Meniu

8 Ianuarie. Liverpool a făcut spectacol cu puștii lui Aston Villa

SE REPETĂ SPECTACOLUL DE LA DEPLASĂRILE LUI LIVERPOOL LA BIRMINGHAM

Liverpool nu traversează cea mai bună perioadă și are trei meciuri în care nu a mai cunoscut gustul victoriei. Totuși, partida din turul 3 al Cupei Angliei cu Aston Villa este ultima dintr-o serie de meciuri jucate aproape la trei zile, deci există motive de entuziasm în tabăra lui Jurgen Klopp. De partea cealaltă, gazdele din Birmingham vor să arate că succesele recente contra campioanei nu au fost o întâmplare.

Pentru echipele din România care se plâng de programul încărcat, Liverpool ar trebui să fie un studiu de caz. Echipa lui Salah și Mane se pregătește de a 13-a partidă într-un interval de 47 de zile, dar apoi va avea pauză preț de nouă zile, iar aceasta vine cum nu se putea mai bine pentru “cormorani”.

Oboseala i-a doborât în ultimele două săptămâni

Pentru cei obișnuiți mai ales în precedentele două sezoane cu o echipă ultrareactivă și dinamică, Liverpool nu a mai semănat în ultima vreme cu acea echipă care câștigat titlul în 2020 sau Liga Campionilor în 2019.

După 1-1 cu West Brom, 0-0 cu Newcastle și 0-1 cu Southampton, s-a văzut că lipsa de prospețime a jucătorilor campioanei Angliei este dramatică. E drept, există și motive întemeiate. Jurgen Klopp a avut în ultima vreme la dispoziție doar o parte din lot, mai ales în zona defensivă, acolo unde Virgil van Dijk și Joe Gomez sunt accidentați de mai multe luni, în timp ce Alisson, Trent-Alexander sau Matip au sau au avut și ei probleme.

Așa s-a ajuns ca la ultimul meci cu Southampton centrul defensivei să fie ocupat de Jordan Henderson și Fabinho, doi jucători care de fel sunt proiectați să joace la construcție, în linia de mijloc. În plus, Thiago Alcantara, adus în această vară de la Bayern Munchen ca să joace rolul de regizor, a fost și el accidentat multă vreme și, abia revenit, a arătat că are nevoie de integrare. Klopp nu-l mai are de câteva meciuri nici pe Diogo Jota, atacantul adus de la Wolves care în primele sale meciuri pentru Liverpool a făcut spectacol și a marcat nouă goluri în 17 jocuri, dar media este de o reușită la 98 de minute.

Aston Villa încă îl are pe Grealish

Pentru Liverpool, deplasarea la Birmingham se anunță a fi una cu scântei, mai ales că istoricul recent cu Aston Villa este dureros. În acest sezon, echipa din West Midlands a distrus-o în etapa a patra a Premier League pe campioană cu 7-2, cea mai drastică înfrângere din ultimii 50 de ani a “cormoranilor”.

Principalul pericol al echipei antrenate de Dean Smith este Jack Grealish, căpitanul și principalul creator al lui Aston Villa. Ajuns la 25 de ani, mijlocașul ofensiv traversează o perioadă excelentă (are șase goluri și nouă pase de gol în 16 meciuri jucate în toate competițiile) și este de așteptat ca una din marile echipe din Premier League să reușească să-l relocheze cât mai rapid din Birmingham. Alături de Grealish, în echipa celor de la Villa mai strălucesc Ollie Watkins sau Anwar El Ghazi, ceea ce face ca forța ofensivă a echipei din cartierul Aston să fie una deosebită.

S-a văzut asta pe mai tot parcursul sezonului, pentru că doar două au fost jocurile în care Villa n-a marcat din cele 18 disputate. În jumătate din acestea, a marcat minimum de două ori, și în opt rânduri de măcar trei ori. Liverpool e obligată să treacă peste pasa proastă din ofensivă și, cum acest lucru e foarte probabil, putem spune că avem aproape toate garanțiile pentru a ne gândi că acest joc se va termina cu minimum trei goluri pe tabelă.

PUNCTE CHEIE:

  • Trei din ultimele patru jocuri disputate de Aston Villa s-au terminat cu minimum trei goluri pe tabelă, iar echipa din Birmingham a marcat în toate;
  • Trupa lui Grealish a terminat cu minimum trei goluri pe tabelă cinci din precedentele șase jocuri disputate pe Villa Park;
  • Liverpool a înscris în opt din precedentele zece jocuri și are un total de 18 goluri marcate în această perioadă;
  • Șase din ultimele șapte confruntări directe au bifat câștigător pariul 3+ (golaveraj 17-16 pentru Villa, deci o medie de 4,7 goluri pe meci);
  • Precedentele cinci vizite ale lui Liverpool pe Villa Park s-au terminat cu minimum trei goluri pe tabelă (golaveraj 15-11 pentru gazde în acest interval).