Meniu

Cristian Garin – Stanislas Wawrinka

E vreo șansă ca experimentatul Stan să piardă?

Turul 1 de la Viena ne aduce o nouă partidă interesantă, atât din punct de vedere estetic, cât și ca pariori. Stan Wawrinka continuă și la 35 de ani lupta în circuitul ATP și o face cu încă destul succes. În seara aceasta, îl va întâlni pe Cristian Garin, în fața căruia pornește ca favorit din motive întemeiate.

Triplu câștigător de Grand Slam, elvețianul s-a confruntat cu mai multe probleme medicale în ultimii ani astfel că i-a fost dificil să își găsească ritmul pentru marile competiții. Chiar și așa, Wawrinka adună constant victorii în primele tururi ale turneelor la care participă și nu obișnuiește să piardă în fața jucătorilor mai slab cotați decât el.

Garin are trei victorii indoor. Wawrinka – 90!

Într-un sport unde tehnologia a împins limitele fizice ale sportivilor, Cristian Garin este considerat încă crud la cei 24 de ani ai săi. Ajuns pe locul 22 ATP după o serie de sezoane la înălțime, chilianul mai are încă destule de învățat pe suprafețele rapide, zgura fiind cu adevărat unde se simte el bine.

La Viena, lipsa lui de experiență pe hard se va dubla și cu absența aproape în totalitate a meciurilor care se desfășoară indoor. Diferența e importantă, pentru că în meciurile jucate în aer liber, mingea nu circulă cu aceeași viteză, iar hazardul poate să joace un rol mai important. În plus, meciurile jucate sub lumina soarelui sunt mai obositoare.

La acest capitol, Garin a strâns primele victorii anul trecut și are un palmares de doar nouă meciuri, din care șase sunt înfrângeri (procentaj de 33% victorii). În comparație, Wawrinka a disputat un total de 165 de partide indoor, adică de 18 ori mai multe ca adversarul său, și a câștigat 90 dintre acestea, adică 55% din ele.

Wawrinka are și avantajul meciurilor directe cu Garin. Al meciului direct, mai exact, pentru că singura întâlnire între cei doi s-a petrecut în 2019, în turul 2 al Roland Garros. Elvețianul a trecut de adversarul chilian fără probleme chiar pe suprafața preferată a acestuia, scorul fiind elocvent: 6-1, 6-4, 6-0.

Din aceste motive, ne așteptăm ca Stan să repete și astăzi prestația bună de la Paris și să treacă din nou confortabil de talentatul Garin.

KEY POINTS:

  • Stan Wawrinka a fost eliminat în primul tur doar o dată din ultimele 17 turnee la care a participat
  • În ultimele cinci sezoane, Wawrinka a acumulat 37 de victorii și doar 22 de înfrângeri în turneele indoor, ceea ce înseamnă un procentaj al succeselor de 62%
  • Garin are șapte înfrângeri din nouă meciuri în acest sezon pe suprafețele rapide, cele două victorii fiind repurtate contra unor adversari modești, în faza primului tur a US Open și Australian Open