Meniu

Columbia – Uruguay

Pot columbienii să-i oprească pe Suarez si Cavani?

Derby-ul etapei a treia a preliminariilor din America de Sud pentru Mondialul din 2022 se joacă vineri noapte la Barranquilla, în Columbia. Gazdele se descurcă excelent pe teren propriu, acolo unde au închis poarta în meciurile recente, ceea ce ne așteptăm să se întâmple și de data aceasta contra Uruguayului.

În afara Braziliei și a Argentinei, Columbia și Uruguay sunt cele mai puternice naționale care vin de pe continentul sud-american, ambele fiind prezente la ultimele două ediții ale Mondialului. Aflate la începutul preliminariilor, cele două sunt lipsite de presiune și vor dori, mai degrabă, să nu piardă pentru a strânge puncte ce se pot dovedi esențiale după cele 18 etape.

Columbia are fundași centrali de top

Carlos Queiroz, selecționerul Columbiei, este un norocos. Are la dispoziție un lot cu nume importante în toate compartimentele, începând cu Ospina în poartă și terminând cu James Rodriguez și Radamel Falcao în atac. Ultimul este accidentat pentru această acțiune a naționalei, dar sunt prezenți, în schimb, cei doi fundași de Premier League ai Columbiei.

Davinson Sanchez este titular la Tottenham și a câștigat inclusiv încrederea lui Jose Mourinho, un antrenor specializat în jocul defensiv. Colegul său din centrul defensivei la națională este Yerry Mina, fundașul golgheter al lui Everton. Adus în Europa de FC Barcelona, Mina nu a convins în Catalunya, dar de când a ajuns în Anglia s-a impus fără probleme. Apărătorul de 26 de ani nu este o certitudine doar în jocul defensiv, ci și în atac, acolo unde are o medie de un gol marcat la fiecare opt partide pentru echipele de club. La națională, Mina are o frecvență și mai bună: șase reușite în 24 de selecții, deci un gol la patru jocuri.

Rezistența defensivă a Columbiei este evidentă, mai ales în meciurile pe care le dispută pe teren propriu. Fără gol primit în precedentele patru partide de pe teren propriu, galbenii au închis poarta și în patru meciuri din precedentele preliminarii pentru Mondial.

Lipsește dispecerul uruguayan

E adevărat că pe columbieni îi așteaptă o misiune extrem de dificilă, pentru că în vizită vin vulpile bătrâne Suarez și Cavani. Ajunși la 33 de ani, cei doi mari atacanți au schimbat echipele în această vară.

Primul a fost expulzat de Barcelona și a ajuns la Atletico Madrid, acolo unde s-a adaptat destul de bine și deja influența sa în jocul echipei a fost lăudată de antrenorul Diego Simeone. Cavani a fost și el îndepărtat de la PSG, acolo unde nu i s-a mai prelungit contractul, decizie pe care directorul sportiv Leonardo a declarat zilele trecute că o regretă. Ajuns târziu la Manchester United, pe finalul perioadei de transferuri, “Matadorul” a strâns deja cinci jocuri, dar a marcat o singură dată.

Problema celor doi atacanți va fi lipsa omului cu pasa, pentru că cel mai important jucător pe care Uruguayul îl are în acest rol s-a accidentat la finalul săptămânii trecute. Federico Valverde a ajuns în doar un an un punct fix în distribuția lui Real Madrid și este titularizat aproape de fiecare dată de Zinedine Zidane. Mijlocașul a strâns 11 partide în acest sezon pentru campioana Spaniei, iar în ultimele trei din La Liga a marcat de două ori și a oferit o pasă decisivă, dar forma sa nu mai contează la nimic după leziunea care l-a scos din circuit.

În aceste condiții, venerabilul Oscar Washington Tabarez trebuie să se bazeze pe trioul Nandez (Caliagri) - Bentacur (Juventus) - Torreira (Atletico Madrid) pentru a forma un ax central menit să-i aprovizioneze corecpunzător pe Cavani și Suarez.

Va fi nevoie de multă inspirație, pentru că Uruguay a marcat o singură dată în precedentele patru deplasări pe terenul Columbiei. În prima deplasare a acestor preliminarii, celeștii au înscris de două ori. E adevărat, acest lucru s-a întâmplat abia pe final, în ultimele zece minute, când Suarez a transformat două penalty-uri la scorul de 4-0 pentru Ecuador. Cu siguranță, Columbia nu le va mai oferi asemenea șanse.

Pentru că gazdele joacă extrem de solid acasă, dar și inspirați de istoricul întâlnirilor directe, ne așteptăm la o confruntare în care maximum o echipă va marca. Nu este exclus nici un joc tacticizat, în care să se înscrie sub trei goluri.

PUNCTE CHEIE:

  • 12 din precedentele 15 partide jucate de Columbia s-au terminat cu o singură echipă printre marcatoare
  • Șase din cele nouă jocuri pe care echipa lui Falcao și Rodriguez le-au disputat acasă în preliminariile pentru Mondialul din 2018 s-au terminat cu maximum două goluri marcate
  • Patru din ultimele cinci meciuri directe, toate în preliminariile pentru Mondial, au găsit la final o singură echipă pe tabela de marcaj
  • Trei din cele mai recente confruntări Columbia – Uruguay s-au terminat cu pariul “NGG” câștigător
  • Ultimele patru jocuri pe care columbienii le-au disputat pe teren propriu s-au terminat fără ca oaspeții să marcheze