Meniu

08 Septembrie, la 21:45. România, egal fricos în Macedonia

Macedonia de Nord va primi miercuri vizita României, în continuarea campaniei de calificare la Cupa Mondială 2022, în Grupa J, care s-a dovedit a fi una dintre cele mai disputate până în acest moment. Tricolorii au reușit să treacă în fața Leilor după două victorii cu Islanda și Liechtenstein, coraborate cu două egaluri ale gazdelor. În plus, ne-am apropiat la un singur punct de locul 2, ocupat de surpriza Armenia, iar o victorie aici ne-ar da șanse mari să le furăm poziția.

Au câștigat în Germania

Macedonia de Nord ocupă în prezent locul patru în grupa de calificare, dar se află la doar două puncte în urma Armeniei, care ocupă în prezent locul doi. O victorie i-ar duce pe Lei în fața naționalei lui Rădoi, ceea ce i-ar pune într-o poziție excelentă pentru o eventuală calificare.

Macedonia de Nord a obținut remize consecutive în ultimele două deplasări, un meci fără goluri cu Armenia fiind urmat de un rezultat de 2-2 cu Islanda duminica trecută. Cu toate acestea, Blagoja Milevski a rămas dezamăgit de echipa sa în acest ultim meci, în condițiile în care au condus cu 2-0, grație golurilor lui Darko Velkovski și a colegului său Ezgjan Alioski.

Cu toate acestea, Islanda a reușit să riposteze, marcând de două ori în finalul meciului, iar golul lui Andri Gudjohnsen din minutul 84 i-a împiedicat pe Lei să ia toate cele trei puncte.

Aceste egaluri duc la 5 numărul de meciuri fără victorie ale gazdelor, care au suferit 3 înfrângeri în 3 partide la Euro. La fel ca în meciul cu Islanda, defensiva a fost marea problemă a macedonenilor, care au primit în total 8 goluri (câte 3 de la Austria și Olanda și 2 de la Ucraina).

Macedonia rămâne însă cu acea victorie uriașă din Germania, 2-1, victorie la care probabil nici cei mai visători suporteri nu ar fi visat. În lipsa lui Pandev, Alioski a dovedit încă o dată că este adevăratul om de gol al Macedoniei de Nord, chiar și din postura de fundaș stânga, jocul său ofensiv urmând să fie din nou crucial pentru tot ceea ce fac gazdele.

În ciuda faptului că a primit două goluri, este puțin probabil să existe schimbări în defensivă pentru Lei, dar după ce a intrat de pe bancă împotriva Islandei, ar putea exista o titularizare pentru Aleksandar Trajkovski de data aceasta.

România vine după două victorii importante

Tricolorii au câștigat cu scor identic, 2-0, partidele cu Islanda și Liechtenstein. Veniți acum la doar un punct în urma Armeniei (față de 5 cât era înaintea acestor partide) și cu un punct peste gazdele de azi, băieții lui Rădoi simt că pot obține o calificare ce părea ratată după primele 3 partide de calificare.

Cu 4 goluri oferite de 4 jucători diferiți, România dă speranțe că are soluții în partea ofensivă, în timp ce defensiva a arătat mult mai bine decât în precedentele meciuri. Desigur, meciul cu Liechtenstein nu este tocmai relevant, căci vorbim de o echipă care a încasat 14 goluri în 5 meciuri și a punctat o singură dată, dar în Islanda am arătat mai bine decât în aproape toate meciurile din ultimii 2 ani.

Meciul tur, care a fost chiar meciul de deschidere al grupei, a fost câștigat de români cu 3-2 la capătul unui meci electrizant. După ce Tănase și Mihăilă au asigurat un confortabil 2-0 în minutul 50, Ademi și Trajovski au egalat în doar 70 de secunde, în minutele 82 și 83. Un gol norocos al lui Hagi a fost însă cel care a adus toate cele 3 puncte, puncte ce se dovedesc acum extrem de importante.

Meciul se anunță cu siguranță unul dificil, iar nici una din echipe nu se poate mulțumi cu un egal. Ne așteptăm așadar la un joc deschis, în care ambele echipe au puterea să înscrie.

PUNCTE CHEIE:

  • Până la meciurile cu Islanda și Liechtenstein, România avea 15 meciuri consecutive în care primise gol (nu considerăm meciul cu Norvegia, adjudecat la masa verde);
  • Singurele meciuri cu adversari inferiori sau egali valoric în care tricolorii nu au înscris în ultimii 4 ani au fost cu Muntenegru (04.09.2017 și 07.09.2018), Serbia (14.10.2018) și Suedia (15.11.2019). În rest, nu am marcat doar contra echipelor precum Germania, Anglia, Spania sau Austria;
  • Dacă ofensiv stăm bine, am avut mari probleme defensive cu Belarus și Armenia (câte 3 goluri primite), Georgia și Macedonia (câte două goluri primite) sau Norvegia (4) și Spania (5);
  • În ultimele 21 de meciuri jucate acasă, Macedonia are doar două partide în care nu a marcat - cu Armenia și cu Polonia.