ale acestuia. Cât timp acesta a jucat la Barcelona, catalanii nu au câștigat toate cele 8 partide pe care le-au disputat cu bascii, care în 6 dintre acestea au sfârșit fără să înscrie. Suarez a marcat în ultimele 7 întâlniri din această serie și a acumulat în acest interval 10 goluri și 3 pase decisive!

Eibar urăște prima repriză, Atletico iubește finalurile de joc

Până acum, Atletico a câștigat 13 partide din 16, a înregistrat două remize, 0-0 cu Huesca și Villarreal și a pierdut doar derby-ul din deplasare cu Real Madrid (0-2). În acest timp, a marcat 31 de goluri și are astfel al doilea atac din La Liga, în timp ce apărarea s-a descurcat excelent, cu doar 6 goluri primite și 11 meciuri din 16 în care nu a scos mingea din plasă.

Interesant este că în primele reprize ale meciurilor a primit doar un singur gol, statistică ce e complementară cu cea care spune că Eibar a marcat doar 5 din cele 15 goluri ale sale în reprizele cu numărul 1. Bascii înscriu cel mai des imediat după pauză pentru că din cele 10 reușite din părțile secunde al jocurilor, 7 sunt marcate în intervalul minutelor 45-60, doar două venind în ultimele 20 de minute.

Atletico, în schimb, marchează pe bandă rulantă în momentele finale ale confruntărilor sale din La Liga. Dacă în prima repriză a înscris doar 10 din cele 31 de goluri, madrilenii au reușit să bage în mingea în plasă de 7 ori după minutul 85!

În concluzie, Atletico pare să îi fie superioară adversarei sale, care are abia al 19-lea atac din cele 20 de echipe din La Liga (doar Huesca îi e inferioară) și pare că va întâmpina mari probleme să înscrie în poarta lui Oblak. Chiar dacă vor lipsi Trippier, Hermoso și, posibil, noul transfer Dembele, echipa din Madrid e mare favorită, iar cota pentru “2 solist” este deosebit de generoasă pentru cât de dezechilibrată pare această întâlnire.

PUNCTE CHEIE:

  • Atletico are 5 victorii consecutive în La Liga, din care 3 sunt fără gol primit, iar golaverajul în această perioadă este de 10-2;
  • 5 victorii au madrilenii în precedentele 6 deplasări din La Liga, 3 la zero, interval în care golaverajul este 10-4;
  • Oaspeții au strâns 12 victorii în precedentele 13 jocuri din La Liga! 9 dintre acestea au fost obținute fără gol primit, iar golaverajul în acest timp este 25-5;
  • Eibar are o singură victorie în cele mai recente 9 jocuri pe care le-a disputat în campionat. În 6 dintre acestea nu a reușit să marcheze, iar golaverajul e 4-8;
  • Gazdele au 3 înfrângeri și un egal în precedentele 5 jocuri din La Liga, timp în care a strâns un golaveraj de 6-8;
  • 9 victorii, două egaluri și o înfrângere are echipa lui Simeone în confruntările directe din campionat cu Eibar de când echipa gazdă a promovat în La Liga (golaveraj 21-10);
  • Atletico a câștigat 5 din precedentele 6 deplasări la Eibar, 4 dintre ele la zero, iar golaverajul în intervalul indicat este 9-3.