Meniu

6 Iunie, la 21:45. Belgia, victoria la limită contra lui Modric&co

Pe măsură ce startul Euro se apropie, Belgia găzduiește Croația pentru un amical ce ar putea constitui însă și un meci din rundele finale ale Europeanului. Ambele echipe vin cu mari ambiții în această competiție, după ce au realizat performanțe notabile la Campionatul Mondial din 2018. Deși Belgia pare favorita acestui joc, Croația se poate dovedi un adversar redutabil și ar trebui să asistăm la un meci plăcut și prolific.

Belgia, în continuare lider mondial

De mulți ani, Belgia este văzută drept una din cele mai bune echipe din lume și este mai mereu o favorită în turneele finale. Cel mai bun exemplu al puterii acestei echipe este seria din calificările pentru Euro, când belgienii au câștigat grupă după 10 succesuri în tot atâtea meciuri. De Bruyne și colegii său au bifat atât cel mai bun atac (cu 40 de goluri marcate), dar și cea mai bună apărare (cu doar 3 goluri primite). Și în Liga Națiunilor echipa a terminat pe primul loc, devansând Anglia, Danemarca și Islanda.

În această perioadă au început să apară însă și slăbiciunile din defensiva Belgiei, echipa păstrând poarta intacta doar în două din ultimele 6 meciuri. Această tendință continuă și în 2021, Belgia terminând fără gol primit doar meciul cu Belarus din cele 4 jucate în acest an. Chiar și meciurile cu adversari inferiori - Țara Galilor, Cehia și Grecia - s-au terminat cu ambele echipe printre marcatoare. Chiar dacă Belgia nu a mai prea simțit gustul înfrângerii în ultimii ani, bazându-se pe un atac extrem de puternic, echipa se chinuie să nu primească gol.

Croația, mereu o surpriză

În ceea ce privește naționala croată, anii de după Campionatul Mondial au produs rezultate mixte. În drumul spre EURO echipa și-a confirmat statutul de favorită, clasându-se pe primul loc în grupă, în special datorită unui atac foarte puternic (17 reușite în 8 meciuri). Situația nu a mai stat la fel în Liga Națiunilor, unde nu a reușit să le țină piept Franței și Portugaliei. Toutuși, meciurile au fost unele spectaculoase, și toate cele 6 partide de Liga Națiunilor s-au terminat cu goluri la ambele porți. În total, croații au marcat de 9 ori în cele 6 meciuri, dar au și primit 16 goluri, demonstrând dificultățile pe care naționala le are în apărare în fața echipelor mai valoroase. Nici ultimul meci, cel contra Armeniei, nu a adus liniștea pentru Modric și coechipierii săi, echipa reușind doar un egal (1-1).

Cu un atac bine reprezentat (Perisic, Kramaric sau Rebic), Croația nu se poate lăuda și cu o linie defensivă la fel de puternică. Probleme defensive sunt cele mai vizibile în deplasări, unde echipa a reușit un singur meci fără gol primit în cele 11 partide de după Campionatul Mondial.

Să vină golurile!

Indiferent de rezultatul meciului cu Grecia, belgienii rămân favoriți și în această dispută. Totuși, deși Belgia se bazează pe un atac foarte puternic, nici Croația nu ezită să marcheze împotriva echipelor mari, așa cum a demonstrat în Liga Națiunilor. Și defensiva robustă a Belgiei dă semne de oboseală recent, ceea ce ar putea conduce la un meci deschis cu multe oportunități la ambele porți.

Pe baza acestor motive, ne așteptăm la un meci prolific. Cum ambele echipe au atacuri puternice dar defensive relativ fragile, pariul Ambele marchează pare alegerea logică pentru acest meci. Ambele echipe vor vrea un meci bun înainte de startul oficial al EURO, iar acest meci ar trebui să fie o încântare pentru spectatori.

PUNCTE CHEIE:

  • 9 din ultimele 11 meciuri ale Belgiei au adus goluri la ambele porți;
  • Belgienii au o serie de 24 de meciuri în care au reușit să înscrie (ultima dată când nu au găsit plasa a fost în semifinala Campionatului Mondial din 2018, contra Franței);
  • Croația este și ea o echipă spectacol, cu 12 din ultimele 15 meciuri bifând câștigător pariul GG;
  • Și în deplasare, Croația a bifat pariul GG în 14 din ultimele 16 meciuri;
  • Din ultimele 25 de meciuri, croații nu au reușit să marcheze o singură dată, în Slovenia.