Meniu

29 Decembrie. Barcelona se încurcă iar inexplicabil

REUȘEȘTE BARCELONA SĂ O DISTRUGĂ IAR PE EIBAR?

FC Barcelona continuă să se zbată în La Liga pentru a păstra contactul cu duo-ul fruntaș format din echipele care reprezintă capitala Madrid, Atletico și Real. Marți, catalanii primesc vizita celor de la Eibar, o echipă care are alergie la duelurile cu trupa lui Messi și, chiar dacă acum argentinianul nu va fi prezent pe gazon, e de așteptat o victorie clară a gazdelor.

Pentru prea mulți ani, ne-am obișnuit să vedem în permanență echipa blaugrana în lupta pentru titlu și este ciudat ca în acest sfârșit de 2020 să vedem cum Barcelona marelui Messi gâfâie când cursa nu a ajuns nici măcar la jumătate. Dar aceasta este situația de fapt în acest moment, iar conjunctura pare total împotriva marii campioane din Catalunya.

Eibar e bună în deplasare, dar nu la Barcelona

Marți seara, pe Nou Camp vine Eibar, una dintre echipele care au apărut relativ recent pe prima scenă a fotbalului spaniol. O echipă de rang secund chiar și în Țara Bascilor, acolo de unde provine, trupa roș-albastră se află momentan în zona retrogradării, acolo unde au adus-o în special meciurile disputate pe teren propriu.

Din opt jocuri pe care le-a disputat pe Ipurua, Eibar nu a reușit să câștige niciunul și are doar patru egaluri, care o pun pe ultimul loc al La Liga în privința jocurilor considerate acasă. Mai grav pentru basci este că nici măcar nu prea marchează pe propria arenă, acolo unde nu au reușit decât două goluri (unul la acel 1-3 cu Real Madrid de la mijlocul lunii).

Pe teren străin, jocul oaspeților de marți pare să prindă aripi, 11 din cele 15 puncte acumulate de Eibar în actuala stagiune fiind obținute în deplasare. Aici, se remarcă victoriile obținute la Sevilla, 1-0 în octombrie contra câștigătoarei Europa League și 2-0 în noiembrie contra lui Betis. Nici fostul lider Real Sociedad nu a obținut toate punctele cu Eibar (1-1), care a pierdut abia la ultima apariție pe teren advers, 1-2 cu Alaves.

Barcelona joacă fără Messi

O deplasare pe Nou Camp are însă un grad de dificultate mult mai ridicat comparat cu celelalte experiențe pe care Eibar le-a avut în actuala stagiune, indiferent de starea în care se află echipa Barcelonei. Aflată pe locul 5 momentan, formația pregătită de Ronaldo Koeman traversează o perioadă mai bună în ultimele săptămâni.

Catalanii au trei victorii și un egal în precedentele patru etape, cel mai important succes fiind cel obținut împotriva celor de la Real Sociedad (2-1), la care se adaugă succesele fără gol primit cu Levante (1-0) și Valladolid (3-0). În clasamentul meciurilor disputate pe propriul teren, Barcelona se află momentan pe locul 2 și are o singură înfrângere pe Nou Camp, 1-3 în marele derby cu Real Madrid.

Pentru partida cu Eibar, Koeman nu se poate baza pe mai mulți jucători, printre care Pique, Ansu Fati, Dembele sau Sergi Roberto, dar principala absență e cea a lui Lionel Messi. Argentinianul are probleme la glezna dreaptă și este menajat pentru acest meci, dar Griezmann, Coutinho sau Pedri sunt pregătiți să compenseze lipsa superstarului de 33 de ani.

Cum Eibar pare să aibă un complex atunci când ajunge în Catalunya, dar și pentru că diferența de valoare între cele două echipe este mare, ne așteptăm la un succes clar al Barcelonei. Și, cum fără Messi pe teren echipa nu va avea aceeași forță ofensivă, ne așteptăm la un meci atent din punct de vedere defensiv făcut de gazde. E foarte posibil astfel ca istoria recentă a ultimelor două confruntări directe de pe Nou Camp să se repete, iar Eibar să nu marcheze.

PUNCTE CHEIE:

  • Barcelona are trei victorii și un egal în precedentele patru jocuri din La Liga, în două dintre acestea nu a primit gol, iar golaverajul în acest interval este 8-3;
  • Catalanii au cinci victorii fără gol primit în acest campionat, trei din ele fiind obținute pe teren propriu;
  • Eibar are patru etape consecutive fără victorie, iar ultimele două sunt înfrângeri (golaverajul în perioada indicată este 3-6);
  • Oaspeții au șase meciuri fără gol marcat în acest sezon, iar golaverajul este de 11-15;
  • Barcelona e neînvinsă în cele 12 confruntări directe cu Eibar, din care 11 sunt victorii. Patru din ultimele cinci jocuri au fost câștigate de catalani la zero, interval în care golaverajul e 15-2.