Meniu

Bosnia Herțegovina - Irlanda de Nord

Sunt gazdele singurul pariu sigur al barajelor?

Barajele pentru calificarea la Euro 2020 ne propun într-o proporție covârșitoare dueluri care par extrem de echilibrate, dar există și o excepție, cel puțin pe hârtie. Disputată în fortăreața bosniacilor de la Zenica, întâlnirea între gazde și Irlanda de Nord are o favorită destul de clară: trupa lui Edin Dzeko.

Fără a mai avea strălucirea din urmă cu ceva ani, atunci când se calificau la Mondialul din 2014, bosniacii rămân în continuare o trupă solidă, mai ales în meciurile pe care le dispută pe teren propriu. De partea cealaltă, britanicii sunt departe de nivelul arătat în anii de glorie și reprezintă mai degrabă un sparring partner potrivit pentru echipele din prima jumătate valorică a naționalelor europene.

Bosniacii i-au dominat clar în grupe

Un alt indicator al diferenței de stofă între cele două formații îl reprezintă cele mai recente două meciuri directe. Trimise în a doua serie valorică la ediția inaugurală a Ligii Națiunilor, Bosnia și Irlanda de Nord au fost, alături de Austria, trase la sorți în aceeași grupă, una câștigată de ex-iugoslavi.

Gazdele de joi au reușit să tranșeze în favoarea lor fiecare din cele două confruntări, însă nu fără emoții. În manșa tur, Bosnia a câștigat cu 2-1 (golul irlandezilor a fost marcat de celebrul Will Grigg în prelungiri), după un meci dominat copios de alb-roși. Datele statistice sunt elocvente – 68% - 32% posesie, 26 – 5 șuturi la poartă, 8 – 3 șuturi pe poartă și 18-1 cornere! - arată o superioritate clară a britanicilor.

În retur, situația s-a înclinat în direcția opusă și a arătat o altă față a Bosniei. Fără a etala o diferență la fel de mare ca cea a gazdelor la Belfast, Dzeko și ai lui au dominat și câștigat fără prea mari emoții (2-0).

Același lucru este așteptat să se întâmple și la partida de joi, acolo unde bosniacii au o cotă interesantă pentru un succes în primele 90 de minute. Dar, așa cum am văzut și contra României în septembrie, e dificil să-i scoți din calcule pe nord-irlandezi chiar și atunci când rămân în inferioritate.


KEY POINTS:

  • Irlanda de Nord are doar o victorie în ultimele șapte partide oficiale (un 3-2 în Cehia) și patru înfrângeri (golaveraj 7-19 în acest interval)
  • Cinci din ultimele șase meciuri disputate de oaspeți în deplasare s-au terminat GG (patru din ele au fost GG3+)
  • Bosnia a trecut de două ori de Irlanda de Nord în singurele întâlniri directe din istorie (2-0 acasă și 2-1 în deplasare, în prima ediție a Ligii Națiunilor)
  • Gazdele au două înfrângeri în ultimele zece meciuri acasă, fix în ultimele două jocuri (0-3 cu Italia și 1-2 cu Polonia)
  • În perioada octombrie 2014 – octombrie 2019, Bosnia a disputat 18 meciuri pe teren propriu, din care a pierdut doar unul și a câștigat 11!