Meniu

10 Februarie. Dinamo câștigă în fața rezervelor lui FCSB.

POATE DINAMO SĂ STĂVILEASCĂ FURTUNA FCSB-istă?

Dinamo – FCSB și-a pierdut din strălucirea de altădată, dar același lucru s-a întâmplat și cu fotbalul din România, așa că se poate spune că Derby de România urmează linia generală. “Câinii” vor revanșa după înfrângerea suferită în campionat în urmă cu 7 zile, dar rivala din Berceni este mare favorită, iar cota pentru o victorie a roș-albaștrilor este excelentă.

De când există conflictul CSA Steaua – FCSB, partida roș-albaștrilor din Liga 1 cu Dinamo parcă și-a mai pierdut din farmec. Totuși, jucătorii celor două formații, dar și fanii lor tratează în continuare această încleștare precum un derby, astfel că ambițiile sunt mari în continuare. Și, chiar dacă de câțiva ani inclusiv pozițiile celor două formații în ierarhia fotbalistică sunt aproape diametral opuse, de cele mai multe ori încleștările Dinamo – FCSB au fost extrem de echilibrate.

Când pierde, Dinamo o face “cu stil”

S-a scris și vorbit mult despre dezastrul financiar care amenință clubul din Ștefan cel Mare cu falimentul, așa că nu e cazul să mai insistăm mult pe tema aceasta. Merită specificat însă că aceste neajunsuri au afectat trupa lui Ionel Gane în fel și fel de moduri, dar unul din capitolele alterate este cel al omogenității.

Antrenorul de 49 de ani a rămas pe metereze după plecarea principalului Cosmin Contra, iar felul în care a reușit să țină pe linia de plutire corabia dinamovistă e de admirat. Chiar dacă la începutul sezonului visau cel puțin la play-off, se pare că acest vis le va fi inaccesibil roș-albilor și anul acesta. De fapt, asta ar fi cea mai mică problemă, cât timp supraviețuirea echipei rămâne la stadiul de incertitudine.

În 2021, Dinamo a alternat rezultatele bune cu cele proaste într-o veritabilă sinusoidală. A început anul cu un succes de moral în deplasarea de la Sibiu, cu Hermannstadt (2-0), iar apoi a continuat cu două înfrângeri usturătoare: acasă contra Chindiei (0-1) și umilința de la Botoșani (0-4). După alte două succese, 2-1 cu Gaz Metan și 1-0 la Arad, cu UTA, au urmat înfrângerile din ultimele 7 zile cu granzii FCSB (0-1) și Craiova (0-1). De remarcat că atunci când pierde, Dinamo nu marchează, lucru valabil la 9 din cele 11 înfrângeri pe care “câinii” le-au suferit în acest sezon.

FCSB e ca sarea pe rană

În mod evident, FCSB nu are milă de rivala din Ștefan cel Mare, mai ales când reușește s-o prindă într-o conjunctură precum aceasta. Echipa din Berceni are în acest moment o serie de 4 victorii consecutive în fața lui Dinamo, 3 dintre ele fără gol primit, iar partida din optimile Cupei României reprezintă un nou prilej de a învârti cuțitul în rana adversarilor.

Lider în Liga 1, dar cu un joc ușor decalibrat față de ce a arătat în prima parte a sezonului, trupa lui Toni Petrea s-a cam făcut de râs la ultima apariție. După victoria de săptămâna trecută contra “câinilor”, succes care nu a fost nicidecum convingător, a urmat o corecție administrată de Academica Clinceni (0-1). Nu neapărat prin prisma scorului, ci mai ales ca joc, deoarece echipa ilfoveană a arătat cum poate fi bătută constelația de vedete în devenire a roș-albaștrilor.

Și nu e deloc o întâmplare că FCSB a pierdut, deoarece semnele erau deja acolo. Nici cu Viitorul (2-2), nici cu FC Argeș (0-0) mașinăria ofensivă pregătită de cuplul Petrea – Neubert n-a funcționat, iar asta le poate da speranțe rivalilor de la Dinamo. Totuși, oaspeții pornesc ca mari favoriți, iar cota de 1.90 pentru o victorie în timp regulamentar a roș-albaștrilor trebuie clar analizată.

PUNCTE CHEIE:

  • Dinamo a pierdut toate cele 6 meciuri pe care le-a jucat în acest sezon cu echipele din Top 4 al Ligii 1 (5 dintre ele la zero), în fața cărora are un golaveraj de 2-10;
  • În fața echipelor din Top 7 din România, ‘câinii’ au marcat un singur gol în 5 partide. În acest timp au 4 înfrângeri și un golaveraj 1-6;
  • Gazdele au 3 înfrângeri în precedentele 4 meciuri acasă, cu FCSB, CFR Cluj și Chindia;
  • FCSB nu a primit gol în 3 din cele mai recente 4 deplasări, interval în care a câștigat două partide și a acumulat un golaveraj de 5-2;
  • Oaspeții au înscris în precedentele 9 deplasări pe terenul lui Dinamo, 7 dintre acestea fiind GG;
  • FCSB a câștigat ultimele patru confruntări directe, 3 fără să primească gol, inclusiv pe cele două din semifinalele Cupei României de anul trecut (golaveraj 2-8 în acest timp).