Meniu

28 Martie. Italia câștigă la pas în Bulgaria

FAC ITALIENII UN NOU MECI SPECIFIC ȘI ÎN BULGARIA?

Italia nu s-a calificat la ultimul Mondial, iar asta i-a înverșunat la maximum pe inventatorii fotbalului eminamente defensiv. În preliminariile pentru Euro 2020, macaronarii au oferit o lecție tuturor adversarelor, iar echipa lui Roberto Mancini continuă și în actualele calificări pe aceeași linie. Bulgaria pare, astfel, condamnată.

Vecinii noștri de la sud de Dunăre nu se mai regăsesc de câțiva ani. În ciuda performanțelor obținute de Luogorets în Europa, vremurile în care Generația de Aur a lui Stoichkov, Kostadinov sau Balakov făceau spectacol sunt de mult trecute. Dacă înainte o confruntare cu Italia era doar un prilej pentru ca slavii să-și reconfirme poziția de forță a Europei, acum abordarea e una temătoare.

Mancini a readus sclipirea Italiei

În toamna lui 2017, o catastrofă se petrecea la Milano, pe San Siro. După 0-1 în turul din Suedia, Italia nu reușea să marcheze la retur și, pentru prima oară în 60 de ani, rata calificarea la Cupa Mondială. Fotbalul italian suferea deja de ceva vreme la nivel de națională, dar o asemenea contraperformanță a fost greu de rumegat de fanaticii suporteri din Cizmă.

Roberto Mancini a fost instalat pe banca naționalei și și-a asumat reclădirea unei echipe care să facă față exigențelor dintr-o țară care respiră fotbal. Chiar dacă existau voci care spuneau că nu are materie primă, tehnicianul care a luat titlul cu Manchester City în 2012 s-a pus pe construit. Donnarumma a devenit punct fix în poartă, centrul defensivei a fost betonat cu Bonucci și Chiellini în jurul cărora ceilalți tineri să poată crește, iar de la mijloc în sus s-a bazat în special pe tripleta Verratti – Jorginho – Barella. În față, Berardi de la Sassuolo a alternat rolul de fantezist cu Chiesa, Belotti și Immobile au intrat în concurență pentru postul de vârf, iar Insigne, Pellegrini și ceilalți ofensivi s-au bătut pentru ultimul loc din echipă.

Așa s-a ajuns ca în preliminariile pentru Euro 2020 Italia să fie alături de Belgia singura echipă care a acumulat maximum de puncte. Și nu doar atât, dar într-o grupă cu Bosnia lui Dzeko, Armenia lui Mkhitaryan, Finlanda lui Pukki și Grecia, macaronarii n-au încasat decât 4 goluri, ceea ce reprezintă o performanță demnă de menționat.

Apoi, în a doua ediție a Ligii Națiunilor, italienii au picat într-o grupă de infarct, cu Olanda, Polonia și Bosnia, dar au câștigat-o fără mari emoții. Cu doar două goluri primite (ambele acasă) și fără să piardă, trupa lui Mancini așteaptă acum semifinalele ce se vor juca la toamnă. Până atunci, sunt preliminariile Mondialului din 2022 și Euro, iar încălzirea competițională se poate face inclusiv în meciuri cu Bulgaria.

Bulgaria a ieșit din elita Europei

Corupția din fotbalul de la sud de Dunăre nu avea cum să nu afecteze și evoluțiile unei naționale obișnuite cu performanțele. În cele mai recente două sesiuni de calificare, pentru Euro 2020 și CM 2018, Bulgaria a terminat pe locul 4 de fiecare dată, fiind depășită inclusiv de Kosovo în ultima dintre ele.

În acest moment, naționala lui Yasen Petrov se află pe locul 68 în clasamentul FIFA, fiind depășită inclusiv de selecționatele Burkinei Fasso, Qatarului sau a RD Congo. În perioada recentă, singura victorie a vecinilor de la sud de Dunăre a fost obținută în fața GIbraltarului (3-0), iar în ultimele 23 de jocuri are doar două succese.

E greu de crezut că Italia va avea mari probleme în fața Bulgariei, iar problema care se pune este dacă gazdele vor marca sau nu. Noi nu credem, tocmai de aceea mergem pentru siguranță pe un pronostic de NGG, care vine cu o cotă de 1.60, dar se poate la fel de bine să alegem și o victorie fără gol primit a oaspeților.

PUNCTE CHEIE:

  • Italia nu a primit gol în precedentele 4 meciuri și în 7 din ultimele 8. În această perioadă, a acumulat un golaveraj de 18-1;
  • Oaspeții au 5 deplasări la rând fără gol primit, perioadă în care au strâns 4 victorii și un egal și un golaveraj de 11-0;
  • Italia a câștigat la zero două din precedentele 3 confruntări directe cu bulgarii;
  • 10 din ultimele 14 meciuri ale Bulgariei au fost NGG. Dintre acestea, vecinii de la sud de Dunăre nu au marcat în 8;
  • Bulgaria a bifat 6 NGG-uri în precedentele 10 jocuri disputate pe teren propriu. În cele mai recente 11 partide de acasă are 8 înfrângeri.