Meniu

23 Mai. Braga câștigă fără drept de apel Cupa Portugaliei contra Benficăi

Benfica nu a avut cel mai strălucit sezon, dar duminică seara are șansa premiului de consolare, dacă poate fi numit așa. Ajunsă în finala Cupei Portugaliei, echipa lui Jorge Jesus o întâlnește pe Braga în meciul pentru trofeu, iar favorită este clar echipa din Lisabona.

Sporting Lisabona a fost surpriza acestui sezon în campionatul lusitan și nu a dat nicio șansă adversarelor în cursa pentru titlu. FC Porto a reușit să își păstreze locul 2 la final, care îi dă șansa unei participări în grupele Ligii Campionilor, în timp ce Benfica și Braga au sfârșit pe următoarele două locuri.

Benfica a plătit inconstanța

Pentru 'vulturi’, acest sezon a fost marcat de multe suișuri și coborâșuri, care au costat mult trupa lui Jorge Jesus. Benfica a fost eliminată din preliminariile Ligii Campionilor de PAOK Salonic, iar apoi, în grupele Europa League a avut rezultate oscilante, mai ales contra lui Glasgow Rangers. În fazele eliminatorii, a dat peste Arsenal, pe care a condus-o în retur după un 1-1 în prima manșă, dar a fost depășită după cele două goluri marcate în ultimele 10 minute de ‘tunari’.

Rămasă doar cu traseele interne, Benfica a încercat să își câștige participarea directă în Liga Campionilor cu un loc 2, dar în ciuda unui traseu aproape perfect, a plătit tribut unei înfrângeri cu Gil Vicente (1-2 acasă) și a unui egal cu FC Porto (1-1).

Braga s-a abonat la locul 4

Dacă Benfica a câștigat Cupa Portugaliei de 26 de ori, record imposibil de egalat în următorii ani (FC Porto și Sporting Lisabona au câte 17 astfel de trofee), Braga a pus mâna trofeul cu pricina de doar două ori, ultima oară în 2016.

În ultimii ani, trupa din nordul Portugaliei a fost mai mereu în umbra trioului granzilor format din Benfica, FC Porto și Sporting. În precedentele 7 sezoane de campionat, Braga a terminat de 5 ori locul 4, lucru care s-a întâmplat inclusiv în această stagiune. Fără să pună mari probleme celor 3 formații de pe podium, Braga a pierdut doar de 4 ori în 28 de meciuri contra formațiilor clasate sub ea în clasament.

Totuși, meciul cu Benfica de duminică este altă mâncare de pește și e clar că trupa din Lisabona pornește drept favorită. Cota de peste 2.00 pentru ‘2 solist’ este excelentă și credem că merită luată cu amendamentul că riscul e, totuși, destul de ridicat.

PUNCT CHEIE:

  • Benfica este într-o formă excelentă în acest final de sezon, în care a obținut 13 victorii în 15 meciuri, perioadă în care a pierdut o singură dată;
  • Trupa din Lisabona nu a avut probleme pe traseul spre finala Cupei Portugaliei, câștigând în cele 5 tururi anterioare la o diferență de minimum două goluri, 4 dintre acestea terminându-se fără gol primit;
  • În ultimele 6 meciuri, Braga a pierdut de două ori și a câștigat o singură dată;
  • În acest sezon, Braga a avut rezultate modeste în fața adversarelor din Top 5, contra cărora a pierdut de 5 ori în 8 meciuri și a remizat de două ori;
  • Benfica are un palmares excelent contra Bragăi în ultimii ani, cu 15 victorii în precedentele 19 confruntări directe, doar 3 dintre acestea fiind câștigate de aceasta din urmă.