Meniu

08 Noiembrie, la 21:45. Turcii, ținuți în șah de Norvegia!

Turcia va încerca să treacă din nou deasupra Norvegiei în Grupa G când cele două echipe își vor continua campaniile de calificare la Cupa Mondială 2022 cu o confruntare la Istanbul, vineri seara.

Echipa gazdă ocupă în prezent locul trei în grupă, după ce a acumulat 11 puncte în primele șase meciuri, în timp ce Norvegia a adunat 13 puncte din șase meciuri și se află pe locul doi, după Olanda.

Turcia e în cădere liberă

Turcia a fost cotată ca un potențial "underdog" la Euro 2020, dar a fost un turneu de-a dreptul rușinos pentru naționala Semilunii, care a pierdut toate cele trei meciuri din grupă și a părăsit competiția cu un singur gol marcat și 8 primite.

Turcii se află acum în cursa pentru calificarea în grupele Cupei Mondiale din Qatar, pentru prima dată din 2002, când a terminat pe locul trei, dar echipa lui Stefan Kuntz are de tras serios în Grupa G.

Într-adevăr, cu un bilanț de trei victorii, două egaluri și o înfrângere în șase meciuri, au acumulat 11 puncte, ceea ce le permite să se claseze pe locul trei în grupă, la două puncte în spatele Norvegiei, ocupanta locului doi, și a liderului Olanda.

De fapt, Turcia și-a început campania de calificare cu un succes cu 4-2 pe teren propriu în fața Olandei, dar a pierdut cu 6-1 în fața echipei lui Louis van Gaal în meciul retur, pe 7 septembrie. Totuși, după acel succes răsunător urmat de o victorie categorică în Norvegia (3-0), lucrurile au început să fie din ce în ce mai negre pentru otomani. Primul pas greșit a fost egalul cu Letonia, când turcii au irosit de două ori un avans de două goluri și s-au trezit cu 3 goluri în poartă de la o echipă ce a fost surclasată ulterior de Germania cu 7-1. Nici meciurile amicale dinaintea Euro nu anunțau lucruri prea bune, cu un egal contra Guineii și victorii neconcludente cu modestele Moldova și Azerbaijan.

Turneul final a fost unul de coșmar, iar forma defensivă a continuat și la reluarea meciurilor de calificare - un 2-2 acasă contra lui Muntenegru, după ce Under semnase un gol și o pasă de gol pentru a le oferi gazdelor un avans de 2-0 în minutul 31. Victoria cu Gibraltar nu poate decât să fie trecută la și altele, căci micuța națională adună cu greu numărul minim de jucători pentru a lua startul la partidele oficiale. Meciul din Olanda a pus din nou la colț defensiva turcă - 6 goluri primite într-una din cele mai rușinoase înfrângeri. Acum, spernața fundașilor turci este chiar absența lui Haaland din naționala Norvegiei, din nou accidentat.

Singura consolare este că semifinalista Euro 2008 a câștigat cinci din precedentele nouă meciuri internaționale împotriva Norvegiei și nu au mai pierdut în fața adversarilor de vineri din februarie 2000.

Turcia va fi lipsită vineri seară de Caglar Soyuncu, Ozan Kabak și Orkun Kokcu din cauza suspendărilor primite, în timp ce Kenan Karaman s-a retras din lot din cauza unei accidentări.

Kaan Ayhan și Merih Demiral ar trebui, prin urmare, să figureze în mijlocul apărării, în timp ce Berat Ozdemir ar putea debuta pentru națională la mijlocul terenului.

Hakan Calhanoglu ar putea fi solicitat să opereze pe partea stângă în acest meci, iar căpitanul și principalul marcator Burak Yilmaz va fi însoțit în atac de Yusuf Yazici.

Norvegia, din nou fără Haaland

Între timp, Norvegia încearcă să se califice la un Campionat Mondial pentru prima dată din 1998, când a ajuns în optimi. Echipa lui Stale Solbakken a impresionat până acum în Grupa G, obținând patru victorii, un egal și o înfrângere în cele șase meciuri disputate, acumulând 13 puncte, la egalitate cu liderul Olanda.

Absentă de la Euro 2020, Norvegia a avut o lună septembrie excelentă, obținând șapte puncte din cele trei meciuri cu Olanda, Letonia și Gibraltar.

Leii au acum două meciuri decisive, contra Turciei și Muntenegrului, înainte de a-și încheia campania de calificare cu meciuri împotriva Letoniei și Olandei în noiembrie.

După ce din cauza covidului au pierdut la masa verde meciul contra României din Liga Națiunilor, Norvegia a trebuit să se mulțumească cu locul 2 în grupă, la 3 lungimi în spatele Austriei. A urmat un start ratat în grupa calificării la mondial, cu o înfrângere rușinoasă acasă, 0-3 contra Turciei (după ce câștigaseră meciul contra Gibraltarului cu un scor identic). Revenirea în meciurile de calificare din septembrie a fost de bun augur, cu un egal contra Olandei și victorii facile cu Letonia și Gibraltar.

În ciuda absenței lui Haaland (din nou accidentat), clasarea pe locul doi ar trebui să fie un imbold suficient de puternic pentru norvegieni ca să obțină maximul de la acest meci. În afara super atacantului lui Dortmund, de la oaspeți vor mai lipsi Kristoffer Ajer, Jonas Svensson, Alexander Sorloth și Joshua King.

Din cauza problemelor ofensive, antrenorul Solbakken ar putea decide să treacă la o formație 4-3-3, cu Kristian Thorstvedt potențial în fața porții adverse.

Martin Odegaard, de la Arsenal, ar putea, de asemenea, să opereze într-o zonă avansată, în timp ce Mohamed Elyounoussi și Patrick Berg sunt amândoi în linie pentru a fi titulari în meciul cheie de calificare.

PUNCTE CHEIE:

  • Turcia are o singură victorie în ultimele 6 meciuri, contra amatorilor din Gibraltar;
  • Naționala Semilunii a pierdut 4 din ultimele 6 meciuri la minim două goluri diferență, inclusiv un umilitor 1-6 la chiar ultimul meci, în Olanda;
  • De altfel, din ultimele 10 partide, turcii au câștigat doar 3 - cu Gibraltar, Moldova și Azerbaijan, dar au ratat victoria cu Guinea (0-0), Letonia (3-3) sau Muntenegru (2-2);
  • Norvegia are o singură înfrângere în ultimele 6 meciuri (contra Greciei).