Meniu

02 Septembrie, la 21:45. Suedia învinge Spania și e lider

Suedia și Spania revin joi în focul competițiilor internaționale, când se vor confrunta în calificările pentru Cupa Mondială. Cele două națiuni au avut un start puternic în calificări și vin după un parcus solid la Euro - Suedia a fost la un pas de sferturi și a plecat neînvinsă de la Euro (două victorii și două egaluri), iar Spania a pierdut la penalty-uri semifinala cu Italia.

Suedia, șansă bună la calificare

Suedia a început calificările pentru Cupa Mondială în luna martie cu o victorie la limită,1-0 în fața Georgiei, Viktor Claesson marcând unicul gol al meciului. A urmat apoi o victorie categorică, 3-0 în Kosovo, grație reușitelor lui Ludwig Augustinsson, Alexander Isak și Sebastian Larsson.

Cu un start perfect în grupă, echipa lui Janne Andersson s-a îndreptat cu mari speranțe spre turneul amânat de la Euro 2020 și a obținut un punct în primul meci din grupă, când a ținut piept Spaniei într-un meci alb. O victorie cu 1-0 în fața Slovaciei secondată de un succes cu 3-2 în fața Poloniei au făcut ca blaugranzii să termine pe primul loc în Grupa E, iar în optimi au întâlnit Ucraina. După ce Forsberg a anulat deschiderea rapidă a scorului reușită de Oleksandr Zinchenko, meciul a intrat în prelungiri. Un cartonaș roșu inutil încasat de Danielson și tensiunea acumulată de echipă au făcut ca poarta suedeză să fie mișcată în minutul 120+1 de Dovbyk, iar Ucraina a mers mai departe.

În ciuda dezamăgirii provocate de această eliminare în fața unui adversar care totuși nu impresionase, oamenii lui Andersson au făcut pași notabili în turneul din vară, iar acum revin în acțiune cu speranța de a continua o campanie solidă de calificare la Cupa Mondială în încercarea de a ajunge la competiția de anul viitor, după ce în 2018 au ajuns în sferturile de finală.

Aceștia întâlnesc o echipă spaniolă care are mare nevoie de victorie după ce a cedat un egal Greciei în chiar primul meci de calificare și care poate rata primul loc în grupă.

Spania, campioana egalurilor

Băieții lui Luis Enrique au început campania de calificare la Cupa Mondială cu o remiză surprinzătoare, 1-1 acasă cu Grecia, înainte de a înregistra o victorie chinuită în Georgia, 2-1, după ce au fost conduși la pauză iar Dani Olmo a marcat golul victoriei în prelungiri. A urmat o victorie facilă acasă contra lui Kosovo, 3-1, cu Olmo și Torres din nou pe lista marcatorilor, iar Gerard Moreno a pecetluit victoria și a dus echipa la șapte puncte în trei meciuri.

La Roja a mers apoi la Euro 2020 și, în ciuda unui start greoi (0-0 cu Suedia și 1-1 cu Polonia), și-a asigurat calificarea în faza eliminatorie cu o victorie cu 5-0 în fața Slovaciei, Aymeric Laporte, Pablo Sarabia și Torres au marcat, alături de autogolurile lui Martin Dubravka și Juraj Kucka.

Oamenii lui Enrique au întâlnit Croația în optimi unde s-au trezit egalați de de Mario Pasalic pe final, după ce conduseseră cu 3-1, ceea ce a împins meciul în prelungiri. Alvaro Morata și Mikel Oyarzabal au marcat în cele 30 de minute adiționale și au asigurat calificarea în sferturi. Confruntarea cu Elveția a ajuns chiar la penalty-uri după 1-1 în timpul regulamentar și 0-0 în prelungiri. Deși Busquets a ratat deschiderea balului, elvețienii au transformat o singură lovitură de la 11 m, iar Spania a reușit să meargă mai departe.

Pentru al treilea meci consecutiv și al cincilea de la Euro, semifinala cu Italia s-a încheiat la egalitate după ce Morata a egalat în minutul 80. Spania visa deja să repete parcursul Portugaliei din urmă cu 5 ani, dar echipa lui Enrique a cedat la loviturile de departajare în fața eventualilor învingători.

Cum Suedia a jucat cu un meci mai puțin în grupa de calificare, Spania va spera să obțină a treia victorie consecutivă în grupă pentru a se distanța de a doua clasată și pentru a-și consolida poziția pentru Cupa Mondială de anul viitor, dar meciul nu se anunță deloc ușor pentru o națională care a obținut o singură victorie în timpul regulamentar în cele 6 meciuri de la Euro.

PUNCTE CHEIE:

  • Spania a reușit o singură victorie în timpul regulamentar în ultimele 6 partide și aceea contra modestei Slovacia, pe teren propriu;
  • Până la victoria chinuită din Georgia, Spania venea după 8 deplasări fără victorie;
  • Suedia este neînvinsă în ultimele 9 meciuri (în timpul regulamentar), inclusiv 4 partide de la Euro;
  • În afară de Portugalia și Franța, nici o națională nu a învins pe terenul Suediei în ultimii 2 ani, deși s-au jucat un total de 15 meciuri, între care victorie cu Croația, egal cu Spania și Norvegia;
  • Suedia a terminat la egalitate ultimele două întâlniri directe.