Meniu

Dinamo – Astra

Continuă “câinii” seria înfrângerilor și contra Astrei?

Dinamo este la un pas de disoluție, iar soarta roș-albilor pare să atârne de un fir de ață. Meciul cu Astra nu este capital, dar va arăta exact unde este echipa lui Contra. Giurgiuvenii sunt și ei într-o situație delicată, dar scenariul parcă nu pare așa negru în privința lor, tocmai de aceea ne așteptăm să nu piardă.

În urmă cu cinci ani, la finalul sezonului regulat al ediției 2015/16 a Ligii 1, primele două locuri erau ocupate de Astra și Dinamo. Campionatul cu pricina s-a sfârșit cu echipa din Giurgiu campioană, de altfel singurul titlu din istoria sa, iar bucureștenii au terminat pe locul 4, fiind oricum în insolvență și, practic, în incapacitatea de a juca în cupele europene.

Spaniolii duc Dinamo în groapă

Nu s-ar fi gândit nimeni atunci că duelul din etapa a 10-a a Ligii 1 al celor două combatante le va găsi pe acestea pe ultimele două poziții ale clasamentului. Și, culmea, nu oricum, ci cu o singură victorie de căciulă și nouă puncte obținute în total.

La Dinamo lucrurile s-au deteriorat treptat, iar sezonul trecut “câinii” au fost salvați de la retrogradare de reorganizarea post-pandemie propusă de FRF, care a solicitat mărirea numărului de echipe din Liga 1 de la 14 la 16.

Cu trei prezențe consecutive în play-out, dinamoviștii ținteau în acest an play-off-ul, mai ales din pricina schimbărilor efectuate la nivel de conducere. Ionuț Negoiță a cedat clubul unor obscuri oameni de fotbal din Spania, Cosmin Contra a fost instalat ca antrenor, iar noii șefi au adus jucători cu ștate vechi în fotbalul din Spania, ba chiar și pe Aleix Garcia, fotbalist care a jucat sub comanda lui Pep Guardiola la Manchester City.

Totuși, banii promiși de spanioli au venit rar și puțini, astfel că atmosfera din sânul lotului dinamovist s-a deteriorat rapid. Pe fondul neajunsurilor financiare și cu restanțe salariale consistente, jucătorii alb-roși au început să transpună și pe teren degringolada din rândul conducătorilor.

S-a ajuns astfel ca Dinamo să piardă trei meciuri la rând în acest moment și, mai grav decât atât, jocul nu arată absolut deloc că ar exista multe speranțe. Inclusiv Contra, care susține că este un luptător și că nu va ceva, pare tot mai resemnat de la interviu la interviu, astfel că nu ar trebui să mire dacă în 2021 vom cânta prohodul echipei din Ștefan cel Mare așa cum am știut-o din 1948 încoace.

Niculae își sabotează propria echipă

Situația nu e deloc roz nici la Astra, dar măcar acolo necunoscutele sunt mult mai puține. Ioan Niculae este cunoscut drept un tip excentric și controversat, care de multe ori a făcut mai mult rău decât bine propriei sale echipe. Orientat mai degrabă spre business-urile sale din domeniul industriei, milionarul teleormănean a tratat tot timpul echipa de fotbal ca pe propria jucărie.

Inclusiv în acest sezon, deși lucrurile păreau că se așezaseră sub comanda lui Bogdan Andone, Niculae a refuzat să le plătească fotbaliștilor salariile, iar Budescu, Alibec și compania au intrat inclusiv în grevă de avertisment pentru a-l convinge pe patron să se răzgândească.

Evident, lucrurile au degenerat și din punct de vedere sportiv, iar Astra a început să piardă teren în clasament în mod vertiginos. Supărările lui Niculae au început după înfrângerile cu FCSB (0-3) și Universitatea Craiova (0-2) din primele două etape, eșecuri ce pot fi explicate de valoarea superioară a adversarilor. În etapa a treia, Astra a obținut primul punct, 1-1 cu Sepsi, dar apoi au urmat patru înfrângeri consecutive, cu CFR Cluj (0-2), Viitorul (1-4), Voluntari (2-3) și FC Argeș (0-1). După cea în fața echipei lui Gică Hagi, antrenorul Andone a fost înlăturat, iar interimatul a fost asigurat de Alexandru Radu, secundul lui Edi Iordănescu, cel care a negociat timp de o lună preluarea conducerii tehnice a Astrei.

Astra are în sfârșit antrenor

Până la urmă, tehnicianul de 42 de ani nu a mai venit la Giurgiu din cauză că Niculae nu a reușit să-i satisfacă pretențiile (care includeau plata salariilor restante către jucători), iar postul de antrenor i-a fost încredințat lui Eugen Neagoe. Acesta din urmă a pregătit Dinamo la începutul sezonului trecut, pe banca căreia a trăit clipe de coșmar atunci când a suferit un infarct chiar în timpul unui meci cu Universitatea Craiova.

“Geană” are misiunea să redreseze o echipă aflată într-o stare precară, dar care a reușit să obțină primul succes în urmă cu două etape, când a învins cu 4-0 pe Poli Iași. Pentru Astra, confruntările cu Dinamo au fost mai tot timpul de bun augur în ultimii ani, cu excepția ultimei întâlniri, astfel că ascendentul moral e de partea oaspeților.

Cum ne așteptăm ca giurgiuvenii să încerce să-și impresioneze noul antrenor, iar blazarea dinamoviștilor să continue, vom miza pe un meci în care Astra nu pierde.

PUNCTE CHEIE:

  • Dinamo are cinci înfrângeri la rând, trei fără gol marcat, perioadă în care golaverajul e jenant: 3-9. În cele nouă etape ale Ligii 1, “câinii” au un singur succes și două egaluri
  • Alb-roșii au strâns zece partide oficiale consecutive fără succes pe propriul teren, interval în care golaverajul este de 5-14
  • Astra a pierdut o singură dată cu Dinamo în cele mai recente șapte partide directe. În acest interval, giurgiuvenii au strâns patru victorii și două remize, golaverajul fiind de 13-8 în favoarea lor
  • Dinamo are o singură victorie în precedentele opt dueluri cu Astra jucat în Liga 1 pe propriul teren. Oaspeții au strâns patru victorii în acest interval, iar golaverajul este de 13-8 pentru giurgiuveni