Meniu

16 Decembrie. Barcelona se impune în fața liderului Sociedad

PROFITĂ SOCIEDAD DE FORMA SLABĂ A ECHIPEI LUI MESSI?

FC Barcelona are un sezon dificil, cu multe frământări interioare, iar acest lucru se vede și în performanțele echipei. Chiar și când câștigă, catalanii o fac de multe ori cu ceva dificultăți și este pentru prima oară în ultimii 15 ani când echipele care dau piept cu Messi și colegii săi simt că au șanse serioase. Sociedad, liderul din La Liga, vine cu siguranță pe Nou Camp pentru a scoate un rezultat bun, mai ales că nu au mai câștigat pe acest teren din 1991.

După 13 etape, La Liga spaniolă nu are în frunte niciunul din cei trei granzi ai campionatului și asta pentru că Real Sociedad a reușit să construiască o echipă în care combină tinerețea și exuberanța unor tineri precum Oyarzabal, Isak, Lopez sau Januzaj cu experiența fotbaliștilor precum David Silva sau William Jose. Acest cocktail s-a dovedit câștigător până acum, în sensul că bascii sunt pe primul loc și arată un joc destul de solid, chiar dacă nu au mai câștigat de ceva vreme.

Sociedad vine după șase remize consecutive

Doar două echipe au reușit să învingă liderul din Spania în acest sezon, Valencia și Napoli, în Europa League. Ambele înfrângeri au venit pe Anoeta, astfel că în meciurile din deplasare echipa lui Imanol Alguacil este neînvinsă pe ambele fronturi.

Principala calitate a celor de la Sociedad a fost organizarea defensivă, pentru că din cele 19 meciuri disputate, 10 au fost finalizate fără să primească gol. Mai mult de atât, doar o singură dată în celelalte nouă partide bascii au scos mingea din propria plasă mai mult de o dată, cu Rijeka (2-2).

Dacă în defensivă stau bine, în atac antrenorul liderului are multiple variante, chiar dacă cel mai important jucător, Mikel Oyarzabal (șapte goluri în 11 etape de campionat) s-a accidentat și va lipsi pentru o perioadă. Alexander Isak este punct fix în atac, în timp ce Portu, Januzaj și William Jose se luptă cu tinerii Barrenetxea-Muguruza și Lopez pentru titularizare.

În acest moment, Sociedad este neînvinsă de la finalul lui octombrie, dar nici n-a mai reușit să câștige de șase meciuri. Toate aceste partide s-au terminat la egalitate, trei în Europa League și trei în La Liga (1-1 cu Villarreal și Eibar 0-0 cu Alaves).

Barcelona nu convinge

Pentru standardele pe care le-a setat de 15 ani încoace, FC Barcelona nu este la parametri optimi în actuala stagiune. Nu neapărat rezultatele, cât jocul prestat de echipa antrenată de Ronald Koeman provoacă dezamăgire. Cu Lionel Messi aproape plecat și cumva blazat, în ciuda eforturilor pe care le face în unele meciuri, cu mulți tineri încă necopți precum Pedri, Dest sau Trincao, dar și cu un sistem – 4-2-3-1 – care parcă nu i se potrivește, echipa catalană a produs câteva rezultate surprinzătoare.

Dacă derby-ul cu Real Madrid pierdut acasă (1-3) poate să fie trecut cu vederea, înfrângerile cu Getafe (0-1), Cadiz (1-2) și Atletico (0-1) au produs multă rumoare. Eșecul de pe Nou Camp cu Juventus (0-3) a venit cumva ca o consecință firească a tuturor lucrurilor negative care se întâmplă în spatele cortinei la Barcelona.

De parcă toate acestea nu erau îndeajuns, Barcelona are și câteva absențe importante înaintea duelului de la mijlocul acestei săpătmâni. Pique, Ansu Fati, Dembele și Sergi Roberto lipsesc, în mod normal toți patru fiind titulari în garnitura lui Koeman.

Tocmai de aceea, Real Sociedad nu ar fi putut să-i prindă pe catalani într-un moment mai bun pentru a fi executați. Fără victorie în deplasările de la Barcelona din 1991, bascii pot da lovitura miercuri seară. Inclusiv un rezultat de egalitate este un rezultat pozitiv pentru oaspeți, tocmai de aceea cota pe care pronosticul “X2” o are ne face cu ochiul.

PUNCTE CHEIE:

  • Liderul din La Liga nu a pierdut niciunul din cele nouă partide pe care le-a disputat în deplasare în acest sezon, șase fiind terminate fără gol primit (golaveraj 14-2 în acest interval);
  • Sociedad e invincibilă în ultimele zece meciuri, din care ultimele șase sunt egaluri (golaveraj 13-6 în această perioadă);
  • Barcelona are 27 de victorii și un egal în ultimele 28 de confruntări directe pe propriul teren în fața bascilor;
  • Catalanii au două înfrângeri în cele mai recente trei partide și un golaveraj de 2-5 în această perioadă