Meniu

23 Decembrie. Milan câștigă și termină anul pe primul loc

REUȘEȘTE MILAN SĂ CÂȘTIGE ȘI ÎN FAȚA LUI LAZIO?

AC Milan a rămas, alături de Juventus, singura echipă neînvinsă în acest sezon al Serie A. “Diavolii” au șansa să încheie anul 2020 pe primul loc în clasament, dar pentru asta e nevoie de o victorie în fața periculoasei Lazio. Totuși, forma gazdelor și motivația dată de clasament ar trebui să le ofere ascendentul.

Rămasă fără Zlatan Ibrahimovic, omul de care se leagă succesul din 2020 al milanezilor, echipa lui Stefano Pioli nu doar că a supraviețuit, dar a și reușit să continue pe aceeași linie și se află în continuare în fruntea fotbalului italian. Urmată îndeaproape de Inter (un punct diferență și cu o deplasare la Verona de jucat), Milan e la o distanță destul de confortabilă de Juventus (patru puncte), Roma (șapte puncte) sau Napoli (opt puncte). Puțin mai în spate, pe poziția a 8-a, se află și Lazio, adversara de miercuri și echipa pe care trebuie să o învingă pentru a fi sigură că-și menține supremația și la trecerea dintre ani.

Lazio, greu de bătut în deplasare

Echipa lui Ștefan Radu nu a mai reușit să facă aceeași primă parte de campionat ca cea de anul trecut, când a reușit să stea până pe final în coasta lui Juventus și Inter, echipele care și-au disputat supremația. E drept că Lazio a fost ocupată și cu Liga Campionilor, acolo unde s-a calificat în optimi fără să fie înfrântă în grupă (două victorii și patru egaluri identice: 1-1), dar traseul din campionat a fost unul sinuos.

Trupa antrenată de Simone Inzaghi a avut probleme cu echipele importante din Italia, mai ales în prima parte a sezonului. A pierdut acasă cu Atalanta (1-4) și a făcut egal cu Inter (1-1), scor care s-a repetat și câteva etape mai târziu cu Juventus. Abia în ultima etapă a reușit o victorie de moral, 2-0 cu Napoli, dar trebuie menționat că adversarilor le-au lipsit doi dintre cei mai importanți jucători: Insigne și Mertens.

Înaintea duelului cu napoletanii, Lazio făcuse egal pe terenul lui Benevento (1-1) și pierduse acasă cu Verona (1-2), a treia înfrângere a sezonului după cea cu Atalanta și cea cu Sampdoria (0-3). Interesant este că în ultimele trei deplasări, adică și Benevento, dar și cu celelalte două nou-promovate, Spezia (1-2) și Crotone (1-3), Ciro Immobile a deschis de fiecare dată scorul după minutul 15, iar echipa sa a condus mereu cu 1-0 la finalul primei treimi de joc. Golgheteerul sezonului trecut al Serie A are până acum opt goluri și două pase de gol în 11 jocuri și a marcat în opt din ultimele nouă jocuri indiferent de competiție.

Milan și-a regăsit echipa în absența lui Zlatan

Așa cum Lazio se bazează intensiv pe Immobile, la fel și Milan și-a regăsit suflul abia după aducerea lui Ibrahimovic în iarnă. În acest sezon, suedezul de 39 de ani a fost sâcâit atât de coronavirus, cât și de o leziune musculară la gambă, suferită contra lui Napoli (3-1). Chiar dacă a marcat zece goluri și a oferit o pasă de gol în șase meciuri de Serie A, ceea ce ar indica o anume dependență, echipa s-a descurcat destul de bine și în absența sa. Practic, dacă atunci când Zlatan a fost pe teren Milan a câștigat patru jocuri și a remizat în două, când talismanul a lipsit, s-au obținut cinci victorii și două egaluri.

În acest sezon, dar și pe finalul celui trecut, trupa lui Stefano Pioli a jucat excelent mai ales în jocurile cu adversari puternici. În toamna aceasta, au câștigat contra lui Inter în meciul considerat în deplasare (2-1), iar cu Roma au făcut 3-3 doar din cauza a două greșeli făcute de Tătărușanu. Spiritul milanezilor s-a văzut și în ultima partidă, cea cu Sassuolo (2-1), când au reușit să se redreseze în fața revelației după ce timp de două etape a fost blocată de Parma (2-2) și Genoa (2-2).

La meciul cu Lazio, Zlatan va lipsi din nou, la fel ca și Rebic, Kjaer, Bennacer sau Gabbia. Și echipa din Roma are absențele ei, cu Lucas Leiva, Acerbi, Lulic și Fares fiind afectați de diverse probleme medicale.

Miercuri seara, Milan are ocazia să scrie istorie dacă reușește să marcheze de cel puțin două ori. Ar deveni abia a doua echipă din istoria primelor campionatelor de top 5 din Europa care reușește minimum 16 astfel de meciuri într-un an calendaristic, după Barcelona în 1948! Pentru că motivația este acolo, dar și pentru că per total au un joc mai bun, gazdele sunt favorite, iar pronosticul nostru merge pe o victorie a lor.

PUNCTE CHEIE:

  • AC Milan a câștigat cu 3-0 ultimul duel direct, în iulie, pe Olimpico;
  • În ultimele șase luni, Milan s-a descurcat excelent cu granzii din Italia. Le-a bătut pe Juventus, Inter și Napoli, iar cu Roma a pierdut victoria pe mâna lui Tătărușanu;
  • Gazdele au cinci victorii și două egaluri în ultimele șapte jocuri, perioadă în care au strâns un golaveraj de 15-8;
  • Lazio a primit gol în ultimele 16 confruntări directe cu Milan din campionat (20-27 este golaverajul, milanezii au câștigat șapte, iar romanii patru);
  • Romanii au pierdut trei din precedentele patru confruntări directe jucate în campionat pe San Siro (golaverajul în acest timp este de 3-6);
  • Lazio are o singură victorie în deplasările efectuate în campionat contra lui AC Milan în ultimii 30 de ani. În acest timp, gazdele au obținut 18 succese.