Meniu

Ajax Amsterdam – Liverpool

Îi adâncesc în tristețe cei de la Ajax pe “cormorani”?

Liverpool e doar o umbră a echipei invincibile din sezonul trecut și doar echipa bine închegată a salvat-o în unele momente. Ajax este și ea în căutări după ce și-a pierdut cele mai bune piese în ultimele 14-15 luni și tocmai de aceea confruntarea de miercuri seară de pe ArenA din Amsterdam se anunță a fi una extrem de spectaculoasă.

Era greu de crezut că Liverpool va mai putea menține ritmul sinucigaș care a făcut-o campioană a Angliei pentru prima oară în 31 de ani. Însă pentru o echipă a cărei emblemă era siguranța defensivă să ajungă atât de penetrabilă e destul de dezamăgitor.

Klopp a pierdut inima și creierul apărării

Jürgen Klopp trebuie să găsească o metodă să-și revitalizeze elevii cât mai rapid dacă nu vrea ca acest sezon să se transforme într-o dezamăgire totală. Pentru tehnicianul neamț probleme nu sunt doar de ordin psihologic, pentru că și la nivel de efectiv criza începe să o cuprindă pe Liverpool.

În urmă cu trei săptămâni, “cormoranii” l-au pierdut pentru o perioadă destul de lungă pe Alisson (cel puțin o lună), poate unul dintre cei mai buni portari din lume. Efectul s-a simțit imediat, la Birmingham, acolo unde Liverpool a luat șapte goluri de la Everton, cel puțin două fiind “capodopera” rezervei Adrian. Între timp, la derby-ul orașului cu Everton, Klopp a mai primit o veste proastă: Virgil van Dijk s-a lovit și el cu Everton și va fi indisponibil pentru o perioadă considerabilă, cel mai probabil până la finalul sezonului.

Baza lui Ajax e Tadic în fața oamenilor-record

Pentru Ajax, cuvântul reconstrucție nu există vocabular, la fel și reîntinerire. Asta pentru că cele două procese fac parte din viața de zi cu zi a celui mai titrat club olandez. Ies De Jong sau Van De Beek, intră Gravenberch sau Kudus, cei doi din urmă fiind, probabil, viitoare staruri pe care Ajax le șlefuiește în propriul laborator.

E drept, nu toți fotbaliștii aflați sub comanda lui Eric Ten Hag sunt producție proprie, așa cum e cazul lui Dușan Tadic. Sârbul de 31 de ani care e în al treilea său sezon în tricoul lui Ajax a fost format de la 22 la 26 de ani de Groningen și Twente, pentru a ajunge “copt” pe ArenA. Atât de bine s-a maturizat încât în precedentele două sezoane de Liga Campionilor, Tadic a contribuit la 13 din cele 18 goluri ale echipei sale (șase reușite și șapte pase decisive), fiind campion la acest capitol.

E drept că și Liverpool poate să vină și ea cu două-trei propuneri la categoria recordurilor. De exemplu, în cele 33 de apariții pentru “cormorani” în Ligă, Roberto Firmino a fost implicat în mod direct în marcarea a 26 de goluri (a înscris 15 și a fost coautor la 11). De la debutul său în competiție, doar Mbappe a reușit să mai strângă numere cu două cifre la ambele capitole.

În plus, Mohammed Salah are și el cu ce să se laude. De la debutul în Ligă pentru Liverpool, adică din septembrie 2017, egipteanul a înscris de 19 ori pentru campioană, cele mai multe reușite ale unui fotbalist în tricoul unei echipei engleze în acest interval.

Ajax și-a păstrat apetitul ofensiv și în campionat (dovadă stă și acel 5-1 cu Heerenveen din week-end), astfel că are o șansă bună să creeze panică printre englezi. Probleme medicale din apărare ale lui Liverpool nu pot decât să înscurajeze o astfel de stare de fapt, deci este lesne deci de înțeles că la acest meci, golurile sunt principala atracție.

KEY POINTS:

  • Liverpool a primit 12 goluri în precedentele cinci jocuri oficiale, din care a câștigat doar două (au marcat de 14 ori în acest interval, de unde rezultă o medie de 5,2 goluri pe meci)
  • Englezii au reușit să-și țină poarta intactă doar o singură dată în precedentele nouă deplasări (golaverajul pentru această perioadă e de 23-18, adică o medie de 4,5 goluri pe apariție)
  • Ajax a marcat în nouă din precedentele zece meciuri de acasă și a contabilizat un total de 33 de goluri înscrise (adică 3,3 pe joc)
  • Olandezii au nouă victorii din cele mai recente zece jocuri de acasă (șapte dintre acestea s-au terminat cu minimum trei goluri marcate, în timp ce patru dintre ele au fost GG3+)