Meniu

ANALIZĂ. Devine Kane și golgheterul Euro?

După o așteptare mai lungă decât ne-am fi dorit, Euro 2020 este în sfârșit aproape de start. Încă o dată, competiția va alinia unii dintre cei mai buni jucători ai lumii, cu câteva echipe având o forță ofensivă cu adevărat impresionantă. După Antoine Griezmann și cele 6 goluri marcate în 2016, cine va fi cel mai eficient atacant al acestui turneu? Ne concentrăm atenția pe acești atacanți despre care credem că vor zgudui cel mai des plasa în competiția care urmează să înceapă.

Harry Kane (Cotă: 7)

Cel mai bun marcator al ultimei ediții de Campionat Mondial (cu 6 reușite) este și marele favorit pentru a realiza aceeași performanță și la Euro 2020. Atacantul lui Spurs a încheiat un nou sezon magnific, în care a reușit să fie atât cel mai bun marcator din Premier League (cu 23 de reușite) cât și cel mai bun pasator (cu 14 assituri). Cu alte 12 goluri în cele 8 meciuri de calificare la Euro, H. Kane și-a demonstrat pe deplin capacitatea de a face diferența în favoarea naționalei sale. Căpitanul albionului va fi principala armă din linia ofensivă a echipei, dar se va baza și pe coechipieri de calibru care să îl ajute în a marca. Dacă jocul echipei per ansmablu va fi unul convingător iar Anglia va ajunge în semi-finale, Kane va bifa probabil trofeul de golgheter al turneului.

Romelo Lukaku (Cotă: 8)

La fel ca H. Kane în Anglia, atacantul lui Inter a încheiat un sezon fabulos în Italia unde a contribuit la câștigarea titlui prin cele 24 de goluri (doar Ronaldo a marcat mai multe), alături de alte 6 goluri în celelalte competiții interne. Fără dubii, Lukaku este de mulți ani principalul atacant al Belgiei și are o statistică impresionantă - 60 de goluri în 93 de apariții. Cum 8 din aceste goluri au venit în chiar ultimele 8 meciuri, este clar că Lukaku va începe turneul cu multă încredere. Faptul că face parte dintr-o echipă ultra-ofensivă, fostul atacant al lui United va beneficia probabil de multe șanse să marcheze pe parcursul turneului. Beneficind și de o grupă facilă la start (cu Danemarca, Rusia și Finlanda), Lukaku are o șansă în plus și își poate asigura alături de coechipieri drumul spre marele trofeu.

Kylian Mbappé (Cotă: 10)

Tânărul francez, considerat de mulți cel mai valoros jucător din lume la momentul actual, va fi probabil principalul marcator al Franței la acest turneu. Viteza sa impresionantă poate depăși orice linie de fundași, așa cum a demonstrat prin cele 42 de reușite în tricoul lui PSG din acest sezon. Având ajutorul unor coechipieri precum Griezmann, Benzema sau Pogba, Mbappé se va baza pe jucători de talie mondială care să îi ofere pase în poziții ideale. După ce a reușit să marcheze de 4 ori și la Mondialul din 2018, atacantul parizian va vrea să depășească acest record la Euro, mai ales că este și în cursa pentru câștigarea Balonului de Aur. Principalul dezavantaj îl reprezintă însă grupa dificilă de care trebuie să treacă, cu adversari precum Germania, Portugalia și Ungaria care nu participă la turneu ca să plece cu mâna goală.

Cristiano Ronaldo (Cotă: 13)

Ajuns deja la 35 de ani, portughezul rămâne la fel de eficient când vine vorba să marcheze. Cu 29 de goluri în Serie A, CR7 a fost cel mai bun marcator din prima ligă italiană. În națională, nu mai are nevoie să demonstreze nimic căci statistica vorbește de la sine - 103 goluri în 174 de apariții. Cu 11 goluri în cele 8 meciuri de calificare, atacantul lui Juventus pare să fie într-o formă perfectă. Cum probabil acesta va fi ultimul Euro la care va participa, Ronaldo cel obsedat de recorduri va vrea cu siguranță să joace mai bine decât de obicei și poate chiar să depășească recordul lui Ali Daei de 109 reușite pentru o selecționată.

Robert Lewandowski (Cotă: 20)

Considerat cel mai bun atacant din lume la momentul actual, Lewandowski este de așteptat să facă o figură frumoasă și la Euro. Chiar dacă joacă într-o echipă ce are șanse mici să ajungă la fel de departe precum Anglia, Belgia sau Franța, atacantul lui Bayern are puterea de a marca multe goluri încă din faza grupelor. Cu 46 de goluri marcate în sezonul recent încheiat pentru Bayern, Lewa are de departe cel mai bune cifre dintre atacanți ce activează în ligile de top ale Europei. Nici la națională nu a stat departe de plasă, și are 66 de reușite în 118 meciuri, fiind principala armă ofensivă a polonezilor. Astfel, nu avem nici un motiv să credem că nu va fi un marcator de bază și la Euro, iar cota este una generoasă.

Memphis Depay (Cotă: 20)

Ajuns la 27 de ani, Depay va fi pentru prima dată liderul ofensivei naționalei sale la un turneu final. Fostul atacant și căpitan al lui Lyon (va pleca cu siguranță în această vară), a avut un sezon reușit și a reușit să puncteze de 22 de ori, precum să și ofere 12 assisturi. Chiar dacă Olanda nu este una din favoritele turneului, va beneficia totuși de o grupă foarte ușoară (cu Austria, Macedonia și Ucraina), astfel că Depay ar putea profita și să înscrie cât mai mult în primele 3 jocuri (plus că Olanda nu ar trebui să întâmpine probleme în a trece măcar în optimi). Cu 7 goluri marcate în ultimele 7 meciuri ale naționalei, Depay va porni cu multă încredere la acest Euro și are toate motivele să facă o figură frumoasă pentru a-și crește cota de salariu la viitoarea echipă.