Meniu

Ecuador – Columbia

Se închid iar porțile în America de Sud?

În ciuda fotbaliștilor chitiți pe spectacol care vin de pe acest continent, meciurile între naționalele din America de Sud se desfășoară deseori destul de închis. Columbia este unul dintre exponenții acestui fenomen, dar și partidele pe care Ecuador le joacă acasă se încadrează în aceeași linie. NGG este, deci, o opțiune viabilă.

La prima vedere, pare cumva greu de crezut că o zonă care a dat de-a lungul vremii personaje precum Maradona, Pele, Ronaldo, Ronaldinho, Garrincha, Messi și mulți, mulți alții ar putea fi corigentă tocmai la capitolul cel mai important al sportului pe care-l practică: golul. O analiză atentă a cifrelor arată însă un trend, iar această pornire ar trebui să fie speculată.

Peste jumătate se termină NGG

Să luăm ca exemplu ultimele preliminarii, atunci când din 90 de partide disputate, 48 dintre ele s-au terminat cu maximum o echipă implicată printre marcatoare. Asta înseamnă un procentaj de 53%, deci dacă am fi pariat la absolut fiecare meci NGG, am fi câștigat puțin peste jumătate din ele. Cum de multe ori cota la acest pariu depășește 2.00, am fi putut vorbi de un profit garantat.

Iar preliminariile pentru Mondialul din 2018 nu sunt o simplă excepție, ci doar un exemplu care se încadrează în medie. Din precedentele cinci calificări, doar o singură dată procentul NGG-urilor a scăzut sub jumătate, înaintea competiției din 2014, jucată în Brazilia. Poate și faptul că gazdele au lipsit din preliminarii, dar și motivația suplimentară de a participa la un turneu disputat pe propriul continent au făcut ca numărul golurilor și combativitatea să crească.

Mai jos, puteți găsi o statistică a NGG-urilor din precedentele cinci calificări:

CM 2018 – 48 de meciuri (53%)

CM 2014 – 32 de meciuri (44%)*

CM 2010 – 54 de meciuri (60%)

CM 2006 – 45 de meciuri (50%)

CM 2002 – 53 de meciuri (59%)

* doar nouă echipe au participat la aceste preliminarii, Brazilia fiind calificată în calitatea ei de gazdă

Columbia e maestra NGG-ului

Dintre echipele sud-americane care flirtează des cu pariul “nu marchează ambele”, Columbia este una dintre cele mai active. Chiar dacă are jucători de atac precum Radamel Falcao, James Rodriguez, Juan Cuadrado, Duvan Zapata sau Luis Muriel, echipa antrenată acum de Carlos Queiroz parcă fuge de GG uneori.

S-a văzut asta și în ultimul meci, când în ciuda numeroaselor ocazii nu a putut să marcheze în poarta Uruguayului, chiar dacă juca pe teren propriu. La fel, preliminariile precedente arată un trend în privința Columbiei.

Pentru Mondialul din 2018, echipa din Țara Cafelei a avut 10 meciuri din cele 18 în care nu au marcat ambele, cinci acasă, cinci în deplasare. Același număr de jocuri cu NGG câștigător au fost și pentru CM 2014, adică tot 10, dar atunci s-au jucat mai puține meciuri, deci procentul a crescut de la 55% la 62%.

Pentru Mondialul din 2014, s-a ajuns la 77% (!), adică la 14 meciuri din 18, din care șapte în deplasare. Tot șapte NGG-uri în deplasare au fost și pentru CM din 2010, dar atunci totalul a fost de 12 din 18, deci 66%.

Ecuador e în media continentului

Adversara Columbiei de marți seară, Ecuador, are un mare avantaj atunci când dispută jocurile pe teren propriu: Quito. Capitala țării, acolo unde tricolorii Americii de Sud își dispută meciurile, este la o altitudine de aproape 3.000 de metri, 2850 mai exact. Acest aspect creează condiții speciale de joc, pentru că aerul este mult mai greu de respirat și, automat, exprimarea fotbaliștilor, mai ales a adversarilor, nu poate fi cea obișnuită.

Obișnuită e în schimb media NGG-urilor pe care Ecuador le-a înregistrat în ultimii ani pe propriul teren. Din 26 de meciuri preliminare pe care le-au avut programate la Quito în precedentele trei sesiuni de calificări la Mondiale, gazdele au făcut câștigător pariul “nu marchează ambele” de 14 ori, adică un procent de 54%.

Cu aceste date în față, este destul de ușor să ne ducem și de această dată către pariul NGG. Cota este una destul de generoasă, între 1.90 și 2.00, iar acest lucru nu poate decât să crească tentația pentru această alegere.

PUNCTE CHEIE:

  • 13 din precedentele 16 partide jucate de Columbia s-au terminat cu o singură echipă printre marcatoare
  • 14 din cele 18 meciuri directe jucate în secolul 21 s-au terminat cu maximum una dintre combatante printre marcatoare
  • În precedentele preliminarii, 10 din cele 18 meciuri ale Columbiei s-au terminat NGG, adică 55%, puțin peste media din preliminariile Americii de Sud, care este de 53%.
  • Cinci din cele nouă partide pe care Ecuador le-a disputat pe teren propriu în preliminariile pentru Mondialul din 2018 s-au terminat cu doar o echipă printre marcatoare
  • Cinci din cele mai recente șase partide pe care naționala de la Quito le-a disputat pe teren propriu s-au terminat NGG
  • Șapte din ultimele opt meciuri directe jucate pe terenul Ecuadorului s-au terminat cu maximum una dintre echipe ca marcatoare