Meniu

19 Ianuarie. Leverkusen și Dortmund ne-au delectat cu goluri din belșug.

SE RĂSTOARNĂ IAR CĂRUȚA CU GOLURI LA LEVERKUSEN?

Bayer Leverkusen a fost ultima echipă neînvinsă din Bundesliga și a deținut inclusiv șefia în clasament până să înceapă o prăbușire care durează de patru etape deja. Marți, “aspirinele” primesc vizita Borussiei Dortmund, o formație extrem de inconstantă în acest sezon, lucru relevat și de ultimele rezultate.

Ca peste tot, pandemia a alterat întrucâtva atmosfera și în Germania, mai ales că Bundesliga era campionatul care aducea la stadion cei mai mulți spectatori dintre ligile mari din Europa. Poate cea mai afectată echipă din acest punct de vedere este Borussia Dortmund, cea care ani la rândul a avut cea mai bună afluență a spectatorilor, iar absența acestora are cu siguranță un rol important în involuția galben-negrilor din meciurile de acasă.

Bayer s-a transformat din regină în cenușăreasă

Un alt caz special este cel al lui Bayer Leverkusen, una din surprizele primei părți a campionatului german. Echipa lui Peter Bosz a început mai greu campionatul, cu trei egaluri, dar faptul că a rămas neînvinsă cu Wolfsburg (0-0), Leipzig (1-1) și Stuttgart (1-1) i-a dat încredere. Ulterior, Bayer a obținut 8 victorii și un egal, rezultate care au propulsat-o pe primul loc preț de două etape.

Crăciunul n-a venit însă cu vreun cadou pentru Leverkusen, ci cu o mare dezamăgire. În ultima etapă dinaintea sărbătorilor, “aspirinele” au fost vizitate de campioana Bayern Munchen, iar dinamica meciului e, cu siguranță, demoralizantă pentru mulți. După ce a deschis scorul prin Schick, căruia i s-a mai anulat un gol la puțin timp după, Bayer a reușit să rămână fără vreun punct după “dublă” a lui Robert Lewandowski, al doilea gol al polonezului venind în minutul 90+3.

De atunci, Leverkusen se chinuiește să-și regăsească forma, dar nu poate, cel puțin în Bundesliga. În Cupa Germaniei, a obținut o victorie clară cu Frankfurt (4-1), dar în campionat cel mai bun rezultat a fost un egal acasă cu Werder Bremen (1-1), pentru că în rest a pierdut și cu Eintracht (1-2), și cu Union Berlin (0-1).

Dortmund și inconstanța proverbială

Marți, pe Bayer Arena se deplasează Borussia Dortmund, cea care la începutul sezonului era cotată cu a doua șansă la titlu. Fosta campioană a Europei a reușit să strângă în o sumedenie de tineri de mare perspectivă precum Haaland, Sancho, Reyna, Bellingham sau Moukoko, dar traseul e sinusoidal.

În ultimele zece etape, doar o singură dată s-a întâmplat ca Borussia să strângă două victorii la rând, chiar în primele două etape din acest an: 2-0 cu Wolfsburg și 3-1 la Leipzig. Totuși, în ciuda faptului că cele două succese au venit în fața unor echipe de calibru din Germania, lucru care ar fi trebuit să le dea încredere, jucătorii Borussiei s-au “topit” imediat tocmai în fața lui Mainz, echipa de pe ultimul loc (1-1).

În acest sezon, Dortmund a fost echipa care a jucat la “over” toate cele trei meciuri cu echipele din Top 5. În afara victoriei cu Leipzig, galben-negrii au pierdut cu Bayern Munchen (2-3), dar și cu Union Berlin, iar acum lucrurile sunt total incerte înaintea deplasării de la Leverkusen. Gazdele au arătat că pot juca un fotbal deschis atunci când situația o cere, iar în fața lui Dortmund sigur va fi cazul. Din acest motiv, ne așteptăm la un meci cu goluri, iar pronosticul “peste 2,5” este susținut și de istoricul confruntărilor directe.

PUNCTE CHEIE:

  • Ultimele 5 confruntări directe s-au terminat cu minimum 3 goluri marcate. Golaverajul în acest interval e 18-8 pentru Dortmund, deci 5,2 goluri pe meci;
  • Borussia Dortmund a jucat la “peste 2,5. Goluri” în 5 din cele mai recente 8 jocuri;
  • 7 din precedentele 10 deplasări ale oaspeților au bifat câștigător pariul “peste 2,5 goluri”;
  • Leverkusen a intrat în zona pariului “peste 2,5 goluri” cu 8 din ultimele 10 meciuri pe care le-a jucat acasă, pe parcursul cărora media e de 4,3 reușite pe meci;
  • 13 din precedentele 16 meciuri pe care Bayer le-a jucat s-au terminat cu minimum 3 goluri marcate. Media pentru această perioadă e de 3,8 goluri pe joc.