Meniu

12 Iunie, la 19:00. Danezii, aproape de o tragedie

În meciul de deschidere al grupei B, Danemarca primește vizita Finlandei la Copenhaga într-un meci ce pare dezechilibrat. Deși nici una din echipe nu pleacă ca favorită la câștigarea trofeului, Danemarca este probabil cel mai valoros outsider, în timp ce pentru finlandezi ar fi o adevărată minune să depășească faza grupelor. Așa cum o arată și cotele caselor de pariuri, Danemarca este favorita acestui meci și orice alt rezultat în afară de o victorie ar reprezenta o mare dezamăgire în rândul gazdelor.

O echipă în ascensiune

Naționala daneză este într-o creșetere vizibilă și constantă de câțiva ani, devenind deja una din echipele solide din Europa. Eliminată la penalty-uri de către Croația în optimile Mondialului din 2018, danezii au acum potențialul și culoarul necesar pentru a realiza o performanță mai bună. Merită menționată performanța recentă, când danezii au terminat pe locul 2 în grupa de Liga Națiunilor, în fața Angliei, echipă care nu a reușit să le marcheze în dubla manșă. Anul acesta a venit cu rezultate la fel de bune - 4 victorii și un egal contra Germaniei, alături de 17 goluri marcate. Dar mai mult decât ofensiva, la danezi impresionează jocul defensiv - în cele 5 meciuri doar fosta campionă mondială din 2014 a găsit drumul spre poarta lui Kasper Schmeichel, fiul legendarului Peter Schmeichel. În lotul danez se găsesc jucători de la cele mai importante cluburi din Europa, precum Kjaer (AC Milan), Eriksen (Inter Milano), Schmeichel (Leicester), Christensen (Chelsea), Delaney (Borussia Dortmund), Poulusen (RB Leipzig) sau Braithwaite (FC Barcelona). În aceste condiții, echipa va aborda Euro cu un maxim de încredere și poate constitui marea surpriză a competiției Regină de pe bătrânul continent.

Finlanda, început de an cu frâna de mână trasă

Performanțele Finlandei din 2021 sunt diametral opuse cu cele ale danezilor. Elevii lui Markku Kanerva au ajuns la 6 meciuri fără succes, inclusiv o înfrângere umilitoare constra Estoniei, 0-1, în chiar ultimul meci de pregătire. Marea problemă o reprezintă jocul defensiv, echipa primind gol în ultimele 7 meciuri, inclusiv de la adversari precum Bulgaria sau Bosnia. Întreg lotul finlanez este evaluat la doar 44 de milioane de euro (aproximativ la fel ca Eriksen din lotul danez), iar singurii jucători mai cunoscuți sunt portarul Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen) și atacantul Teemu Puki (de la nou promovata Norwich). Printre selecționați își fac însă apariția și jucători din a treia ligă engleză sau ligile inferioare din Danemarca și Suedia.

Mai trebuie menționat că Euro 2020 este primul turneu final (Euro sau Mondial) la care participă finlandezii. Așadar, participarea la acest turneu este oricum o mare performanță pentru Puki și colegii săi, dar este greu de crezut că aceștia vor reuși o figură frumoasă și în grupe.

Așteptări de la joc

Judecând după performanțele celor două echipe, precum și valorea loturilor, meciul pornește cu un mare avantaj în favoarea gazdelor. Deși danezii nu sunt la fel de valoroși ca Franța sau Belgia, această națională are clar puterea să câștige contra unui adversar precum Finlanda. Jocurile de pregătire pentru Euro au fost un adevărat dezastru pentru finlandezi, așa că e greu că echipa își va găsi forța să se adune cu un adversar precum Danemarca. Clasamentul FIFA ilustrează și el perfect situația celor două combatante - gazdele sunt pe locul 10, iar oaspeții abia pe locul 54. Faptul că meciul se va juca în Copenhaga este un alt avantaj al danezilor, care vor avea și sprijinul spectatorilor.

Mergem așadar pe o victorie a Danemarcei (cotă 1.50) și alegem ca variante VSG (Danemarca să câștige fără să primească gol, la o cotă de 2.11) și H1(1-.5) (victorie a gazdelor la minim două goluri diferență pentru o cotă de 2.65).

PUNCTE CHEIE:

  • Danemarca are nu mai puțin de 9 victorii în ultimele 11 meciuri. Singurele echipe care au reușit să le reziste danezilor au fost Germania și Belgia;
  • 8 din cele 9 victorii ale Danemarcei au fost fără gol primit;
  • Danemarca s-a impus pe teren propriu în 9 din ultimele 11 meciuri. Doar Anglia și Belgia au plecat neînvinse de la Copenhaga;
  • În ultimele 10 meciuri acasă, danezii au fost nevoiți să scoată mingea din plasă doar de 3 ori - o dată contra Islandei și de două ori contra Belgiei;
  • Finlanda vine după 3 înfrângeri consecutive, ultimele două fără gol marcat (0-2 în Suedia și înfrângere surpriză acasă, 0-1 cu Estonia). De altfel, Finlanda nu are nici o victorie în ultimele 6 meciuri (două egaluri și 4 înfrângeri).