Meniu

4 Februarie. FCSB câștigă la limită derby-ul cu Dinamo.

REUȘESC DINAMO ȘI FCSB SĂ NE OFERE UN NOU MECI SPECTACOL?

Dinamo – FCSB rămâne în continuare derby-ul României, în ciuda scindării suporterilor roș-albaștrii datorată apariției echipei Steaua, susținută de Armată. Partida de miercuri seară le prinde pe cele două rivale pe poziții aproape diametral opuse, cu roș-albaștrii pe primul loc și “câinii” luptându-se pentru supraviețuire.

Ceea ce în vară părea o veste bună și o șansă de salvare, adică preluarea echipei de către un grup de investitori spanioli, s-a dovedit a fi un coșmar. Și, la cum se desfășoară lucrurile, poate fi unul din care Dinamo să nu mai poată scăpa cu fața curată.

Falimentul bate la ușa “câinilor”

Înglodat oricum în datorii, clubul din Ștefan cel Mare a fost aproape pus pe butuci de Pablo Cortacero și aliații săi, care e încă neclar ce planuri au sau au avut cu Dinamo. Cert este că în acest moment singurii care mai țin în viață clubul sunt suporterii, prin programul DDB, iar numeroase persoane din anturajul clubului au descris situația precum a unei persoane aflată în moarte clinică ce așteaptă deconectarea de la aparate.

Însă chiar și în aceste condiții de vitregie financiară, echipa condusă de pe bancă de Ionel Gane reușește să bată la porțile play-off-ului. Cu un lot încropit, roș-albii s-au cățărat în clasament până pe locul 9 și sunt în acest moment la 3 puncte de locul 6, adică cel care ar readuce-o în elita Ligii 1 după 3 ani de pribegie în play-out. Ultimele apariții au arătat că Dinamo poate să ofere și o abordare cinică. După înfrângerile cu Chindia (0-1) și FC Botoșani (0-4), “câinii” s-au redresat cu două succese de moral: 2-1 cu Gaz Metan și 1-0 cu UTA.

FCSB devine o încântare pe faza ofensivă

Totuși, trebuie specificat că una e să joci cu UTA și altceva e o confruntare cu FCSB. Echipa pregătită de Toni Petrea este pe primul loc în Liga 1, iar acest statut se datorează în principal evoluției jucătorilor de atac ai echipei.

Dennis Man a plecat de o săptămână la Parma, dar fotbalistul de 22 de ani a lăsat în urmă o zestre de 14 goluri și 4 pase decisive. Tot 14 goluri are și căpitanul Florin Tănase, în timp ce Moruțan, marcator al unui eurogol în ultimul meci cu FC Argeș (3-1), are 4 goluri și 8 pase decisive. Ca o comparație, cel mai bun marcator din lotul lui Dinamo este Deian Sorescu, cel care a reușit tot 4 goluri, asta după ce golgheterul echipei din tur, Borja Vale, a plecat și a lăsat în urmă 5 reușite.

Că tot vorbeam de meciul cu FC Argeș, demnă de menționat este evoluția juniorului Octavian Popescu. Puștiul care abia a împlinit 18 ani în decembrie 2020 devine ușor-ușor o certitudine, iar prezența sa în Liga 1 s-ar putea să fie de scurtă durată. Înzestrat cu o abilitate tehnică ieșită din comun, fotbalistul care poate evolua pe orice post de la mijloc în sus a avut o prestație încântătoare contra piteștenilor. A pasat excelent la primul gol, cel marcat de Tănase, iar pe final a reușit să înscrie și el primul gol în Liga 1. După ce în precedentele partide reușise să producă în 5 goluri grație a două pase decisive și a trei penalty-uri obținute, Popescu a arătat că poate fi și marcator, iar toți ochii vor fi pe el miercuri seară.

Cert este că dacă vrea să scoată un rezultat pozitiv contra rivalei, Dinamo va trebui să marcheze și nu doar o dată. Ofensiva FCSB-ului a arătat că nu prea are rușine de niciun adversar și este greu de crezut că fundașii lui Ionel Gane vor putea face față atacului roș-albastru.

PUNCTE CHEIE:

  • Ultimele 6 derby-uri din Liga 1 s-au terminat cu ambele echipe printre marcatoare. Golaverajul în acest timp este de 11-11, deci o medie de 3,7 goluri pe meci;
  • Precedentele 9 jocuri Dinamo – FCSB disputate pe terenul “câinilor” s-au terminat cu pariul GG câștigător, iar 7 dintre acestea au fost GG3+;
  • Dinamo a terminat cu pariul GG câștigător 5 din cele 10 partide pe care le-a disputat pe propriul teren;
  • FCSB a marcat 47 de goluri în cele 20 de meciuri disputate în acest sezon de Liga 1, dar a și primit 19, dintre care 13 în cele 10 deplasări;
  • 3 din ultimele 4 jocuri de pe care FCSB le-a disputat s-au încadrat în zona pariului GG3+.