
02 Iulie, la 22:00. Belgia cedează în fața Italiei
După ce Franța, Olanda și Portugalia au părăsit competiția, sfertul dintre Belgia și Italia este cu siguranță capul de afiș al acestei faze a competiției. La cum s-au prezentat până acum echipele, cele două ar fi meritat chiar să fie combatante în finală, dar soarta le-a pus față în față mai devreme. Astfel, pe Allianz Arena din Munchen, cele două vor încerca să demonstreze că rezultatele de până acum se pot materializa într-un titlu european.
A sosit momentul Belgiei?
Belgia a rămas singura echipă de la Euro care și-a câștigat toate meciurile în timpul regulamentar. Lider în clasamentul FIFA, formația antrenată de Roberto Martinez pare că a ajuns în sfârșit la maturitatea necesară pentru a câștigat un turneu final, după ce la ultimul Mondial s-a oprit în semifinale. Acum, cu Lukaku, De Bruyne și frații Hazard în mare formă, Belgia pare capabilă să dea piept cu orice formație de pe continent.
Faza grupelor a fost un galop de sănătate pentru belgieni. Meciul de debut, contra Rusiei, a fost fără istoric - un 3-0 sec, după ce belgienii au condus cu 2-0 încă din prima jumătate de oră. Rusia nu a părut capabilă să marcheze în nici un moment al jocului și a trimis un singur șut pe spațiul porții apărate de Courtois. Partida cu Danemarca a fost mai grea, după ce danezii au dominat autoritar prima repriză și au intrat cu avantaj la cabine. Geniul lui De Bruyne a rezolvat însă meciul și după doar 2 etape belgienii erau siguri de primul loc în grupă. La fel ca meciul cu Rusia, partida cu Finlanda (2-0) nu a avut istoric - pe teren a existat practic o singură echipă și chiar dacă reușitele au venit pe final, nu s-a pus problema câștigătoarei.
Meciul cu campioana europeană en-titre a fost desigur mult mai dificil, iar belgienii au fost dominați copios în repriza secundă (nu au reușit să tragă pe poartă iar portughezii au avut 16 șuturi la poartă, inclusiv o bară). Totuși, defensiva belgiană a făcut față asediului portughez, lucru de apreciat în fața unor adversari precum Ronaldo și Jota. Diferența a fost în final făcută de golul lui T. Hazard din prima repriză, o execuție spectaculoasă. Cu un singur gol primit în cele 4 meciuri, belgienii au arătat că se pot baza serios și pe latura defensivă, în timp ce ofensiva nu mai are nevoie de nici o prezentare. Singura necunoscută este forma lui De Bruyne, care a ieșit accidentat în meciul cu Portugalia, așa cum o făcuse și în finala Ligii Campionilor pierdută de City în fața lui Chelsea. Dacă Martinez va alinia cel mai bun 11, atunci are cu siguranță șansa sa la calificare în fața Italiei.
Italia, defensiva supremă
Italia a dezamăgit puțin în meciul cu Austria. Venită după un program mult mai ușor, cu titularii odihniți (nu jucaseră în meciul cu Țara Galilor), cu toate meciurile jucate acasă, Italia era favorită clară în fața unei Austrii care a pierdut de curând cu 0-4 contra danezilor și care în grupe nu mișcase în fața Olandei (0-2). Nu doar că scorul după 90 de minute a fost 0-0, dar austriecii au avut un gol anulat pentru un offsaid milimetric dar și un potențial penalty refuzat de VAR. Italienii au fost dominați clar în repriza secundă, când nici măcar nu au reușit să tragă pe poartă și nu și-au creat nici o ocazie. Desigur, nici un meci nu seamănă cu altul, iar Italia a arătat de nenumărate ori că este o mare putere.
Contorizând și meciul cu Austria, Italia a ajuns la 12 meciuri consecutive fără gol primit (considerăm doar timpul regulamentar, fără minute de prelungire). Mai mult, în ultimele 16 meciuri italienii au primit un singur gol, o performanță absolut remarcabilă dacă ne uităm la câțiva dintre adversari: Elveția, care a marcat 3 goluri Franței, Cehia, Polonia și Olanda (singura care a reușit să marcheze).
Fără emoții în faza grupelor, italienii și-au câștigat toate cele 3 meciuri fără vreun gol primit. După două victorii la indigo, 3-0 cu Elveția și Turcia, Mancini și-a permis să folosească rezervele contra galezilor și tot a reușit să se impună cu 1-0. În faza grupelor Italia a arătat cel mai bun fotbal dintre toate echipele prezente iar acest lucru s-a văzut treptat și în cotele caselor dde pariuri - fără să fie vreo favorită la startul turneului (când avea o cotă de 12), Italia a ajuns acum să fie principala favorită și are o cotă de 4.25. Singura problemă a italienilor este că lotul lor, deși foarte compact, nu are jucători de mare valoare individuală. Desigur, Inisgne sau Immobile sunt atacanți de mare calibru, dar nu au nivelul lui Lukaku.
Tocmai pentru că valoarea lotului este de partea Belgiei iar echipa și-a atins o anumită maturitate în joc mizăm pe faptul că nu vor pierde acest meci, mai ales că avem o cotă de 1.66 oferită de Superbet.
PUNCTE CHEIE:
- Belgia a rămas singura echipă de la Euro care a câștigat toate cele 4 meciuri (Italia a câștigat cu Austria abia în reprizele de prelungiri);
- Belgia are o singură înfrângere în ultimele 22 de partide (cu Anglia, în Liga Națiunilor);
- Belgienii au primit un singur gol în ultimele 5 partide, deși printre adversare s-au numărat Croația, Portugalia și Danemarca;
- Italia vine după o serie foarte lungă de meciuri fără înfrângere, dar a arătat dificultăți totuși anterior atunci când a întâlnir adversari cu adevărat valoroși (egal și înfrângere cu Portugalia, înfrângeri cu Franța și Argentina).