Meniu

13 Iunie, la 16:00. Croații, un singur șut pe poarta Angliei!

Ziua de duminică aduce primul meci din grupa D - Anglia primește vizita Croației pe Wembley într-un meci ce se anunță spectaculos. Deși Anglia este una din marile favorite la câștigarea trofeului, nu trebuie uitat că Modric & co au ajuns în finala ultimului Mondial și că în lotul oaspeților se găsesc mai mulți jucători de talie mondială. Ambele echipe au șanse reale de a puncta, astfel că ne putem aștepta la un meci plăcut.

Anglia, eterna promisiune

Semi-finalistă la ultimul Mondial și eliminată în optimi la ultimul European, naționala albionului va căuta să își îmbunătățească performanța la acest turneu final și să confirme în sfârșit statutul de favorită. Naționala condusă de Gareth Southgate s-a calificat fără emoții la Euro, cu 7 victorii în 8 meciuri de calificare și un total de 37 de goluri marcate (o medie de aproape 5 goluri pe meci). Fără a știrbi din performanța golurilor marcate, merită să amintim faptul că grupa a fost una ușoară, cu Muntenegru, Bulgaria, Kosovo și Cehia (echipă care a și reușit să învingă Anglia).

Parcursul bun nu a mai fost repetat în Liga Națiunilor, unde britanicii au terminat pe 3, în urma Belgiei și a Danemarcei, formații împotriva cărora a avut o victorie (2-1 cu Belgia), un egal (0-0 cu Danemarca) și două înfrângeri. Ofensiva nu a mai impresionat, în 3 din cele 4 meciuri englezii nereușind să puncteze.

Anul curent a debutat bine, cu 5 victorii consecutive și un total de 11 goluri marcate, dar adversari modești (Albania, San Marino, România), singura victorie mai importantă fiind un 2-1 contra Poloniei. Puterea echipei rămâne însă atacul, cu jucători precum Kane, Rashford, Sacnho, Grealish sau Foden capabili oricând să facă diferența. De atlfel, valoarea lotului britanic este cea mai mare dintre toate naționalele de pe continent, fiind estimată la 1,3 miliarde de euro, dintre care atacanții valorează aproximativ jumătate. Călcâiul lui Ahile este însă defensiva, căci rareori Anglia a terminat fără gol primit atunci când a întâlnit adversari valoroși. Postul de portar este cel mai deficitar, căci pentru acest meci va fi acoperit de Pickford, portarul lui Everton. Împotriva echipelor cu pretenții este de așteptat ca englezii să primească gol, dar să se bazeze pe ofensivă pentru a-și asigura punctele.

Mai au croații puterea să surprindă?

După ce au pierdut finala Campionatului Mondial în fața Franței, croații au experimentat o serie de rezultate oscilante. Au reușit să câștige o grupă totuși dificilă (cu Țara Galilor, Slovacia, Ungaria și Azerbaijan) după o serie de 5 victorii, două egaluri și o înfrângere. Cele 7 goluri primite în această grupă (în 8 meciuri) arată o fragilitate defensivă, dar cele 17 goluri marcate pot compensa lipsurile liniei de fund.

Grupa A din Liga Națiunilor s-a dovedit o pălărie prea mare pentru croați (adversare au fost Franța, Portugalia și Suedia), bifând 5 victorii și o singură victorie. Totuși, au reușit să evite retrogradarea grație golaverajului. De apreciat este însă că Modric & co au marcat în fiecare din cele 6 meciuri (au și primit însă), iar golaverajul final a fost un spectaculos 9-16.

Nici în meciurile recente, cu Armenia, Belgia sau Slovenia, croații nu au găsit vreo metodă să închidă poarta. Au comis și o surpriză neplăcută în startul calificărilor pentru Mondial, când au pierdut fără să marcheze cu Slovenia. Faptul că în atac se bazează pe serviciile unor jucători precum Kramaric, Perisic, Rebic și Kovacic reprezintă speranța oaspeților. Deși este greu de crezut că vor mai reuși un parcurs precum cel din 2018, Croații vor căuta să facă un turneu bun și au șanse serioase să treacă de faza grupelor.


Cum croații au arătat în meciurile cu Portugalia și Franța că pot marca în fața oricărui adversar, iar defensiva a cedat și cu modestele Slovenia și Armenia, cota de 2,15 din oferta Superbet pentru ca ambele formații să marcheze pare alegerea perfectă.


PUNCTE CHEIE:

  • 7 din ultimele 9 deplasări ale Croației au bifat câștigător pariul GG;
  • Croația a terminat toate cele 6 meciuri din Liga Națiunilor cu goluri la ambele porți;
  • Două din precedentele 3 întâlniri directe (toate au avut loc în 2018) s-au terminat cu cel puțin un gol în fiecare tabără.