Meniu

18 Ianuarie. Astra și Craiova fac o remiză din zona 'sub 2,5'

PROVOACĂ IAR CRAIOVA UN MECI ÎN CARE PLÂNGEM DUPĂ GOLURI?

Universitatea Craiova a început în mare trombă acest sezon al Ligii 1 și părea că, în sfârșit, ambițiile oltenilor vor fi răsplătite cu un titlu de campioană. Nu a fost așa, pentru că ritmul alb-albaștrilor s-a tăiat rapid, iar situația din ultima vreme devine îngrijorătoare. Luni, Astra îi va primi pe propriul teren pe Cicâldău și compania, iar duelul se anunță unul aprig disputat.

Campionatul României nu se poate lăuda cu o forță ofensivă ieșită din comun. În afara celor de la FCSB, care au, într-adevăr, un atac stelar, probă fiind cele 40 de goluri înscrise în Liga 1, restul echipelor sunt cel mult mediocre din acest punct de vedere. Sepsi a marcat 24 de goluri, iar Gaz Metan și CFR Cluj câte 22.

Craiova are atac și formă de play-out

Discuția despre golurile marcate în acest sezon poate continua cu Astra, care are 21 de reușite, la fel ca Botoșani, în timp ce Dinamo și Botoșani sunt la un gol în spate. Într-un final, în acest clasament al golurilor marcate apare și Universitatea Craiova, cea care a strâns 19 goluri în 16 meciuri jucate. Practic, oltenii au al 10-lea atac din Liga 1, doar apărarea - a doua din Liga 1 cu 9 goluri primite - fiind cea care o ține în vârful Ligii 1.

Elocventă este înșiruirea golgheterilor echipei antrenate de Corneliu Papură, listă care începe cu Elvir Koljic, jucător ce nu a mai apărut pe teren din 2 octombrie, când a suferit o fractură de peroneu în meciul cu Iași. Pentru a suplini absența bosniacului, Craiova l-a adus pe croatul Ivan Mamut, un jucător masiv, dar care nu a impresionat cu mare lucru. Cifrele sunt dezolante pentru un atacant: 10 meciuri jucate, 0 goluri și două pase de gol în cele 741 de minute în care a apărut pe teren.

Celălalt golgheter al echipei este Alexandru Cicâlădu, care a reușit și el 6 goluri, însă două dintre acestea au venit din lovituri de la 11 metri. Pe lângă cei doi, doar patru jucători ai Craiovei au mai punctat: Ofosu, Bărbuț și Bancu, de câte două ori, și Andrei Ivan, o dată.

Astra sau cum să-ți subminezi investiția

Pentru orice analist serios al fotbalului, cazul Astra Giurgiu ar trebuie să fie studiu de caz. Un club cu jucători importanți nu reușește să performeze nici măcar la un nivel decent și, până nu demult, era chiar pe ultimul loc. Acum alb-negrii se află pe poziția a 12-a, dar distanța față de ultimul loc ocupat de FC Argeș este de doar un punct.

Principalul vinovat pentru această situație este patronul Ioan Niculae, care tratează echipa precum face un copil răzgâiat cu propria echipă. Controversatul personaj a refuzat luni buni la începutul sezonului să-și plătească jucătorii, și-a bătut joc de antrenorul Bogdan Andone, pe care până la urmă l-a și demis, pentru ca apoi să joace un soi de alba-neagra cu Edi Iordănescu până când acesta a cedat și a întrerupt negocierile cu fosta sa echipă.

Astfel s-a ajuns ca un club cu jucători precum Constantin Budescu (6goluri și 7 pase de gol), Valentin Gheorghe (5 goluri), unul din jucătorii de perspectivă ai campionatului, Mattia Montini (4 goluri și un assist), Valerică Găman, Mihai Răduț, David Lazar, portarul proaspăt convocat la națională de Rădoi și alții să fie amenințat în mod direct cu retrogradarea. Astra a câștigat până acum doar patru jocuri, toate la zero (UTA 6-0, Hermannstadt 1-0, Iași 4-0 și Gaz Metan 3-0), dar a și pierdut de 6 ori fără să marcheze.

Totuși, de când banca tehnică a echipei a fost preluată de Eugen Neagoe, adică de pe 11 noiembrie, Astra a pierdut o singură dată în șapte meciuri și doar victoria cu Iașiul a fost obținută înainte. Ca un reper, Craiova a câștigat doar de două ori în precedentele 7 etape, perioadă în care a pierdut de două ori la zero și a mai remizat alb de trei ori (0-0 cu Botoșani, CFR Cluj și Sepsi).

La fel ca și Craiova, Astra are un procentaj de 31% din meciuri în care ambele echipe au marcat și, dacă vor reuși și de data asta un NGG, vor egala performanțele trioului CFR Cluj - Clinceni – Chindia. Miza noastră este tot pe același pariu, mai ales că vremea potrivnică nu va încuraja deloc spectacolul.

PUNCTE CHEIE:

  • 6 meciuri din cele 8 pe care Astra le-a jucat acasă în acest campionat s-au terminat cu maximum una dintre echipe pe tabela de marcaj;
  • Precedentele 3 jocuri pe care giurgiuvenii le-au disputat în Liga 1 s-au terminat cu pariul NGG câștigător;
  • Craiova nu a marcat în cele mai recente trei jocuri de campionat, iar ultimele două s-au terminat 0-0;
  • Pariul NGG a ieșit câștigător la 10 din precedentele 12 jocuri pe care Universitatea le-a disputat din octombrie până acum;
  • 5 din ultimele 6 dueluri directe între cele două s-au finalizat cu o singură echipă printre marcatoare.