Meniu

19 Mai. Juventus câștigă Cupa Italiei la ultimul meci al lui Buffon

Juventus este la doi pași de dezastru în acest sezon, dar în același timp poate salva pe final măcar impresia artistică. Interesant este că mai toate cheile stau în mâna Atalantei, adversara din finala Cupei Italiei, dar și cea care îi poate oferi șansa unui loc între primele 4 la finalul sezonului de Serie A.

Andrea Pirlo a fost una dintre cele două decizii pe care Andrea Agnelli le-a luat în ultimul an și, cu siguranță, le regretă. Dacă prima, înființarea Super Ligii, s-a dovedit a fi un fiasco ce a degenerat rapid și care s-a încheiat cu aceeași rapiditate cu care a fost lansată, instalarea fostului mijlocaș ca antrenor al lui Juventus a fost, elegant spus, neinspirată.

De la 9 titluri consecutive la Europa League?

În ultimii 9 ani, Juventus nu a avut adversară în Serie A și indiferent că antrenorul s-a numit Antonio Conte, Masimiliano Allegri sau Maurizio Sarri, ‘Bătrâna Doamnă’ a zburdat către titlu. Totuși, Agnelli a avut ideea reconstruirii echipei din temelii, iar pentru acest proces de întinerire l-a ales pe Pirlo. Ce a început șovăielnic s-a transformat încetul cu încetul într-o catastrofă. Iar acum, cu două meciuri înainte de finalul sezonului, există încă șansa unei cosmetizări a dezastrului.

Miercuri, Juventus joacă finala Cupei Italiei cu Atalanta și poate câștiga măcar un trofeu care să consoleze apetitul suporterilor. Totuși, echipa lui Gian Piero Gasperini este în formă și aleargă și ea după un trofeu din 1963. Apoi, duminică, se joacă ultima etapă din Serie A. Trupa lui Cristiano Ronaldo (cel care a început deja să-și mute lucrurile în Portugalia pentru a concretiza mult mediatizata plecare la Sporting Lisabona) este momentan pe locul 5, la un punct în spatele lui Napoli și AC Milan și la 3 de Atalanta. Echipa din Bergamo este totuși calificată deja în Liga Campionilor, pentru că are avantajul rezultatelor directe, așa că singura șansă a lui Juventus este să câștige la Bologna și să aștepte un pas greșit al uneia din cele două echipe de pe locurile 3 și 4. Dacă Napoli joacă acasă cu Verona, meci care pare o formalitate, Milan are o deplasare grea la Atalanta, acolo unde trebuie să învingă ca s-o lase pe Juventus să sufere la anul în Europa League.

Atalanta aleargă după istorie

Așa se face, deci, că Atalanta are, practic, cheile fericirii lui Juventus în buzunar. Cupa Italiei este însă un trofeu după care trupa din Bergamo aleargă de prea multă vreme. Cu un singur astfel de moment în istorie, cel amintit mai devreme, din 1963, e clar că Atalanta își dorește cu ardoare încununarea progresului din ultimii ani. Iar o victorie în finala Cupei Italiei contra lui Juventus ar fi o conjunctură excelentă.

În plus, echipa lui Gasperini își poate îmbunătăți și cea mai bună clasare din istorie în Serie A. Până acum, Atalanta se poate lăuda cu cele două clasări pe locul 3 din sezoanele trecute, dar acum, o victorie duminică împotriva lui Milan ar putea securiza locul 2, spre care tânjește și Napoliul lui Gennaro Gattuso.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în Serie A, pentru că până atunci avem finala Cupei Italiei pe mână. E de așteptat ca cei de la Atalanta să investească mai multă energie în acest obiectiv, motiv pentru care credem că există și acest argument în favoarea unui rezultat pozitiv pentru echipa din Bergamo. Tocmai de aceea, 1X, la o cotă de aproape 1.50, pare o alegere corectă.

PUNCTE CHEIE:

  • Atalanta este într-o formă excelentă, cu 11 meciuri consecutive fără înfrângere în campionat, 9 dintre care sunt victorii;
  • Echipa din Bergamo are cel mai bun atac din Serie A în acest sezon, cu 90 de goluri înscrise în cele 37 de etape;
  • Echipa gazdă se descurcă foarte bine împotriva adversarelor directe. Împotriva formațiilor din Top 8, Atalanta are 6 victorii, 4 egaluri și doar 3 eșecuri;
  • Juventus, pe de altă parte, are probleme atunci când întâlnește în deplasare echipe din Top 7 , contra cărora a câștigat o singură dată, 3 dintre întâlniri fiind eșecuri;
  • Atalanta se poate baza și pe rezultatele din meciurile directe, reușind o serie de 3 meciuri consecutive fără înfrângere contra lui Juventus, două fiind remize.