Meniu

11 Iulie, la 03:00. Argentina e regina Americii

Campioana în exercițiu a Copei America, Brazilia, revine pe stadionul pe care a triumfat ultima dată, învingând Peru cu 3-0 în finala din 2019 a competiției emblematice din America de Sud. Tite va avea, fără îndoială, aspirații de a-și păstra coroana, iar în acest caz ar deveni doar al treilea antrenor din istorie care câștigă succesiv Copa America. Un triumf al Braziliei ar duce totalul acestora la două cifre, apropiindu-se de Argentina (14) și Uruguay (15).

Bineînțeles, pentru Argentina, povestea rămâne aceeași: va câștiga în sfârști Lionel Messi o medalie de aur cu țara sa? Magnetul Ballon d'Or a ajuns la patru finale cu La Albiceleste de-a lungul carierei sale, dintre care trei în această competiție; prima este o repetare a acestei întâlniri, legenda Barcelonei cedând cu 3-0 în fața Braziliei în 2007. De atunci, a pierdut finala Cupei Mondiale din 2014 și succesiv Copa America în 2015 și 2016. Va fi acesta în sfârșit momentul său alături de Argentina?

Brazilia a jucat excelent

Deși locul Argentinei în finală poate fi cu greu contestat, trebuie notat că Brazilia a părut să fie echipa mai bună până în această fază a turneului. Ajunsă deja la o serie impresionantă de 12 victorii și un egal în ultimele 13 meciuri, Brazilia și-a câștigat rapid locul în sfterturi după victoriile categorice cu Venezuela (3-0), Peru (4-0) și Columbia (2-1). Astfel, sigură de primul loc în grupă, Brazilia nu a mai forțat în fața Ecuadorului și a terminat la egalitate (1-1) în ultimul meci din faza grupelor.

În sferturi Brazilia a trecut la limită, 1-0 de Chile, asta și după ce Jesus a văzut cartonașul roșu direct în startul reprizei secunde. Cu un om în plus, Chile a dominat autoritar actul secund și a avut o posesie de 67%, insuficient însă pentru a schimba și tabela. Nici duelul cu Peru, în semifinale, nu a mai fost la fel de simplu ca cel din grupe, dar Brazilia s-a impus cu 1-0 într-un meci controlat însă de la un capăt la altul. Cu doar două goluri primite la acest turneu final (și de altfel singurele din ultimele 10 meciuri), Brazilia a ajuns să impresioneze și pe plan defensiv, nu doar ofensiv așa cum o face de mulți ani. Ca și calificată deja la Mondialul din 2022, Brazilia va căuta cu siguranță triumful pe teren propriu în această finală, mai ales că și este echipa mai odihnită - a jucat cu o zi mai devreme ultimul meci și nu a ajuns la prelungiri.

Messi a strălucit

Deseori criticat pentru că nu a performat la națională la un nivel comparabil cu cel de la echipa de club, Leo Messi a făcut probabil cel mai bun turneu final al său și este principalul argument al Argentinei pentru această finală. Cu 4 goluri și 5 assisturi (contribuție directă la 9 din cele 12 goluri ale Argentinei!!!), ar fi o adevărată nedreptate pentru argentinian să nu primească titlul de jucătorul turneului. În plus, măcar un gol în final ar încununa perfect traseul său.

Argentina a debutat cu un egal la turneul final (1-1 cu Chile), dar a câștigat următoarele 3 meciuri (1-0 cu Uruguay și Paraguay și 4-1 cu Bolivia). După ce jucase perfect contra Boliviei (două goluri și un assist), Messi a recidivat și în sfertul contra Ecuadorului (un gol și două assisturi), iar Argentina s-a impus la scor de neprezentare. Semifinala contra Columbiei nu a mai fost la fel de ușoară, iar după 90 de minute scorul a fost egal, 1-1. Meciul a fost unul spectaculos, cu goluri, câte o bară de fiecare parte dar și câte un penalty refuzat de VAR. La penalty-uri, argentienii au avut nervii mai tari și au ratat o singură dată, prin De Paul, în timp ce columbienii au marcat o singură dată de la punctul cu var. Astfel, după 18 ani, Argentina are șansa la un nou trofeu continental și cu siguranță nu va renunța ușor la acest vis.

Absențe:

Gabriel Jesus, care a marcat și a dat o pasă de gol la ultima finală câștigată de Brazilia în fața Peru în 2019, a primit o suspendare de două meciuri de la CONMEBOL, organismul care guvernează America de Sud, după ce șutul său zburător l-a surprins pe chilianul Eugenio Mena. Atacantul de la Manchester City a primit un roșu direct în victoria din sferturile de finală cu Chile și a ratat deja semifinala cu Peru, dar acum va ispăși al doilea meci al suspendării sale, chiar în finală.

Predicții

Deși ultimele 4 întâlniri directe au fost destul de anoste și au produs puține goluri (un total de 5, 3 meciuri terminându-se cu scorul de 1-0 - două victorii Argentina și una Brazilia și un alt meci cu victoria cu 2-0 a galben -verzior), ne așteptăm ca lucrurile să se schimbe de această dată. Cu Leo Messi în vârf de formă la națională la 34 de ani, Argentina are motive serioase să spere la trofeu și are șanse mari să marcheze măcar o dată. Brazilia este însă favorită și cum va și găzdui această finală, pare puțin probabil că nu va găsi golul. Prin urmare, pariul ambele marchează (GG) la cotă 2.20 pare o ofertă mai mult decât generoasă.

PUNCTE CHEIE:

  • Brazilia a ajuns la 13 meciuri consecutive în care a marcat și are un singur meci din utimele 15 fără gol marcat, chiar contra Argentinei;
  • Argentina vine și ea după o serie ofensivă impresionantă, cu gol marcat în ultimele 17 meciuri;
  • Argentina a arătat însă și probleme defensive, și a primit goluri de la Columbia, Chile sau Bolivia;
  • 7 din ultimele 11 meciuri ale Argentinei au confirmat pariul GG.