Meniu

ȚSKA Sofia – CFR Cluj

Strică trupa lui Dan Petrescu excelenta serie a bulgarilor din Europa?

ȚSKA Sofia revine după 10 ani în grupele unei competiții europene, dar debutul îl are programat în fața unei echipe care nu prea știe să piardă în fața adversarilor mai slab cotați. CFR Cluj și Dan Petrescu au obișnuit cu victoriile cinice și nu ar fi o surpriză dacă actuala campioană a României s-ar impune în Bulgaria fără să primească gol.

Feroviarii și-au revenit după șocul eliminării din Liga Campionilor, acolo unde au suferit o dramă după ce au fost scoși la penalty-uri de Dinamo Zagreb. Câștigătoarea ultimelor trei titluri în Liga 1 arată că și cu un lot slăbit față de sezonul trecut reușește să aplice consecvent principiile de joc impuse de Dan Petrescu. Iar “Bursucul”, așa cum îl știm, are mai mereu varianta câștigătoare.

ȚSKA nu e nici Lazio, nici Sevilla

În ediția trecută a Ligii Europa, CFR Cluj a arătat ca o echipă de calibru a continentului. Ajunsă în grupe după ce a fost eliminată în play-off-ul Champions League de Slavia Praga, campioana României a reușit să iasă vie dintr-o grupă grea, cu Lazio, Celtic Glasgow și Rennes. Trei victorii acasă și una în deplasarea din Franța au dus-o pe CFR în 16-imile cu viitoarea câștigătoare a competiției, FC Sevilla. După două manșe echilibrate, 1-1 la Cluj și 0-0 în Spania, CFR a fost eliminată, dar a ieșit cu fruntea sus.

În actualul sezon, ardelenii au pierdut puțin din viteză, dar rămân în continuare o echipă bine sudată și extrem de disciplinată. Principalul atu al trupei lui Petrescu este, conform obiceiului, defensiva. În Liga 1, spre exemplu, campioana a primit până acum trei goluri în șapte etape și are cea mai bună apărare, în timp ce în Europa, în timpul regulamentar al celor patru partide a încasat doar două goluri.

Bulgarii au pierdut doar contra revelației din Plovdiv

Deplasarea de la Sofia pare să intre în rândul meciurilor pe care CFR le preferă. În ciuda faptului că bulgarii au eliminat în turul anterior pe FC Basel, acest lucru a fost posibil și datorită crizei prin care elvețienii trec.

În campionatul intern, ȚSKA se descurcă onorabil, iar după nouă etape ocupă locul 4. Gazdele de joi au o singură înfrângere, contra liderului-revelație Lokomotiv Plovdiv, însă în celelalte opt partide au făcut cinci egaluri, cele mai multe din liga bulgară.

Un amănunt important înaintea duelului cu CFR este acela că, în Europa, ȚSKA a primit gol acasă inclusiv în meciurile cu maltezii de la Sirens sau feroezii de la B36, deci e greu de crezut că ardelenii nu vor înscrie. Gazdele, în schimb, vor avea o misiune extrem dificilă să facă același lucru, tocmai de aceea o victorie a românilor, chiar fără gol primit, pare extrem de probabilă.

KEY POINTS:

  • ȚSKA nu a mai învins de opt meciuri o echipă românească în cupele europene, ultima victorie fiind un 8-1 cu Dinamo, în Cupa Campionilor
  • Gazdele nu au câștigat niciun meci de campionat din ultimele cinci, timp în care au înregistrat patru remize și un eșec (golaveraj 7-8 în acest interval)
  • Bulgarii au câștigat patru tururi preliminare pentru a ajunge în grupele Europa League. Aceștia au marcat minimum două goluri în fiecare dintre meciuri, trei s-au terminat GG3+, golaverajul fiind 10-3
  • Sofioții au primit gol în fiecare din cele mai recente șase jocuri, interval în care are un golaveraj de 12-9
  • CFR este neînvinsă în cele cinci jocuri disputate în deplasare în acest sezon, din care patru sunt victorii (trei la zero). Golaverajul în acest interval e 8-2
  • 14 partide la rând fără înfrângere a strâns campioana României în jocurile oficiale disputate în deplasare. Din acestea, nouă sunt victorii (golaverajul este 23-5, CFR neprimind gol în zece dintre meciuri!)