Meniu

Atalanta Bergamo – Ajax Amsterdam

Reușesc olandezii să contribuie cu goluri la spectacolul de la Bergamo?

Atalanta a devenit de câțiva ani una dintre cele mai fierbinți echipe atunci când vine vorba de goluri marcate. Echipa din Bergamo primește marți vizita unui Ajax care a reușit să răzbune cu 13 goluri în campionat ineficacitatea din debutul cu Liverpool. Italienii sunt favoriți, dar clar e că vom avea multe goluri.

Liga Campionilor e un spectacol de-a dreptul, grație calității jucătorilor care participă în această competiție, dar există câteva echipe care sunt, practic, concepute pe sistemul “un gol mai mult ca adversarul”.

Atalanta marchează, dar se îneacă în Serie A

Una dintre acestea e Atalanta, care de câteva sezoane a început să câștige tot mai mulți fani grație fotbalului generos pe care îl prestează. Gian Piero Gasperini a reușit să implementeze și la Bergamo stilul său ultra-ofensiv și a asamblat un atac în care strălucesc non-staruri precum Alejandro Gomez, Duvan Zapata, Luis Muriel sau Josip Ilicic. Această strategie a prins de minune de cele mai multe ori, acel 4-0 obținut săptămâna trecută pe terenul lui Midtjylland sau cele 13 goluri marcate în primele trei etape din Serie A fiind dovezi incontestabile (4-2 la Torino, 4-1 la Lazio și 5-2 acasă, cu Cagliari)

Antrenorului anului 2019 în Italia, Gasperini a fost criticat însă uneori tocmai pentru că echipele sale riscă enorm și, astfel, se expun în defensivă. Acest aspect al jocului Atalantei a fost speculat de-a lungul vremii de unele dintre adversare, așa cum s-a întâmplat și în ultimele etape din Serie A. Napoli în urmă cu două weekenduri (1-4) și Sampdoria, în urmă cu câteva zile (1-3) au profitat de slăbiciunile bergamezilor, care au acum în campionat un golaveraj de 15-12 după doar cinci meciuri!

Ajax a dat 13 goluri în weekend

Marți, pe “Atleti Azzurri” din Bergamo se va deplasa Ajax Amsterdam, semifinalista competiției în urmă cu două sezoane. Fosta echipă a lui Răzvan Marin a avut un debut ratat în Ligă, dar asta în special din cauza lipsei de eficiență din zona atacului. Din cele 12 șuturi trimise la poarta lui Liverpool, niciunul nu l-a depășit pe nesigurul Adrian, dar campioana Olandei și-a reglat tirul în ultima etapă din Eredivisie.

Cobai pentru experimentele lui Erik ten Hag a fost Venlo, care a fost nevoită să scoată mingea din poartă de 13 ori! Antrenorul lui Ajax a schimbat sistemul și de la 4-3-3 cu Liverpool a trecut la un 4-2-3-1 care să o ajute mai mult în deplasarea de la Bergamo. Iar efectele au fost așa de bune încât alb-roșii au obținut scorul campionatului. Vedetă a fost Lassina Traore, cu cinci reușite, dar și tânărul mijlocaș Ekkelenkamp, cu două goluri.

Cu această victorie, Ajax a urcat pe primul loc și abordează deplasarea cu Atalanta de pe poziții de forță. Italienii sunt obișnuiți însă cu fotbalul total, astfel că la Bergamo avem mari șanse să vedem un spectacol cu multe goluri.

KEY POINTS:

  • Șase din ultimele șapte partide oficiale disputate de Atlanta s-au terminat cu pariul “GG3+” câștigător. Patru dintre acestea au adus minimum cinci goluri fiecare!
  • Italienii au înscris în 19 din precedentele 20 de jocuri programate pe teren proriu și au un total de 51 de reușite în acest interval, adică o medie de 2,5 pe meci
  • Ajax are șapte partide consecutive fără înfrângere împotriva echipelor din Italia (două victorii și cinci egaluri)
  • Campioana Olandei a strâns nouă deplasări consecutive fără înfrângere în Champions League, din care șase sunt victorii, acestea fiind obținute în precedentele șapte jocuri (golaveraj 20-8 în cele nouă jocuri)