Meniu

18 Ianuarie. Arsenal obține o nouă victorie fără gol primit.

PROFITĂ APĂRAREA LUI ARSENAL DE STERILITATEA LUI NEWCASTLE?

Arsenal din acest sezon a arătat pe alocuri oribil, dar Mikel Arteta a făcut cumva și și-a păstrat postul, iar acest lucru e datorat în primul rând apărării. Spaniolul a pus la punct un sistem defensiv redutabil, iar acest lucru a început să dea roade în ultima vreme. Newcastle, adversara de luni seară, pare să se încadreze în liniile unui portret pentru victima perfectă.

Este cunoscut faptul că pentru a obține rezultate pe termen lung, una dintre condițiile sine qua non este o defensivă capabilă. Inclusiv Sir Alex Ferguson spunea că “atacanții câștigă meciurile, dar fundașii aduc trofeele”. Pe același principiu și-a construit și Mikel Arteta strategia la Arsenal, iar până în acest moment jucătorii săi au strâns 6 meciuri în care nu au primit gol, la fel ca fruntașele Liverpool, Manchester United și Tottenham. Totuși, asta nu a garantat un traseu foarte lin, cel puțin în Premier League.

Până la Crăciun aveau atac de retrogradare

Focusul pe apărare a lăsat însă atacul de izbeliște, iar acest lucru a afectat teribil exprimarea echipei în Premier League, iar criticile au început să vină din mai toate părțile. Cumva normal, de altfel, pentru că o echipă care altă dată încânta cu fotbalul-poezie pe care-l juca în ofensivă ajunsese ca până de Crăciun să marcheze 12 goluri în 14 etape, adică o medie de sub un gol pe meci.

Totuși, etapa de Boxing Day a produs un declic pentru Arsenal, care a câștigat cu 3-1 derby-ul Londrei cu Chelsea, iar acest succes i-a descătușat pe Lacazette și ai săi. De atunci, “tunarii” au mai câștigat două jocuri în campionat, deplasările la Brighton (1-0) și West Brom (3-0), au obținut și un egal alb la Crystal Palace (0-0), în timp ce în Cupa Angliei au câștigat în prelungiri cu Newcastle (2-0), după ce în urma primelor 90 de minute scorul era 0-0.

Newcastle e jalnică în deplasare

Aceiași Newcastle vine din nou luni pe Emirates, doar că de data aceasta cofruntarea se va desfășura în campionat, dar premisele sunt aceleași. Echipa antrenată de Steve Bruce trece printr-o perioadă total nefastă și nu a mai câștigat un meci de pe 12 decembrie. De atunci, United a jucat 8 meciuri și a pierdut 5 dintre ele, în tot atâtea nereușind să marcheze.

În campionat, lucrurile sunt cât de cât sub control în privința retrogradării, adică există o diferență de 7 puncte între Newcastle (locul 15) și Fulham, echipa de pe prima poziție sub linie. Totuși, forma “coțofenelor” din deplasare este îngrijorătoare. Cu 8 puncte pe care le-a obținut în tot atâtea meciuri jucate pe teren advers, Newcastle este pe locul 16 în acest segment, la doar două lungimi în fața trioului de codașe format din Fulham, WBA și Burnley.

Cu patru înfrângeri în precedentele 5 deplasări din Premier League, Newcastle pare condamnată și contra lui Arsenal. “Tunarii” vor să profite de atacul steril al adversarei, care n-a marcat în 6 din cele 17 mecicuri jucate, iar acest lucru ne duce cu gândul către un nou NGG pe care londonezii pot să ni-l ofere.

PUNCTE CHEIE:

  • Arsenal nu a mai pierdut de 5 partide în Premier League și are 3 victorii și un egal în această perioadă (toate NGG), în care nu au mai primit gol de 275 de minute;
  • “Tunarii” sunt pe locul 2 în Premier League în privința NGG-urilor, cu 61%. Singura echipă care îi depășește este Burnley;
  • Newcastle a marcat doar un gol în precedentele 4 jocuri pe care le-a disputat;
  • 4 din precedentele 5 deplasări din Premier League pe care oaspeții le-au efectuat s-au terminat cu pariul NGG câștigător;
  • “Coțofenele” nu au mai câștigat de 9 meciuri, interval în care au strâns 5 înfrângeri și 3 remize. În 5 din precedentele 6 nu au marcat;
  • Cele mai recente 4 confruntări directe s-au terminat NGG, la fel ca și 7 din precedentele 9 întâlniri între cele două.