Meniu

24 Decembrie. Beșiktaș câștigă și urcă pe locul 4

OBȚINE BEȘIKTAȘ O VICTORIE CARE S-O ȚINĂ APROAPE DE LIDER

Beșiktaș și-a revenit după startul stângaci și a pornit în urmărirea rivalelor Galatasaray și Fenerbahce care, alături de Alanyaspor, au acaparat podiumul în Turcia. Joi seară, “vulturii” se deplasează la Ankara, acolo unde dau peste penultima clasată, iar șansele sunt în favoarea echipei lui Sergen Yalcin să obțină o nouă victorie.

Campionatul Turciei a devenit mult mai greu de anticipat în utlimii ani, de când fotbalul a devenit o prioritate guvernamentală, iar echipele sunt premiate pentru victorii inclusiv de către statul turc. Totuși, granzii rămân aceiași - Galatasaray, Fenerbahce, Beșiktaș - chiar dacă lângă ei au apărut alte câteva echipe care pun presiune în lupta pentru titlu.

Ankaragucu e la retrogradare, dar își revine

Este clar că Ankaragucu nu este una dintre acele echipe, ba chiar se poate spune cu destulă siguranță că face parte dintr-un alt război, cel pentru evitarea retrogradării. Formația din capitala Turciei a avut un start de sezon dezastruos, care s-a soldat cu șapte înfrângeri (inclusiv cu granzii Galatasaray – 0-1 și Trabzon 0-1) și două egaluri, 0-0 la Sivasspor și 2-2 acasă cu Karagumruk.

Rămasă fără antrenor, Ankaragucu și-a revenit întrucâtva în ultima perioadă, când a reușit să strângă șapte puncte din precedentele trei jocuri. Primul succes al sezonului a fost acel spectaculos 4-3 cu Konyaspor, când a revenit de la 1-2 și 2-3, iar apoi trupa din Ankara a câștigat și cu nou-promovata surpriză Hatayspor. În fine, în ultima rundă galbenii au mai scos un punct din meciul cu Genclerbirligi (1-1), iar un lucru care merită menționat este că cinci din cele șapte goluri marcate în acest interval au venit în ultimele 25 de minute ale meciurilor.

Beșiktaș a câștigat derby-urile

Pentru Beșiktaș, acest sezon este unul în care a alternat momentele bune cu cele mai puțin reușite. “Vulturii” au ieșit rapid din Europa, fiind eliminați încă din prima partidă preliminară disputată de portughezii de la Rio Ave, care au învins la penalty-uri chiar la Istanbul. Totuși, eșecul din Europa League le-a permis băieților lui Sergen Yalcin să se concentreze pe campionat și, cel mai important, și-au arătat forța chiar atunci când conta mai mult.

Deși se află la cinci puncte de liderul surpriză Alanyaspor, Beșiktaș are și două meciuri mai puțin disputate și poate recupera. În derby-uri, alb-negrii și-au arătat superioritatea în mod evident după ce au reușit victorii și cu Trabzonspor (3-1 în deplasare), și cu Bașakșehir (3-2) sau Fenerbahce (4-3 în deplasare). În ultimele opt etape, doar surprizele Gaziantep (3-1) și Alanya (2-1) i-au luat puncte lui Beșiktaș, care pare într-o formă bună.

Pentru că diferența de valoare este clară, dar și pentru că motivația oaspeților e la cote înalte, ne așteptăm să vedem o victorie a lui Beșiktaș. E drept că s-ar putea ca și Ankaragucu să marcheze, dar este evident că trupa lui Sergen are tot ce-i trebuie pentru a înscrie cu un gol mai mult decât adversara.

PUNCTE CHEIE:

  • Beșiktaș a câștigat cinci din precedentele șase partide jucate, interval în care are un golaveraj de 18-8;
  • Ankaragucu a câștigat doar două meciuri din cele 12 pe care le-a disputat în acest sezon al Super Lig și are un golaveraj de 14-20;
  • Oaspeții au pierdut o singură confruntare directă jucată la Ankara din cele 18 și are 12 victorii în partidele indicate;
  • Beșiktaș are patru victorii și un egal în precedentele întâlniri directe, perioadă în care are un golaveraj de 13-5.