Meniu

Bayer Leverkusen – Nice

Primează experiența nemților din Liga Campionilor în fața francezilor de lux?

Bayer Leverkusen revine în competiția de rang secund a Europei după sfertul de finală din ediția trecută. Adversară le va fi Nice, care nu a impresionat în competițiile continentale și pare să fie și de această dată condamnată la o înfrângere. Rămâne de văzut dacă nemții își vor confirma reputația și prin goluri.

În acest sezon, Bayer nu va mai fi prezentă în grupele Ligii Campionilor, acolo unde a fost o prezență constantă în ultimele ediții. Nemții au pierdut pe ultima sută de metri lupta internă cu Borussia Monchengladbach, astfel că trebuie să își satisfacă pofta de fotbal european în Europa League.

Nice revine în Europa după trei ani

La Leverkusen va veni Nice, reprezentanta unui oraș care este cunoscut mai degrabă datorită poziționării pe Coasta de Azur decât pentru fotbal. Este adevărat că roș-negrii s-au remarcat în ultimii ani și datorită performanțelor de pe dreptunghiul verde, în urmă cu patru sezoane reușind chiar să ajungă la un pas de grupele Ligii Campionilor.

Retrogradați de acolo după o dublă înfrângere cu Napoli, au ajuns în Liga Europa unde au ieșit dintr-o grupă cu Lazio, Vitesse și Zulte Waregem, dar traseul le-a fost blocat de Lokomotiv Moscova. Între timp, Nice și-a construit o altă echipă interesantă și a pătruns din nou în rândul echipelor franceze de Europa.

În actualul sezon al Ligue 1, oaspeții de joi s-au recalibrat după un start mai slab și actualmente ocupă locul 4, cu 13 puncte. În ultimele două etape, Nice a obținut succese importante, cu Nantes acasă (2-1) și la Saint Etienne (3-1), “pansând” astfel seria de trei meciuri fără victorie pe care o înregistraseră anterior.

O mare problemă înaintea confruntării cu Leverkusen este reprezentată de absențele unor jucători importanți. Vorbim aici în special de Kasper Dolberg, atacantul danez care a venit accidentat de la națională, și de Jeff Reine-Adelaide, adus de la Lyon în această vară pentru a da greutate zonei centrale a terenului.

Leverkusen a spart lanțul remizelor

Nici Leverkusen nu stă excelent din punct de vedere medical. Echipa lui Peter Bosz a pierdut și ea recent doi jucători importanți: columbianul Santiago Arias a devenit și el indisponibil după acțiunea echipelor naționale, în timp ce noua senzație de 17 ani, Florian Wirtz are probleme cu stomacul și este incert.

Totuși, Leverkusen s-a descurcat și fără ei în ultima etapă, când a reușit să câștige pe terenul lui Mainz. Bayer a reușit astfel să iasă din cercul vicios al egalurilor în care intrase după cele trei remize din primele etape, când au întâlnit Leipzig, Wolfsburg și Stuttgart.

În atare condiții, germanii sunt favoriți să lege a doua victorie la rând a sezonului, valoarea superioară a jucătorilor, statutul de gazde și experiența net superioară în cupele europene fiind argumente suficiente. Nice va trebui să marcheze repetat pentru a trage speranță la un rezultat pozitiv, însă sunt șanse chiar ca francezii să nu înscrie deloc.

KEY POINTS:

  • Francezii nu au marcat în ultimele cinci meciuri europene contra echipelor din Germania, în fața cărora au pierdut de patru ori în acest interval
  • Nice are doar trei victorii din ultimele 16 deplasări oficiale, timp în care au strâns și opt eșecuri (golaveraj 17-23 în acest interval și o medie de exact 2,5 goluri pe meci)
  • Formația franceză a pierdut la zero ultimele trei deplasări din Europa, contra lui Lokomotiv Moscova, Lazio și Vitesse
  • Leverkusen este neînvinsă în acest sezon, cu trei egaluri înghesuite între două victorii (golaveraj 10-2)
  • Nemții au șase participări în grupele Ligii Campionilor în ultimii zece ani. De patru ori au reușit să se califice în optimi, iar de două ori s-au dus în Europa League grație locurilor 3 ocupate
  • Zece victorii, cinci egaluri și doar trei înfrângeri a contabilizat Bayer în meciurile din grupe jucate acasă în ultimii 10 ani în Ligă. Golaverajul în acest interval e de 34-23, adică o medie de 3,16 goluri pe partidă
  • 15 din meciurile sus menționate s-au încadrat în intervalul 2-5 goluri