Meniu

CFR Cluj – CSKA Sofia

CONTINUĂ DEGRINGOLADA DIN ATACUL CAMPIOANEI?

CFR Cluj s-a despărțit de Dan Petrescu, dar asta nu garantează că evoluția echipei se va schimba. Aflată într-o criză existențială, campioana României primește joi seara vizita codașei CSKA Sofia și e obligată să câștige dacă mai vrea să aibă șanse la calificare. Pentru că nu va vrea să riște, așteptăm un meci închis.

În sezoanele trecute, feroviarii formau o echipă care excela mai ales la jocul defensiv, iar infailibilitatea apărării era deja proverbială. Lucrurile s-au schimbat între timp și, pe fondul absențelor numeroase, CFR a început să clacheze meci după meci.

Ardelenii au cinci înfrângeri în șase meciuri

Patronul Neluțu Varga a decis să-l îndepărteze de la echipă pe Dan Petrescu după ce campioana nu a reușit să câștige decât un singur meci din precedentele șase, restul fiind eșecuri care au nemulțumit conducerea. Oficial, rezilierea a fost finalizată de comun acord, dar omul cu banii de la CFR a fost extrem de dezamăgit de prestația echipei.

În afara înfrângerilor cu AS Roma (0-5 în Italia și 0-2 acasă), celelalte bătăi luate sunt mai greu de rumegat: 1-2 cu Gaz Metan, 0-1 cu UTA (ambele acasă) și 0-1 în Cupa României contra lui Poli Iași. Singura victorie din acest interval a fost acel 2-0 pe care l-a administrat codașei FC Argeș, deci nu poate fi vorba de o mare relevanță.

Este adevărat că pe lângă atitudinea lui Petrescu, cel care a anunțat încă de acum o lună că ar vrea să plece, la situația echipei a contribuit consistent și numărul absenților, mai ales în apărare. Mike Cestor s-a accidentat la tendonul lui Ahile, iar Vinicius este și el accidentat de mai multe meciuri, dar brazilianul are șanse să apară printre titulari joi. Cum și Andrei Burcă a avut Covid la un moment, a fost greu pentru Petrescu chiar să și găsească doi jucători pe care să-i pună să joace ca fundași centrali. Pe lângă cei din apărare, CFR nu se poate baza acum nici pe Deac și Hoban, infectați cu Covid, sau pe Bilel Omrani, accidentat de câteva săptămâni. Totuși, decarul campioanei a fost testat negativ miercuri seara și sunt șanse să apară pe gazon joi.

CSKA nu a marcat încă în grupe

CFR Cluj are nevoie de două prestații extrem de solide pentru a se mai califica în primăvara europeană, iar la prima vedere meciul cu CSKA este mai accesibil decât deplasarea la Berna. Măcar pe hârtie, bulgarii sunt outsideri, mai ales că în cele patru meciuri jucate până acum în grupele Ligii Europa nu au reușit să marcheze niciun gol. Dacă atacul nu le-a funcționat deloc vecinilor de la sud, apărarea a stat mai bine, și astfel s-a putut obține măcar un egal cu Roma (0-0), singurul meci în care au fost depășiți total fiind deplasarea de la Berna, cu Young Boys (0-3).

În campionat, lucrurile stau mai bine pentru CSKA, pentru că momentan ocupă locul 4, la cinci puncte de liderul Ludogorets. Sofioții sunt neînvinși în precedentele șase partide, iar patru din ultimele cinci s-au terminat cu mai puțin de trei goluri marcate.

Nevoia de puncte a CFR-ului și faptul că există posibilitatea ca lângă Burcă să-l revedem pe Vinicius joi seara ne fac să credem că ardelenii vor face un nou joc exact în apărare. Tocmai din acest motiv ne așteptăm să vedem un meci închis, în care pronosticul “sub 2,5 goluri” să se repete.

PUNCTE CHEIE:

  • Ultimele patru jocuri pe care campioana României le-a disputat s-au terminat cu maximum două goluri marcate. Șapte din ultimele nouă sunt în aceeași situație
  • CFR Cluj are cinci înfrângeri în ultimele șase meciuri. În acest timp, a marcat doar în două partide și are un golaveraj catastrofal: 3-11
  • Șase din ultimele nouă jocuri pe care ardelenii le-au disputat pe propriul teren s-au terminat “sub 2,5 goluri”. Golaverajul în acest interval este 8-8, deci o medie de 1,77 goluri pe meci
  • CFR Cluj a câștigat meciul tur cu 2-0, într-un meci în care a șutat doar de trei ori pe poartă
  • Bulgarii au terminat trei din precedentele cinci meciuri jucate în deplasare cu un total de maximum două goluri pe meci
  • Trei din cele patru meciuri pe care CSKA le-a disputat în grupele Europa League s-au terminat cu mai puțin de trei goluri marcate (golaveraj 0-6)