Meniu

07 Iulie, la 22:00. Anglia, calificare cu un penalty controversat

Anglia se întoarce acasă pentru unul dintre cele mai importante meciuri din istoria sa, deoarece va găzdui Danemarca în semifinalele Euro 2020. O victorie categorică împotriva Ucrainei la Roma a permis Leilor să ajungă în ultimele patru echipe la acest turneu, așa cum au făcut-o și la Cupa Mondială de acum trei ani și ultima dată la Euro în 1996.

Danemarca a depășit aproape o tragedie în urma prăbușirii lui Christian Eriksen pe teren pentru a naviga în semifinale fără prea multe probleme după ce păreau aproape eliminați după primele două eșecuri. Vor reuși să uimească miercuri pe Wembley și să continue basmul?

Anglia, singura echipă fără gol primit

Anglia lui Gareth Southgate a inspirat o națiune. La 25 de ani de la ratarea penalty-ului de la Euro 96, de care cu siguranță s-a săturat să tot audă vorbindu-se, tehnicianul în vârstă de 50 de ani a ghidat echipa celor Trei Lei spre a doua semifinală consecutivă la un turneu major, după ce a fost atât de aproape de trofeu în Rusia 2018.

După ce a trecut cu brio de cel mai dificil test, împotriva Germaniei, Anglia s-a deplasat de la sediul său de pe Wembley pentru a înfrunta o echipă a Ucrainei care a fost foarte norocoasă că a ajuns în fazele eliminatorii, dar nici măcar cei mai înfocați suporteri nu ar fi putut să se gândească la dominația albionului în meciul de la Roma.

După ce Harry Kane a avut nevoie de doar patru minute pentru a deschide scorul, capetele inspirate ale Angliei aveau să înscrie o avalanșă de goluri în repriza a doua: Kane, Harry Maguire și Jordan Henderson (marcator pentru prima dată la nivel internațional), s-au ridicat dincolo de apărarea adversă pentru a pune capăt meciului după puțin peste 60 de minute de joc.

Scenele de bucurie de acasă - împreună cu interpretările nesfârșite ale lui Baddiel și Skinner - au demonstrat atât mândria suporterilor englezi pentru echipa lor, cât și o eliberare foarte necesară după evenimentele din ultimele 18 luni. Cu toate acestea, munca lui Kane&co este departe de a se fi încheiat, iar Southgate știe asta mai bine decât oricine.

Având acum șapte meciuri în toate competițiile fără gol primit, prima apariție din istorie la o finală a Euro va fi a Angliei dacă apărarea lor solidă va confirma din nou. Istoric, de fiecare dată când o echipă a bifat minim 5 meciuri fără gol primit la un turneu final aceasta a reușit să intre și în posesia trofeului. Tot de notat este că victoria cu 4-0 în fața Ucrainei reprezintă cea mai mare diferență de scor într-o fază eliminatorie a unui turneu final (diferență pe care a atins-o prima dată chiar Danemarca în optimea cu Țara Galilor). Totuși, Anglia va avea un adversar mult mai puternic în meciul cu Danemarca, echipă care și-a demonstrat valoarea chiar în fața Angliei în grupa de Liga Națiunilor.

Continuă creșterea de formă a danezilor

Ceea ce a început ca un film de groază a devenit un vis pentru Danemarca, care îl face mândru pe Christian Eriksen la fiecare pas. Ne putem doar imagina zâmbetul radios de pe fața mijlocașului de la Inter Milano în timp ce își vede echipa încercând să scrie istorie, deși nu se poate nega faptul că coechipierii săi și-ar dori cu disperare ca el să fie încă pe teren cu ei.

Cu toate acestea, echipa lui Kasper Hjulmand s-a descurcat mult mai bine decât și-ar fi putut imagina cineva după ce a asistat la scenele chinuitoare din prima zi a meciului și a continuat cu o înfrângere în al doilea meci, contra Belgiei. Cu două înfrângeri în primele două meciuri, Danemarca este prima echipă din istorie care atinge semifinalele unui turneu major.

Lovitura de cap a lui Thomas Delaney a precedat o finalizare a lui Kasper Dolberg, care a venit prin intermediul pasei turneului de la Joakim Maehle, și chiar dacă principalul om al Cehiei, Patrik Schick, a redus din diferență la patru minute de la reluare, danezii au reușit să se califice în semifinale pentru prima dată din 1992. Desigur, ultima dată când Danemarca a ajuns atât de departe a culminat cu un final de poveste la Euro 92 - primul și singurul triumf al Danemarcei la campionatele continentale până în prezent - iar contingentul ofensiv în formă al lui Hjulmand a marcat deja cele mai multe goluri pe care țara sa le-a înscris vreodată într-un singur turneu major (11).

Oricare dintre echipele care va avansa în finală pe parcursul celor 90, 120 sau la penalty-uri va fi recompensată cu o apariție în finală împotriva Italiei sau Spaniei - două puteri care au uimit și încântat pe tot parcursul verii - dar, așa cum am învățat pe parcursul tuturor turneelor majore, forma iese pe fereastră în această etapă.

Un penalti transformat de nimeni altul decât Eriksen a propulsat Danemarca la victoria împotriva Angliei în Liga Națiunilor de anul trecut, iar echipa scandinavă a reușit, de asemenea, să țină oamenii lui Southgate la o remiză fără goluri înainte de asta, ceea ce înseamnă că avem o bătălie cu adevărat tentantă în fața unei mulțimi de 60.000 de spectatori pe Wembley. Tocmai prin prisma acestor rezultate și a faptului că ne așteptăm la un meci extrem de tacticizat am ales cota de 2.20 pentru ca Danemarca să nu piardă (X2).

PUNCTE CHEIE:

  • Danemarca nu a primit gol în precedentele două înâlniri directe din Liga Națiunilor (are un egal și o victorie);
  • Danemarca are doar 4 înfrângeri în ultimele 33 de meciuri (dintre care 3 contra Belgiei și una în meciul cu Finlanda, după infarctul lui Erikson);
  • Danemarca a impresionat ofensiv în ultima perioadă, după ce a marcat câte 4 goluri Austriei, Rusiei și Țării Galilor;
  • Anglia are probleme mari în fața adversarilor valoroși: înfrângeri cu Danemarca, Belgia și Olanda, egal cu Elveția;
  • Dincolo de cele 4 goluri marcate Ucrainei, Anglia are mari probleme în a marca - a înscris doar de două ori în grupe și tot doar două goluri în amicalele cu România și Austria (câte unul în fiecare meci).