Meniu

26 Iunie, la 19:00. Danemarca, magistrala in optimi

Primul meci din optimi le pune față în față pe Țara Galilor și Danemarca într-o partidă ce se va juca la Amsterdam și care are drept miză accederea în sferturi. Danemarca a avut mari emoții pentru calificarea în optimi după ce a pierdut primele două meciuri de la Euro, dar a reușit în final să termine pe locul secund după ce a zdrobit Rusia în ultima etapă. Țara Galilor era ca și calificată după primele două runde (în cel mai rău caz ar fi terminat pe locul 3 cu 4 puncte, dar tot ar fi mers în optimi), însă jocul din ultimul meci, contra rezervelor Italiei, a indicat mari probleme în forța echipei atunci când întâlnește adversari mai valoroși (așa cum a fost cazul în recentele meciuri cu Belgia și Franța).

Danemarca, creștere evidentă

În cursul fazei grupelor, danezii au trecut prin toate emoțiile. În timpul primului meci, evenimentul teribil care s-a întâmplat cu Eriksen i-a deranjat cu adevărat pe toți jucătorii, iar echipa nu a putut să joace fotbalul lor adevărat, fiind învinsă cu 1-0 de Finlanda, considerată o echipă mult mai slabă. În cursul celei de-a doua zile, Danemarca a reacționat foarte bine în fața Belgiei, bifând o primă repriză în care i-a surclasat pe belgieni, înainte de a fi pedepsită însă de talentul lui De Bruyne. Cu toate acestea, danezii și-au dovedit adevăratele capacități în timpul acestui meci, reușind să se confrunte cu una dintre cele mai bune echipe din lume.

După această a doua înfrângere, coechipierii lui Schmeichel se aflau într-o situație cu adevărat nesigură pentru a se califica, dar echipa a realizat o performanță minunată în ultima zi de meci împotriva Rusiei, obținând o victorie cu un categoric 4-1. La fel ca și în meciul precedent, danezii și-au creat multe ocazii de a înscrie și au fost răsplătiți de acest rezultat extraordinar, permițând echipei să termine în cele din urmă pe locul 2 în grupa sa. După un început de turneu cu adevărat dificil, Danemarca a găsit forța psihologică de a reveni și de a realiza performanțe impresionante. În plus, ultimul meci din faza grupelor a evidențiat perfect puterea ofensivă a echipei, așa cum se văzuse deja și în urmă cu câteva luni printr-o victorie similară, 4-0 împotriva Austriei.

Țara Galilor, puternică doar cu echipe mai mici

În ceea ce privește Țara Galilor, echipa și-a depășit condiția pentru că nimeni nu o vedea să termine pe locul 2. Într-adevăr, alături de Turcia, Elveția și Italia, Țara Galilor era considerată echipa inferioară a grupei și era favorita caselor de pariuri pentru a termina pe ultima poziție. Cu toate acestea, coechipierii lui Bale au reușit să zădărnicească previziunile, cu un interesant 1-1 împotriva elvețienilor pentru începutul competiției. Chiar dacă forța ofensivă a galezilor a fost limitată, echipa a fost solidă la nivel global în apărare. În cursul celui de-al doilea meci, echipa a creat surpriza cu o victorie cu 2-0 în fața Turciei, după un joc solid atât ofensiv cât și defensiv. Această victorie a permis echipei să își asigure calificarea pentru următoarea etapă a turneului, grație unei apărări solide.

În fine, ultimul meci din grupă a fost, evident, cel mai dificil, iar echipa a pierdut cu 1-0 în fața Italiei, o prestație totuși modestă dacă ținem cont de faptul că Italia a folosit rezervele. La nivel global, Țara Galilor a realizat o fază a grupelor foarte interesantă, reușind să se califice pe locul 2 în locul unor echipe care păreau mai bune, precum Elveția și Turcia. Chiar dacă la nivel global echipa pare foarte consistentă în apărare, puterea sa ofensivă pare a fi destul de limitată, cu atât mai mult cu cât se confruntă cu echipe mai bune, ceea ce se va întâmpla începând cu acest meci din optimi.

Chiar dacă Țara Galilor a terminat faza grupelor cu mai multe puncte decât Danemarca, ultimele două prestații ale danezilor au fost foarte încurajatoare și au demonstrat adevăratele capacități ale acestei echipe. Datorită puterii sale ofensive, Danemarca va fi favorită pentru acest meci, iar apărarea Țării Galilor și-ar putea întâlni limitele în condițiile în care se confrunta cu o echipă de primă clasă.
Din toate aceste motive, putem presupune că Danemarca va câștiga acest meci. Danezii au jucat impresionant în cursul meciurilor cu Belgia și Rusia, în timp ce Țara Galilor nu pare să aibă nivelul necesar pentru a ajunge în sferturile de finală, chiar dacă echipa a avut o prestație bună în faza grupelor.

PUNCTE CHEIE:

  • Danemarca a câștigat precedentele două întâlniri din Liga Națiunilor (ambele în 2018);
  • Danemarca are 10 victorii în ultimele 14 meciuri și un egal cu Germania;
  • Țara Galilor și-a arătat de mai multe ori limitele cu adversari mai valoroși (înfrângere cu rezervele Italiei, înfrângeri 0-3 cu Franța și Anglia, 1-3 cu Belgia, 1-4 cu Spania, 0-1 cu Ungaria sau 1-2 cu Croația).