Meniu

22 Iunie, la 22:00. Anglia, o nouă victorie cu 1-0

Ziua de marți propune doar două meciuri la Euro, încheierea grupei D. După primele două runde liderul surpriză este Cehia (la egalitate de puncte cu Anglia, dar cu un golaveraj mai bun), în timp ce Croația și Scoția împart ultimele două locuri cu câte un punct. Deși este aproape sigur că și Anglia și Cehia vor merge în optimi, meciul de pe Wembley va consemna ordinea.

Mai este interesant de punctat că în această grupă este parcă mai atractiv locul 2: într-adevăr, ocupanta poziției secunde se va duela în optimi cu locul 2 din grupa E (cel mai probabil Suedia), în timp ce învingătoarea grupei va da peste ocupanta locului 2 din grupa F (care poate fi Portugalia, Germania sau Franța). Așadar, un 0-0 nu ar fi deloc rău pentru Anglia, care în felul acesta ar termina sigur pe locul secund și ar avea un adversar accesibil în optimi. În schimb, cehii ar putea trece pe locul 2 doar cu o înfrângere, dar ar sta la mâna rezultatului din Croația - Scoția pentru a ști dacă merge de pe locul 2 sau 3 în optimi. Cum Anglia nu a impresionat deloc ofensiv până acum, este de așteptat să vedem un meci destul de anost.

Anglia, probleme ofensive

Englezii nu reușesc deloc să confirme valoarea uriașă a jucătorilor de atac în 2021. Desigur, naționala albionului a învins cu 5-0 modesta San Marino, dar cu acest adversar până și o naționala ca cea a Luxemburgului ar pune doar problema scorului. Au urmat însă meciurile cu Albania și Polonia în care, deși a puncat de câte două ori, atacul Angliei nu a impresionat. Adevăratele probleme s-au ivit însă în amicale: Anglia a câștigat chinuit contra României și Austriei, ambele 1-0, deși în special defensiva României a cedat de mult mai multe ori în fața unor adversari net inferiori.

Debutul la Euro, deși victorios, nu a fost mai spectaculos. Anglia a părut echipa mai bună, dar a părut incapabilă să îli creeze mari ocazii - au trimis doar două șuturi cadrate pe poartă (din care un gol). În rest, au ajuns ușor în preajma careului de 16 metri, dar fără să le dea mari emoții croaților. Eficiența dintre șuturile pe poartă și goluri nu s-a mai repetat și în duelul contra Scoției. Englezii au reușit să trimită un singur șut pe poartă și acela prea puțin periculos. Mai mult, scoțienii parcă au fost mai periculoși, și au izbit și bara. Cu doar 3 șuturi pe poartă și un singur gol după primele două meciuri, este clar că ceva nu funcționează în atacul Albionului, iar Kane, omul de la care se așteptau cele mai multe, pare complet scos din formă în acest moment.

Cum pe britanici nu i-ar dezavantaja deloc locul doi în grupă, nu ar fi deloc surprinzător să vedem un meci la fel de anost ca cel din partida cu Scoția.

Cehia, liderul surpriză

Cu 4 puncte deja acumulate și un golaveraj de plus 2, Cehia este fără îndoială liderul surpriză al acestei grupe. Chiar și cu o înfrângere în această partidă, cehii sunt aproape siguri de calificarea în optimi, măcar prin ocuparea celui mai bun loc 3. După egalul meritous cu Belgia din calificările pentru Mondialul din 2022, cehii au cedat ușor în Țara Galilor (0-1), pentru ca apoi să fie umiliți de italieni într-o partidă amicală (0-4). Părea astfel că cehii vor fi victime în fața Croației și Angliei (și chiar a Scoției, echipă care o învinsese în ambele meciuri în Liga Națiunilor). Situația nu a fost însă deloc așa. Chiar dacă scoțienii au avut ocazii clare și puteau marca măcar un gol, cehii au reușit două execuții de senzație prin golgheterul Schick (una de la jumătatea terenului) și au bifat cele trei puncte. Și contra lui Modric&co cehii au deschis scorul, dar au terminat doar cu un egal. Totuși, nici cehii nu au impresionat prin jocul ofensiv: cu Croația au avut un singur șut pe poartă (golul din penalty), iar cu Scoția, mai ales golul doi, a fost cu adevărat norocos (genul de execuție care îți iese cel mult o dată în carieră).

Din toate argumentele de mai sus, ne așteptăm ca meciul să nu fie unul spectaculos iar golurile să vină la cel mult o poartă. Cota pentru acest pariu este e 1,70, suficientă dacă ne uităm pe istoricul britanicilor.

PUNCTE CHEIE:

  • Un singur meci al Angliei din ultimele 11 a adus goluri la ambele porți. Și în precedentele 18 partide, doar două meciuri au adus goluri pentru ambele combatante;
  • Defensiva Angliei se descurcă excelent și a primit un singur gol în ultimele 8 meciuri;
  • Nici jocul cehilor nu e foarte spectaculos, cu 7 din ultimele 11 meciuri aducând goluri la cel mult o poartă;
  • Anglia a câștigat precedentul meci direct pe teren propriu (în 2019) cu 5-0.